Dukić: Kultura mora biti oslobođena od političkog uticaja, izmijeniti Zakon o kulturi

"Zato će Preokret u novom sazivu Skupštine Crne Gore podnijeti
inicijativu za izmjene i dopune Zakona o kulturi, kako bi rukovodioci
javne ustanove čiji je osnivač država bili birani putem javnog konkursa,
a ne po volji ministra", navela je Dukić

2541 pregleda 27 reakcija 4 komentar(a)
Svetlana Dukić, Foto: Preokret
Svetlana Dukić, Foto: Preokret

Kultura u Crnoj Gori mora biti sistemski oslobođena uticaja partijske politike, kako bi se prestalo sa zloupotrebom kulture u političke svrhe, čemu svjedočimo već decenijama, poručila je kandidatkinja za poslanicu liste "Preokret za sigurnu Crnu Goru - Srđan Perić" Svetlana Dukić.

Dukić je kazala da na čelu javnih ustanova u oblasti kulture moraju biti nezavisni i afirmisani stručnjaci, birani putem transparentnih javnih konkursa i na osnovu svojih kompetencija, vještina i rezultata.

"Zato će Preokret u novom sazivu Skupštine Crne Gore podnijeti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o kulturi, kako bi rukovodioci javne ustanove čiji je osnivač država bili birani putem javnog konkursa, a ne po volji ministra", navela je.

Akutelni Zakon o kulturi, objašnjava Dukić, u članu 47 propisuje da direktora, umjetničkog direktora i poslovnog direktora javne ustanove, čiji je osnivač država imenuje i razrješava Vlada, na predlog ministarstva nadležnog za poslove kulture.

"Takvo zakonsko rješenje je pogubno po razvoj kulture u Crnoj Gori, jer su čelnici javnih ustanova direktno pod političkim uticajem Vlade odnosno resornog ministra", dodala je.

Crnoj Gori su, smatra Dukić, više nego ikada umjesto podobnih i poslušnih potrebni ljudi koji imaju znanje i viziju.

"To se jedino može osigurati sistemski, kroz unapređenje zakonskog okvira. Promjenom načina izbora direktora javnih ustanova u kulturi će se obezbijediti veći stepen autonomije i transparentnosti tih ustanova, što je preduslov za razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u državi, kao i zaštitu i očuvanje kulturne baštine", kazala je ona

Prema njenim riječima, kultura predstavlja javni interes Crne Gore i ne smije da zavisi od interesa političkih partija.

"Zato će depolitizacija javnih ustanova kulture biti visoko na ljestvici prioriteta Preokreta u narednom četvorogodišnjem mandatu", rekla je Dukić.

Bonus video: