Krstovićeva fotelja trese i druge opštine

Odbornički klub “Za budućnost Zete” vjeruje da ima podršku za smjenu šefa lokalnog parlamenta i traže od Demokrata da predlože nekog drugog. Iz te partije, međutim, uzvraćaju da postoji mogućnost recipročnih mjera

37626 pregleda 114 reakcija 28 komentar(a)
Luka Krstović, Foto: Opština Zeta
Luka Krstović, Foto: Opština Zeta

Predizborna kampanja za parlamentarne izbore, za čije potrebe se koristi i pitanje Kosova, mogla bi dovesti u pitanje stabilnost vlasti u opštinama Zeta i Podgorica, ali i nekim drugim lokalnim samoupravama, ako Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (Nova) ne odustanu od najava za smjenu dijela lokalnih zvaničnika.

Najprije je Milan Knežević, lider DNP-a, najavio smjenu gradonačelnice Podgorice Olivere Injac jer nije, kako on smatra, blagovremeno primila predsjednika Opštine Zeta Mihaila Asanovića koji je želio i razgovor o “gorućim i neodložnim temama koje se tiču građana dviju opština”.

Ta najava nije formalizovana, a u Pokretu Evropa sad (PES), čija je Injac potpredsjednica, razumjeli su je kao dio predizborne kampanje.

Injac
Injacfoto: Luka Zeković

Zatim je odbornički klub doskorašnjeg Demokratskog fronta (DF) “Za budućnost Zete” inicirao sjednicu tamošnjeg lokalnog parlamenta, tražeći smjenu njegovog predsjednika Luke Krstovića (Demokrate). Razlog je jer je raspravu o njihovoj deklaraciji o poništenju i nevaženju odluke o priznanju Kosova na teritoriji te opštine, zakazao tek za 11. jun u 20 sati, što je nakon zatvaranja biračkih mjesta na parlamentarnim izborima zakazanim za nedjelju.

Deklaracija, kako su “Vijestima” ranije objasnili pravnici, nema pravni značaj jer spoljnopolitičke odluke odnosi Vlada.

Nakon što je inicijativa za razrješenje Krstovića podnijeta, šef odborničkog kluba “Za budućnost Zete” Vesko Rašović juče je rekao za “Vijesti” da je on za njih neprihvatljiv.

“Imamo većinu, većina nije sporna. Očekujemo podršku Socijalističke narodne partije (SNP). Mi s Demokratama nismo imali koalicioni sporazum, već ljudski dogovor. Oni nam nisu bili potrebni za većinu. Ali mi smo im izašli u susret da bi oporavili Zetu, da bi Zeta krenula naprijed. Svako je dobrodošao ko ima namjeru da doprinese razvoju Zete, “ rekao je Rašović.

Vesko Rašović
Vesko Rašovićfoto: Privatna arhiva

On dodaje da je za njih prihvatljivo da Demokrate predlože novog kandidata za predsjednika SO. “Za nas je Krstović neprihvatljiv, ali nam je prihvatljivo da oni predlože novog kandidata, o kom ćemo se mi s dužnom pažnjom izjasniti. Ukoliko to ne učini, bićemo primorani da dođemo do nekog novog predsjednika, jer SO mora da funkcioniše, “navodi Rašović.

Međutim, Demokrate ne misle tako. Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović je rekao juče “Vijestima” da je njegov kolega Krstović sazvao sjednicu SO Zeta saglasno Poslovniku, drugim pozitivnim propisima Opštine i države Crne Gore i u skladu sa zahtjevom odbornika bivšeg DF-a.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: BORIS PEJOVIC

“U zavisnosti od ishoda inicijative za razrješenje kolege Krstovića, Demokrate će saopštiti konkretne korake, ali i recipročne mjere, koje ćemo sigurno preduzeti na svim nivoima,” rekao je Bogdanović za “Vijesti”.

SO Zeta ima 32 odbornička mjesta, od kojih 16 ima klub “Za budućnost Zete”, Demokrate šest, SNP jednog odbornika, opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) osam, dok dokorašnji predstavnik Demokrata Nikola Rajović nastupa kao nezavisni odbornik. Za odluku o smjeni je potrebno 17 glasova pa bi, ako se ne računa opozicija, mogla biti ključna odluka odbornice SNP-a Slađane Kaluđerović ili Rajovića.

Kaluđerović je juče rekla “Vijestima” da se SNP neće miješati u međusobne odnose, kako je navela, drugih stranaka, niti u unutarpartijska dešavanja bilo kog političkog subjekta.

“Tako ćemo i ovog puta ostaviti njima da sami rješavaju svoje sporove. SNP po pitanju Kosova i Metohije od starta ima jasan i dosljedan stav - mi smatramo da je Kosovo sastavni dio Srbije. Dakle, kad je u pitanju pozicija SNP-a povodom Deklaracije o poništenju priznanja Kosova, nema ništa sporno. Međutim, nije takva situacija kad su, u odnosu na deklaraciju, u pitanju odnosi kako između ostalih koalicionih partnera, tako i unutar samih partija konstituenata vlasti u Zeti,” rekla je Kaluđerović.

S druge strane, Rajović je “Vijestima” saopštio da neće davati izjave do sjednice, i da će na njoj kazati sve.

Vesko Rašović je objasnio da predsjednik SO Zeta nije ispoštovao rokove prilikom zakazivanja sjednice, jer je, kako je objasnio, zahtjev predat 12. maja i Krstović je trebalo da to učini do 26. maja.

“Međutim, on je to učinio 27. maja. Imali smo sastanak predsjednika klubova na kom se dogovaraju termini i način održavanja sjednice. On je nagovijestio da bi sjednica mogla da bude do kraja sedmice u kojoj se održavaju izbori. Tada je predsjednik kluba odbornika DPS-a rekao da je za njih prihvatljivo da sjednica bude dan pred izbornu ćutnju, u petak, sa čime sam se i ja saglasio. Međutim, Krstović se tada nije izjasnio.

Neprihvatljivo je da sjednica bude održana u nedjelju, 11. juna, i to u Opštini gdje su dva biračka mjesta. Mislim da je Krstović svjesno prihvatio da bude smijenjen. Nije problem, prihvatamo njegovu žrtvu, ali na taj žrtveni oltar ne može prinijeti koaliciju ‘Za budućnost Zete’”, rekao je Rajović.

On je izrazio očekivanje da će Krstović sazvati sjednicu o svojoj smjeni. “Mora biti svjestan da, ako je na sazove, mi imamo način da je sazovemo. Očekujemo da bude kooperativan i da sjednicu sazove u roku od 15 dana. Ne vidim zašto je sporna ova deklaracija. U njoj se traži poštovanje povelje UN-a, šalje se poruka da se spor na Kosovu rješava mirnim putem. To je prihvatljivo za svakog građanina Evrope, a ne za nas”, zaključio je Rašović.

Bogdanović: Nema rasprave o Kosovu tokom kampanje, bravo za Krstovića

“To što neko želi da se o predmetnoj inicijativi raspravlja tokom izborne kampanje, a ne odmah nakon izbora, a podsjetiću da je razlika u samo u dva dana, o tome će sud dati građani na izborima”, kaže Boris Bogdanović.

Krstović, dodaje on, i svaki drugi predsjednik Skupštine opštine, koji dolazi iz reda Demokrata neće raditi po diktatu bilo kog pojedinca ili bilo koje strukture, već isključivo u skladu sa Poslovnikom i Zakonom. “I ovo je jedno veliko bravo za Krstovića, koji je odlučio da svoj integritet i čast stavi ispred funkcije, funkcionerske plate i pozicije”, rekao je Bogdanović.

Bonus video: