Počelo štampanje glasačkih listića

"Očekujemo da, u tehničkom smislu, sve prođe kako treba do izbornog dana", kazao je predsjednik DIK-a Nikola Mugoša

5612 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 03.06.2023. 12:01h

Štampanje glasačkih listića za parlamentarne izbore u Crnoj Gori počelo je danas, u bjelopoljskoj štampariji Merkator.

Na izborima, koji će biti održani 11. juna, učestvovaće 15 lista.

Članovi Državne izborne komisije (DIK) prisustovali su početku štampanja i uvjerili se u ispravnost procedure štampanja.

"Štampaće se ukupno 558.741 glasačkih listića, što obuhvata ukupan broj od 542.468 birača, i rezervu, određenu zakonom, od 3% od ukupnog broja birača 16.273", naveli su iz komisije na Tviteru.

štampanje glasačkih listića
foto: Jadranka Ćetković

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša rekao je novinarima da očekuje da štampanje listića bude završeno u kasnim večernjim satima.

"Pa će distribucija izbornog materijala opštinskim izbornim komisijama biti izvršena sjutra u toku dana, dok će se elektronski uređaji za identifikaciju birača distribuirati komisijama u ponedjeljak. Napominjem da je DIK sproveo sve zakonske radnje koje je bio dužan da obavi. Izvršena je edukacija opštinskih izbornih komisija, koje treba da izvrše edukaciju biračkih odbora. Očekujemo da, u tehničkom smislu, sve prođe kako treba do izbornog dana", poručio je.

.

Na glasačkom listiću prva će biti lista Bošnjačke stranke, druga Hrvatske građanske inicijative, a treća lista "Pravda za sve".

Lista koalicije Socijalističke narodna partije i Demosa biće na četvrtom mjestu, "Narodna koalicija - složno i tačka" na petom, šesta će biti lista Albanske alijanse, a sedma pokreta Preokret.

Na osmom mjestu na biračkom listiću biće Pokret za promjene, na devetom savez „Mi možemo za građansku Crnu Goru“, a na desetom koalicija Zajedno.

Pokret Evropa sad biće na 11. mjestu, na 12. Socijaldemokratska partija, na 13. koalicija Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Na 14. mjestu na glasačkom listiću biće koalicija Za budućnost Crne Gore, dok će 15. biti lista Albanskog foruma.

Biračko pravo na parlamentarnim izborima ima 542.468 građana.

Bonus video: