Vujović: Nalaz Fridom hausa o padu demokratije najbolje govori o profilu vlasti nakon 30. avgusta 2020.

"Umjesto ka EU i jačanju institucija Crna Gora produbila nacionalne i druge podjele", poručio je generalni sekretar SDP

6745 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Vujović, Foto: SDP
Vujović, Foto: SDP

Nalaz Fridom hausa o padu demokratije najbolje govori o profilu vlasti nakon 30. avgusta 2020. godine, saopštio je danas Ivan Vujović,generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP).

On je na Tviteru poručio da su "demokratske" promjene unazadile demokratiju.

"Umjesto ka EU i jačanju institucija Crna Gora produbila nacionalne i druge podjele. Naša kuća pripada Evropi i to je naš jedini smjer nakon 11.06", napisao je Vujović na Tviteru.

U izvještaju američke nevladine organizacije Fridom haus o "Državama u tranziciji 2023", kada je u pitanju stanje demokratije, u Crnoj Gori je zabilježeno nazadovanje.

U izvještaju Fridom hausa se navodi da je politička polarizacija u Crnoj Gori, najviše oko pitanja nacionalnog identiteta, dovela do pada dvije vlade. Kao dodatak tome, u skupštini su usvojeni zakoni koji podrivaju osnovna ljudska prava, dok Ustavni sud nema kvorum da razmatra sporne akte.

Ipak, nedavni poraz Mila Đukanovića, koji je vodio državu duže od tri decenije, u aprilu 2023. na predsjedničkim izborima budi nadu da će doći do smjene generacija, navodi Fridom haus.

Bonus video: