Canović: Žrtve deportacije zaslužuju pravdu, a ne zaborav

On je naglasio da je ovaj dan podsjetnik na moralno posrnuće društva, koje je kako kaže, prognalo one koji su bježali od ratnih dešavanja i tražili utočište i zaštitu

2677 pregleda 3 komentar(a)
Canović (Ilustracija), Foto: Opština Plav
Canović (Ilustracija), Foto: Opština Plav

Današnji dan, 31 godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore prilika je da još jednom jasno poručimo da žrtve ovog nedjela zaslužuju pravdu, a ne zaborav, poručio je Predsjednik Opštine Plav i član Predsjedništva Socijaldemokrata (SD) Nihad Canović.

"Najmanje što možemo je da sačuvamo od zaborava i odamo počast onima čiji životi su bili zalog za nepočinstva. Zato je značajno da formiramo i čuvamo kolektivno sjećanje danas, svakog maja i svakog dana koji podsjeća na besmisao ratovanja i mržnje, ali i nenadoknadive gubitke nevino stradalih", kazao je Canović.

On je naglasio da je ovaj dan podsjetnik na moralno posrnuće društva, koje je kako kaže, prognalo one koji su bježali od ratnih dešavanja i tražili utočište i zaštitu.

"Ako želimo ljepšu i perspektivniju budućnost moramo je graditi na temeljima istine i pravde, zahtijevati adekvatno sakncionisanje zločinaca, postizanje pravde za žrtve i njihove porodice, kao i iskreno, objektivno i neselektivno suočavanje sa prošlošću", dodao je Canović.

Canović naglašava da su u zločinu deportacija smrtno stradale najmanje 54 izbjeglice, dok je, kako kaže, 12 preživjelo mučenje u logorima Republike Srpske.

"Crnogorska policija je u maju 1992. godine, prema dostupnoj zvaničnoj dokumentaciji, nezakonito uhapsila najmanje 66, a po nezvaničnim podacima i preko stotinu civila starosti od 18 do 66 godina, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini, i kao taoce ih predala vojsci bosanskih Srba pod vođstvom Radovana Karadžića i Ratka Mladića da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika", stoji u saopštenju.

Bonus video: