Đukanović sabira utiske i vjeruje u sud istorije

Đukanović rekao da će zatražiti titulu počasnog predsjednika, i da će se posvetiti sređivanju svoje arhive “iz dugog političkog vijeka”. Poručuje da ne sumnja da će istorija “pravilno vrednovati” njegova postignuća

28000 pregleda 65 reakcija 62 komentar(a)
"Doći će vrijeme priznanju onoga što smo napravili": Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC
"Doći će vrijeme priznanju onoga što smo napravili": Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Niko realan ne može osporiti istorijski značaj rezultata vlasti koju sam personifikovao u dužem periodu - poručio je juče odlazeći predsjednik Crne Gore i doskorašnji šef Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

On je, posljednjeg dana predsjedničkog mandata, u bašti Rezidencije predsjednika na Cetinju održao redovnu godišnju konferenciju za medije, na kojoj je kazao da ne sumnja da će ga istorija “pravilno vrednovati”.

Đukanović je naveo da je, tokom njegovih godina na vlasti, očuvan mir u zemlji, učvršćen multietnički sklad, da je Crna Gora pošteđena razaranja tokom NATO bombardovanja SRJ 1999. godine, da je mirnim putem obnovljena nezavisnost države, da je ona uvedena u NATO i u predvorje EU, da su realizovani veliki infrastrukturni projekti... Ocijenio je da su to ozbiljni poduhvati, ali da ne očekuje da ih iko do kraja “razumije, uvaži i još manje poštuje”.

”Da ima toga, to bi svjedočilo da smo odgovornije društvo. Priznanju onoga što je Crna Gora napravila u posljednjih četvrt vijeka, doći će vrijeme”, istakao je Đukanović.

On je u politiku ušao krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, i od tada je dva puta bio predsjednik, a sedam puta premijer. Na predsjedničkoj poziciji naslijediće ga jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, koji će danas biti inaugurisan u Skupštini Crne Gore u Podgorici.

Đukanović je juče na presu saopštio da će iskoristiti zakonske mogućnosti da zatraži titulu počasnog predsjednika, i da će se posvetiti “sređivanju svoje arhive i sistematizaciji dugog političkog vijeka”. Dodao je da vjeruje da taj posao može koristi ne samo njemu, nego i onima koji imaju ambiciju da se bave politikom.

On je poručio da, nakon nedavnog povlačenja sa čela DPS-a, neće napustiti politiku i tu partiju, i da će je podržavati u svakoj prilici.

”Od čega da se povlačim? Od onoga čemu sam posvetio život? Posvetio sam život evropskom razvoju Crne Gore. Ne morate biti ni predsjednik, ni premijer, ni ministar, ni predsjednik stranke da biste bili politički angažovani. Dovoljno je da budete odgovoran građanin. Ja sam odgovoran građanin ove zemlje, i nastaviću u tom svojstvu da podržavam tu politiku. Sve što bude trebalo toj politici i toj partiji u ovoj i u svim budućim kampanjama, imaće od mene”, podvukao je Đukanović, dodajući da zasad želi da predahne od stranačkih funkcija.

Ostaje u politici, ali želi da predahne od stranačkih funkcija: Đukanović
Ostaje u politici, ali želi da predahne od stranačkih funkcija: Đukanovićfoto: Boris Pejović

Govoreći o promjeni trodecenijske vlasti DPS-a na izborima u avgustu 2020. godine, on je rekao da je došlo do urušavanja više djelova sistema, da su donošene štetne odluke, da je narušen ugled države... Dodao je da ima utisak da je većina evropskih partnera shvatila da su u Crnoj Gori dobili “ono što nisu željeli”.

Đukanović je naveo da je Crnoj Gori stoga “nasušno potrebna stabilna, kompetentna, patriotska vlada”, koja će, kako je istakao, afirmisati građansku državu i multietničku demokratiju i ostvariti članstvo u EU. Smatra da su prijevremeni državni izbori, zakazani za 11. jun, prva velika šansa za to, a da “pravo iskušenje” slijedi nakon njih i da će se ogledati u hrabrosti partijskih lidera da naprave koalicije “koje će biti u stanju da odgovorno vode računa” o državnim interesima.

”Da bi Crna Gora išla evropskim putem, mora imati kvalitetno upravljanje. Da bi povratila to upravljanje, mora formirati stabilnu vladu proevropske većine. Na političkoj sceni imate partiju koja se ne reklamira, nego se predstavlja rezultatima evropskoga razvoja Crne Gore, i imate druge partije koje kažu da su posvećene evropskoj budućnost. Eto prilike. Ako tu priliku ne vidite, onda ste kratkovidi. Ako ne želite da je vidite zbog predrasuda koje imate, onda vam nije prioritet odgovornost prema Crnoj Gori”, naglasio je na presu, kom je prisustvovao i njegov kabinet.

”Vjerujemo da će vlada izabrana nakon skorih izbora preuzeti odgovornost i stvoriti uslove za odvijanje normalnog političkog života u Crnoj Gori. Vjerujem i u bolju Crnu Gori i u bolju Evropu. Nema vječne vlasti, samo je Crna Gora vječna”, rekao je Đukanović

“Planovi u vezi sa Crnom Gorom, a ne Emiratima”

Na pitanje novinara da li namjerava da se preseli u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Đukanović je odgovorio da su u pitanju “apsolutne dezinformacije”, te da nijednog trenutka svog života nije razmišljao da se seli iz Crne Gore, koja je, kako je istakao, njegova “cjeloživotna adresa”.

Dodao je da ga posao sređivanja arhiva vezuje za Crnu Goru.

”Ako bih se kojim slučajem odlučio da tom poslu dodam neki posao iz biznisa, onda je to svakako mogućnost da se - ne selite iz Crne Gore, nego da živite malo dinamičnije, da budete na onim adresama u svijetu na kojima bi se taj biznis razvijao. Pošto o tome nisam donio odluku, ne želim ni da prejudiciram. Moj odgovor je - nije tačno da imam bilo kakve planove u UAE. Tamo su moji prijatelji, vrlo ih rado vidim, ponekad odem da ih vidim. Ali svi moji planovi su vezani za Crnu Goru”, poručio je Đukanović.

“Abazovićeva Vlada najgora u istoriji Crne Gore”

Đukanović tvrdi da je Vlada Zdravka Krivokapića, prva post DPS izvršna vlast, destabilizovala državu i društvo, a da će Vlada Dritana Abazovića “po neradu i štetnim odlukama biti upamćena kao najgora u istoriji političkog života u Crnoj Gori”.

”Navodno oslobodilačkom politikom, došlo je do urušavanja sistema obrazovanja, zdravstva, ekonomije, javnih finansija... Evropske integracije su zaustavljene, a doveden je u pitanje i kredibilitet Crne Gore kao NATO partnera. Mukotrpno građeni ugled zemlje ozbiljno je uzdrman”, naveo je.

DPS je podržao Abazovićevu Vladu, ali joj je s dijelom partija izglasao nepovjerenje u avgustu prošle godine.

Bonus video: