Milatović: Neću dijeliti, već miriti

Milatović kazao da će raditi za boljitak Crne Gore i da će biti na braniku ustavno-pravnog poretka. Poručio da je prioritet ubrzavanje puta ka u EU, i da više ne laskaju “isprazne titule” lidera u integracijama. Na inauguraciji specijalni izaslanici SAD-a i VB, lideri iz regiona, brojne diplomate, bivši zvaničnici, ministri

15354 pregleda 31 reakcija 33 komentar(a)
Vrijeme je da izađemo iz busija: Milatović, Foto: Luka Zekovic
Vrijeme je da izađemo iz busija: Milatović, Foto: Luka Zekovic

Nikad više ne smijemo dozvoliti da se bilo koji pojedinac u ovoj državi osjeća obespravljeno... Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve njene građane... Biću istinski predsjednik svih građana, nezavisno od njihove političke, nacionalne i vjerske pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva.

To je juče, neposredno po stupanju na dužnost predsjednika Crne Gore, poručio Jakov Milatović. On je položio zakletvu pred poslanicima u Skupštini Crne Gore, u Podgorici, nakon što je 2. aprila na izborima porazio dosadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića, koji je preko tri decenije bio na najvažnijim državnim pozicijama.

Pošto se, pred oko 200 zvanica, zakleo s desnom rukom na Ustavu, Milatović je održao inauguracioni govor u kom se, između ostalog, zavjetovao da će “predano raditi za boljitak Crne Gore” i “kao prvi među jednakima stajati čvrsto na braniku njenog ustavno-pravnog poretka”, ističući da će “prioritet svih prioriteta” biti ubrzavanje puta Crne Gore ka u EU.

On je ocijenio da aktuelni trenutak u kom se nalazi crnogorsko društvo po mnogo čemu ima karakter istorijskog, navodeći da svoj petogodišnji mandat započinje s velikom željom da doprinese demokratskom razvoju zemlje, njenoj institucionalnoj stabilizaciji i ekonomskom napretku. Dodao je da će eliminisanje podjela, izgradnja institucija, uspostavljanje održivog ekonomskog modela... zahtijevati punu posvećenost.

Milatović je kazao da podjele odvraćaju fokus s važnih pitanja, i da su nerijetko izazivane vještački, s namjerom da se, kako je rekao, prikrije višedecenijsko rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnih bogatstava. On je stoga poručio da će nastojati da bude faktor pomirenja i zajedništva.

”Građane neću dijeliti na one koji su mi dali glas na proteklim izborima, i one koji su toga dana drugačije mislili..... Vrijeme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je nesumnjivo zajednički imenitelj svih nas - a to je ljubav prema Crnoj Gori”.

Sa inauguracije u Skupštini
Sa inauguracije u Skupštinifoto: Luka Zeković

Milatovićevoj inauguraciji prisustvovali su specijalni izaslanici SAD-a i Velike Britanije (VB), Gabrijel Eskobar i Stjuart Pič, lideri zemalja regiona, brojne diplomate, nekadašnji predsjednici države, Skupštine i Vlade, poslanici, članovi aktuelne izvršne vlasti...

Predsjednik je saopštio da je stvaranje demokratskih institucija zadatak svih, te da je unapređenje potrebno i pravnom sistemu čije, kako je kazao, “brojne nejasnoće”, ugrožavaju stabilnost države i onemogućavaju ozbiljnije reforme.

”... Ne treba da jurimo većine, ni dvotrećinske ni tropetinske, već da težimo konsenzusu u iznalaženju najboljih rješenja... Spreman sam da budem generator sveopšteg društvenog i političkog dijaloga, i time doprinesem postizanju konsenzusa potrebnog za imenovanja u pravosuđu i ubrzanje EU integracija”.

Govoreći o ekonomskim prilikama, šef države je kazao da su dometi brojnih reformi, uključujući program “Evropa sad”, nepovratno promijenili cjelokupan društveni ambijent, i da je po prvi put nakon mnogo godina “građanima vraćena nada u bolje sjutra”. Dodao je da se još posvećenije mora raditi na stvaranju održivog ekonomskog modela, sa, kako je pojasnio, fokusom na realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata i otvaranje novih i bolje plaćenih radnih mjesta.

”U svojim međunarodnim aktivnostima, usmjeriću posebnu pažnju na ekonomsku promociju Crne Gore, nastojeći da našu državu predstavim kao privlačnu i sigurnu za investicije”.

Inauguracija Jakova Milatovića
foto: Luka Zeković

Navodeći da je jedini put do uređene pravne države i evropskog standarda života put evropskih integracija, ocijenio je da je usvajanje evropskog sistema vrijednosti i približavanje regiona EU “najbolji lijek protiv reafirmacije destruktivnih politika prošlosti”.

”Berlinski proces za nas ostaje glavni most između Zapadnog Balkana i Brisela, čija je revitalizacija od izuzetnog značaja, prvenstveno u kontekstu nove i dodatne potvrde prisutnosti EU u našem regionu. Takođe, mišljenja sam da i sve postojeće, ali i nove regionalne ekonomske inicijative, koje imaju za cilj tješnju saradnju unutar našeg regiona, mogu imati dodatnu vrijednost ukoliko ih postavimo u funkciju podrške članstvu u EU”, naglasio je Milatović.

Osvrćući se na region, šef države je saopštio da politika mira i stabilnosti treba da bude temelj bilateralnih odnosa Crne Gore i zemalja iz okruženja.

Na inauguraciji su, iz država regiona, bili predsjednici Srbije, Hrvatske, Albanije i Kosova - Aleksandar Vučić, Zoran Milanović, Bajram Begaj i Vjosa Osmani, te članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović.

”Slika vašeg prisustva danas ovdje u Podgorici, najbolja je poruka dobrosusjedskih odnosa, uzajamnog uvažavanja i, u konačnom, demokratske zrelosti našeg regiona”, poručio je Milatović.

Na kraju govora naveo je da će od prvog dana obavljanja funkcije razmišljati kako će izgledati posljednji dan njegovog mandata.

”Kad budem sabirao djela koja ću ostaviti za sobom, a najveće djelo biće demokratska, bogata i evropska Crna Gora”.

Odmah nakon inauguracije, na platou ispred parlamenta održana je ceremonija Svečanog vojnog pozdrava, dok je nekoliko sati nakon toga u Vili Gorica održan koktel koji je priredio Milatović sa suprugom Milenom, na kom je bilo više stotina zvanica.

Sa svečanog prijema
Sa svečanog prijemafoto: Luka Zeković

“Ne laskaju isprazne titule lidera u integracijama”

Milatović je rekao da su, nakon više od decenije pregovora sa EU, oči Crne Gore uprte ka članstvu u toj zajednici, i da je stoga država spremna da preduzme sve neophodne aktivnosti, ali da je njoj i zemljama regiona potrebna još jasnija i nedvosmislena podrška.

Navodi da Crnoj Gori ne laskaju više “isprazne titule lidera u EU integracijama na Zapadnom Balkanu”.

”Dvadeset godina kasnije, čini se da su slova solunske agende za Zapadni Balkan unekoliko izblijedjela, i svim željama regiona je potrebna nova i jasna evropska vizija...”.

Inauguracija Jakova Milatovića
foto: Luka Zeković

Predsjednik je, između ostalog, istakao da ne smije i neće biti odstupanja od strateških pravaca i opredjeljenja koja podrazumijevaju Crnu Goru kao dio “evroatlantske porodice”.

”...Crna Gora je odgovorna i kredibilna članica NATO-a, koja će i u narednom periodu ostati čvrsto privržena ispunjavanju obaveza koje proizlaze iz članstva u savezu”.

Vučić: Crna Gora će u Srbiji uvijek imati iskrenog prijatelja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je novinarima da je prisustvovao inauguraciji jer je “Srbija željela da ukaže poštovanje narodu i građanima Crne Gore”, i pokaže koliko im je “stalo i važno da u Crnoj Gori imaju istinskog partnera”.

”Crna Gora će u Srbiji će uvijek imati iskrenog prijatelja i dobrog partnera... Ne mogu da kažem da Crna Gora ne pokazuje poštovanje prema Srbiji. Da li smo presrećni zbog svake odluke Crne Gore - nismo i ne moramo da budemo... Uvijek je bolje da pronalazite zajednički imenitelj na osnovu kog možete da sarađujete, a ne da s lakoćom, nepodnošljivom lakoćom, nalazite tačke razdora i sukoba”, naveo je, dodajući da je Milatović dobrodošao u Beograd.

Aleksandar Vučić
foto: Nikola Dragaš

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, poručio je da vjeruje da najbolji dani saradnje Crne Gore i BiH tek dolaze.

”Razgovarao sam prethodnih sedmica sa g. Milatovićem. Vjerujem da će i Predsjedništvo BiH dobro sarađivati s novim predsjednikom. Zajednički interes je da region ide u pravcu evroatlantskih integracija”, dodao je.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, čestitala je Milatoviću stupanje na dužnost, rekavši da misli da je važno što je njegova inauguracija okupila lidere regiona.

Ona je kazala da je Kosovo veoma zainteresovano da nastavi “već odličnu saradnju sa Crnom Gorom”.

”Posebno što se tiče naših evroatlantskih integracija. Novi predsjednik danas je potvrdio da su evropske integracije jedini put. Radićemo zajedno po tom pitanju sa Crnom Gorom, ali i svakom drugom državom regiona koja želi mir, stabilnost i evroatlantske integracije”, naglasila je.

Bonus video: