HGI: Kada nemamo poslanika u Skupštini, ni ostale stvari u našoj državi nisu na svom mjestu

"Postalo je jasno da je hrvatska zajednica neophodna kockica u crnogorskom mozaiku"

4976 pregleda 59 reakcija 11 komentar(a)
Sa skupa HGI, Foto: HGI
Sa skupa HGI, Foto: HGI

Očuvanje suverenosti Crne Gore, članstvo u Evropskoj uniji (EU) i snaženje civilizacijskih vrijednosti izniklih iz evropske kulture i tradicije su temeljni principi djelovanja Hrvatske građanske inicijative (HGI) od svog osnivanja, a to će biti i ubuduće, nakon izbora i povratka ove partije u crnogorski parlament, poručeno je na skupu HGI u Kotoru.

"Postalo je jasno da je hrvatska zajednica neophodna kockica u crnogorskom mozaiku i da, kada HGI nema poslanika u Skupštini, ni ostale stvari u našoj državi nisu na svom mjestu. Zato HGI treba biti za kormilom koje će nas usmjeriti ka sigurnoj evropskoj luci, jer samo tako možemo stići tamo gdje smo odavno krenuli i gdje nam je oduvijek mjesto", rečeno je na skupu u Kotoru, a saopšteno je iz HGI.

Iz HGI su rekli da su ove poruke na promotivnom skupu ispred zidina Starog grada iznijeli članovi kotorskog opštinskog odbora HGI i u druženju sa građanima predočili najvažnije stavke svog predizbornog programa.

"Oni su naglasili činjenicu da Hrvati Crne Gore, kroz književnost, umjetnost, arhitekturu, Bokeljsku mornaricu i tradicijske običaje samo u gradu Kotoru baštine više od 60% kulturnog i umjetničkog naslijeđa naše države što snažno svjedoči o postojanju i trajanju hrvatske zajednice kroz vjekove, no ne samo na prostoru Boke Kotorske, nego i Budve, Bara i okoline", piše u saopštenju HGI.

Članica predsjedništva HGI Ljiljana Velić je rekla da su "Hrvati vjekovima učestvovali u stvaranju ogromne materijalne i duhovne kulturne baštine Boke i Crne Gore, koju HGI s ponosom čuva i njeguje".

"Potrebne su nam stabilne institucije koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, te poštovanje i zaštitu manjina. Takve institucije i zdrav društveni i životni ambijent mogu kreirati samo savremeno obrazovani ljudi koji mogu držati korak sa razvijenim svijetom, kojem želimo da pripadamo", kazala je Velić

Bruno Janković je "pozvao građane Kotora, Boke i Crne Gore da zaokruže redni broj 2 i da tako podrškom listi HGI pomognu Crnoj Gori da se vrati na pravi kurs i da nastavi davno započetu plovidbu ka glavnom odredištu, lijepom i mirnom suživotu u uređenom društvu, ka sigurnosti i slobodi, ka pravoj strani svijeta".

Bonus video: