Milatović: Moj cilj da Crna Gora uđe u EU i da jačamo dobrosusjedske odnose sa zemljama Zapadnog Balkana

Milatović boravi u zvaničoj posjeti Briselu, prvoj nakon inauguracije

8285 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Cilj za vrijeme mog predsjedavanja je da Crna Gora uđe u Evropsku uniju i da jačamo dobrosusjedske odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana, rekao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović povodom prve posjete Briselu.

Ovo je njegova prva zvanična posjeta nakon inauguracije.

"Kada sam došao u Brisel bilo je potpuno očekivano da posjetim i sjedište Alijanse da bih poslao poruku da je Crna Gora bila, jeste i biće kredibilan član NATO-a, saveznik od povjerenja i to je politika koju ću promovisati kao novi Predsjednik Crne Gore", rekao je Milatović, navodi se u saopštenju Kabineta.

"Takođe sam htio da prenesem poruku koja se odnosi na naša vojna izdavanja koja su dio budžeta za 2023. godinu, po prvi put ćemo premašiti procenat od 2 odsto BDP-a koji se izdvaja u tu svrhu, što je takođe važna poruka. Treća poruka koju želim da prenesem našim saveznicima u Alijansi je ona koja se odnosi na našu spoljnu politiku i pristupanje Evropskoj Uniji, da je cilj za vrijeme mog predsjedavanja da Crna Gora uđe u EU i da jačamo dobrosusjedske odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana".

Milatovć je rekao i da mu je veoma žao zbog slika koje dolaze sa Kosova.

"Već sam razgovarao o tome sa predsjednikom Srbije i predsjednicom Kosova, pokušavajući da pošaljem poruku mira iz Crne Gore i podstaknem dijalog kao jedino rješenje za slike koje svi vidimo a koje dolaze sa sjevera Kosova", rekao je on.

Milatović je zahvalio na dobrodošlici u sjedište Alijanse i poručio da se raduje daljoj saradnji tokom posjete Vilnusu u okviru NATO samita kao i ubuduće.

Bonus video: