Radović: Obezbijediti tri miliona eura, što je dovoljno za oko 200 usavršavanja učenika i studenata

" Čitav obrazovni sistem je zakazao, jer je s jedne strane koordinacija institucija veoma loša, a sa druge ne postoji stabilan mehanizam putem kojeg se obezbjeđuju sredstava za razvoj i usavršavanje talenata"

2931 pregleda 2 komentar(a)
Radović, Foto: Pokret Preokret
Radović, Foto: Pokret Preokret

Nakon što je problem odlaska talentovanih učenika na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju riješen kroz dogovor predstavnika Vlade i privrednika, nameće se pitanje zašto Vlada i resorno ministarstvo nijesu imali sistemski odgovor na pitanje koje je od ogromnog značaja za razvoj talentovanih mladih ljudi i ukupni imidž države, saopštila je danas Andrijana Radović, kandidatkinja za poslanicu liste "Preokret za sigurnu Crnu Goru - Srđan Perić".

"Podsjećamo da se Preokret prošle nedjelje javno obavezao da će mjesečno izdvajati 15 odsto sredstava koje bude ostvarivao iz budžeta tokom trajanja budućeg saziva Skupštine Crne Gore i usmjeravati ih u Fond za specijalizaciju i usavršavanje učenika i studenata. Ove nedjelje pozvaćemo sve učesnike u izborima da se priključe ovoj inicijativi i tako obezbijedimo tri miliona eura u četvorogodišnjem mandatu, što je dovoljno za oko 200 usavršavanja i sličnih aktivnosti učenika i studenata – od dodatnih specijalizacija do takmičenja", istakla je Radović u saopštenju.

Ona je dodala da bi na taj način bili podržani učenici i studenti kojima po bilo kom osnovu fale sredstva za studiranje, usavršavanje i takmičenje, po unaprijed defnisanim kriterijumima.

"Ova aktivnost bi se ostvarivala na način što bi novac bio uplaćivan na namjenski formiran podračun Ministarstva nauke Crne Gore, a isto bi bilo u obavezi da jednom godišnje podnese izvještaj Odboru za nauku, prosvjetu, kulturu i sport Skupštine Crne Gore o načinu potrošnje ovih sredstava. Čitav obrazovni sistem je zakazao, jer je s jedne strane koordinacija institucija veoma loša, a sa druge ne postoji stabilan mehanizam putem kojeg se obezbjeđuju sredstava za razvoj i usavršavanje talenata. Čini se da je problem ekspresno riješen tek nakon što se podigla bura u javnosti, kada je državno rukovodstvo shvatilo da to i nije najbolja reklama u susret parlamentarnim izborima", rekla je Radović.

Po njenim riječima, umjesto rješavanja problema prije izbora, što je bio manir i tridesetogodišnje, a vidimo i nove vlasti, talentovanim mladim ljudima u Crnoj Gori potrebna je sistemska podrška.

"Preokret ovime želi da sistemski pristupi obezbjeđivanju podrške za talentovane mlade ljude, kako bi dobili priliku da ostvare svoje potencijale i daju doprinos budućem razvoju Crne Gore umjesto da odlaze iz države. Podrška mladima treba da se pruža kontinuirano, a ne samo kada je to politički isplativo", zaključila je Radović.

Bonus video: