Vujičić: Sprema se još jedno potkradanje biračkog prava, zna se kojih 60 kandidata će dobiti poslanički mandat

"Skoro sve relevantne domaće institucije i međunarodni predstavnici u državi, ćute na sistemsku korupciju biračkog prava, koja će se desiti 11. juna u Crnoj Gori"

17541 pregleda 92 reakcija 18 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Predsjednik Građanske akcije Božidar Vujičić saopštio je da se biračima u Crnoj Gori 11. juna, kada se održavaju vanredni parlamentarni izbori, sprema još jedno potkradanje biračkog prava, da biraju i budu birani bez diskriminacije.

"Skoro sve relevantne domaće institucije i međunarodni predstavnici u državi, ćute na sistemsku korupciju biračkog prava, koja će se desiti 11. juna u Crnoj Gori. Lideri političkih partija i koalicija objavili su redosljed kandidata na izbornim listama i tako odlučili da kandidati u vrhu liste dobiju poslanički mandat a oni kandidati u donjem dijelu liste ne dobiju mandat, zbog toga što se mandati raspoređuju kandidatima po redosledu na izbornoj listi", istakao je Vujičić u saopštenju.

On je dodao da "zato što se biračima potkrada pravo da slobodno biraju poslanike i nameće, po principu uzmi ili ostavi, jedina mogućnost da biraju partijske liste, a da odluku o tome ko će dobiti mandat donosi predsjednik partije, rezultat izbora poslanika za Skupštinu Crne Gore, 11. juna, predstavljaće izraz volje predsjednika partija a ne izraz volje birača".

"Članom 2 Ustava Crne Gore određeno je da se ne mogu priznati izbori koji nisu izraz volje birača. Organizatori izbora kao i oni koji vrše kontrolu i zaštitu biračkog prava birača, ostvariće korist, podkradanjem temeljnog ljudskog prava biračima u Crnoj Gori. Kraci sitemske korupcije, političke partije, Državna izborna komisija, Ustavni sud, tužilaštvo, javni servis, Zaštitinik ljufskih prava, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), NVO sektor, osim Građanske akcije, direktno ili ćutanjem indirektno, stegli su nosioce suvereniteta sa pravom glasa i oteli im pravo da biraju i budu birani bez diskriminacije", rekao je Vujičić.

Po njegovim riječima, "nekada slobodna i ponosna Crna Gora zadnjih 30 godina je porobljena, birači ne mogu da ostvare vlast, svu vlast ostvaruje mali broj birača raspoređenih u kracima hobotnice, koji su pribavili sve poluge moći da ukradu i zadrže vlast od nosilaca suvereniteta, na način da im ne dozvoljavaju da slobodno biraju poslanike već im nude da biraju partijske liste a poslanike biraju lideri partija".

"Kakvi su to izbori kada se korupcijom biračkog prava, 20 dana prije dana određenog za glasanje, sa sigurnošću od 100 odsto zna kojih 60 kandidata će dobiti poslanički mandat, voljom lidera partija, od ukupno 81 poslanika u Skupštini Crne Gore", zaključio je Vujičić.

Bonus video: