Američki senatori će posjetiti Crnu Goru, Marfi: Nikada ne možemo uzeti mir na Balkanu zdravo za gotovo

Kris Marfi je član Spoljnopolitičkog komiteta Senata SAD, a Geri Piters Komiteta za oružane snage.

16695 pregleda 101 reakcija 21 komentar(a)
Marfi, Foto: Twitter
Marfi, Foto: Twitter

Američki senatori Kris Marfi i Geri Piters posjetiće sjutra Crnu Goru u okviru regionalne turneje na Zapadnom Balkanu.

Oni će se u Podgorici sastati sa novoizabranim predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Marfi je kazao da je cilj njihove posjete Zapadnom Balkanu razgovor o tome kako Sjedinjene Američke Države (SAD) mogu da promovišu stabilnost i saradnju u regionu.

"Nikada ne možemo uzeti mir na Balkanu zdravo za gotovo, a naša posjeta dolazi u ključnom trenutku za mnoge od ovih zemalja. Iako je bilo dobrog napretka ka normalizaciji između Srbije i Kosova, kao i Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore na putu pristupanja EU, još ima posla. Senator Piters i ja ćemo poslati snažnu poruku da su SAD uložene u održavanje regionalne stabilnosti i podržavaju njihov put ka evropskim integracijama", objavio je Marfi na njegovoj internet stranici.

Piters je rekao da nastavljaju da podržavaju trajni mir i normalizovane odnose između Kosova i Srbije.

"Radićemo zajedno sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu na produbljivanju ekonomskih, društvenih i odbrambenih veza", najavio je.

Marfi je član Spoljnopolitičkog komiteta Senata SAD, a Piters Komiteta za oružane snage.

Marfi je prošle sedmice govorio na saslušanju u Komitetu za spoljne poslove o američkoj politici prema Zapadnom Balkanu.

Na toj sjednici, savjetnik u Stejt Dipartmentu Derek Šole rekao je da novo rukovodstvo u Crnoj Gori treba da se fokusira na reforme u oblasti vladavine prava, posebno na zaustavljanje organizovanog kriminala i korupcije.

Šole je istakao da se nada da će ishod nedavnih predsjedničkih izbora pomoći da se prevaziđu razlike u Crnoj Gori.

"Crna Gora je vrijedan saveznik u NATO-u i nadamo se da će ishod nedavnih predsjedničkih izbora pomoći da se prevaziđu razlike u Crnoj Gori", rekao je Šole.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kazao je na toj sjednici da u Crnoj Gori shvataju potrebu da se ubrzaju reforme radi evropske budućnosti.

"Nedavno je izabrano nekoliko sudija Ustavnog suda, potrebno je izabrati preostalog sudiju. Nedavni predsjednički izbori prošli su glatko. Nadamo se da će parlamentarni izbori 11.juna biti slobodni i fer, i da će lideri u Crnoj Gori čuti glas naroda i ubrzati reforme", rekao je Eskobar, prenijela je RTCG.

Na pitanje senatora Pita Riketsa šta se može uraditi da se Crna Gora udalji od Vladimira Putina i Rusije, Šole je odgovorio da je Crna Gora dobar NATO partner.

On je rekao da je novi šef države Jakov Milatović ubjedljivo pobijedio, da je Crna Gora sankcije Rusiji uvodila još od 2014. godine i da se novi predsjednik javno obavezao da će nastaviti sa takvom politikom prema Rusiji.

"Oni su domaćin NATO vježbe baš sada, dok mi govorimo. Oni su dobar partner, a pokret koji vodi novi predsjednik Milatović mi vidimo kao simbol smjene generacija u Crnoj Gori", kazao je Šole.

Bonus video: