Draganić: Pritisak Ministarstva prosvjete ugrožava obrazovanje, organizacija maturskog ispita mora da s mijenja

Draganić je kazao da su ocjenjivači angažovani od strane Ispitnog centra i ove,
kao i prethodnih godina profesionalno obavili posao ocjenjivanja
maturskih radova, poštujući pravila struke i definisane kriterijume

4566 pregleda 86 reakcija 11 komentar(a)
Draganić, Foto: Pokret Preokret
Draganić, Foto: Pokret Preokret

Pritisak, a potom i smjena Upravog odbora i direktorice Ispitnog centra Crne Gore samo je još jedan dokaz da crnogorsko obrazovanje propada zbog neodgovornog odnosa državnog rukovodstva, rekao je kandidat za poslanika liste "Preokret za sigurnu Crrnu Goru- Srđan Perić" Nemanja Draganić.

Draganić je, kako je rečeno iz Preokreta, ocijenio da je takav odnos "šamar" svim prosvjetnim radnicima u Crnoj Gori.

"Položaj prosvjetnih radnika je godine u godinu sve gori. Nije bilo dovoljno to što prosvjetni radnici, bez izuzetka, gotovo svakodnevno trpe pritiske od različitih strana, nego je i centralni organ sistema obrazovanja odlučio da produbi nepravdu i stane na stranu onih koji varaju", naveo je.

Draganić je kazao da su ocjenjivači angažovani od strane Ispitnog centra i ove, kao i prethodnih godina profesionalno obavili posao ocjenjivanja maturskih radova, poštujući pravila struke i definisane kriterijume.

"Pritisak ministarstva da se ponovo pregledaju već ocijenjeni radovi je još jedan skandal u crnogorskoj prosvjeti, a nije ih bilo malo. I pored toga, prosvjetni radnici, ovoga puta u svojstvu ocjenjivača, su odabrali intergritet umjesto savijanja kičme. Zato najmanje što možemo učiniti je da stanemo iza onih kojima je struka ispred svega u vremenu kada su partije isključile znanje i struku", dodao je.

Varanje i prepisivanje, prema njegovom mišljenju, degradira znanje u kontinuitetu i podstiče sve više djece na taj model završavanja škole, jer su, kako kaže, ohrabreni time što takve radnje nisu adekvatno sankcionisane.

"I više je nego jasno da organizacija maturskog ispita u Crnoj Gori mora da se mijenja. Da bismo došli do rješenja, potrebno je uključiti upravo one koji su u učionici – nastavnike, ali i učenike. Jedino tako ćemo moći da preduprijetimo situacije sa varanjem na tako važnom ispitu, koje se ponavljaju iz godine u godinu", rekao je Draganić.

On je naveo da osjeća potrebu da ispred liste Preokreta podrži prosvjethne radnike, za koje kaže da su jedan od najvažnijih stubova društva.

"Ograđujemo se od toga da donosimo sud i prepuštamo onima koji se osjećaju kao oštećeni da pravdu traže pravnim putem. Ali svi u Crnoj Gori moramo stati iza ljudi od integriteta, jer to nažalost postaje sve veća rijetkost", zaključio je Draganić.

Bonus video: