Knežević: Nacionalna bezbjednost prilično ugrožena, ne samo u kontekstu Spajića i Do Kvona

"Bio sam u pravu - postoje laptopovi i telefoni koji su bili u Centru bezbjednosti (Podgorica), a trenutno su kod (sutkinje) Suzane Mugoše. Ona je adresa za dalje postupanje za ono što Do Kvon tvrdi u pismu", kazao je predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu

31958 pregleda 82 reakcija 67 komentar(a)
"Ja bih poslije izbora saslušao Do Kvona i Spajića": Knežević, Foto: Nikola Dragaš
"Ja bih poslije izbora saslušao Do Kvona i Spajića": Knežević, Foto: Nikola Dragaš

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević, kazao je da je na današnjoj vanrednoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost pročitano pismo uhapšenog južnokorejskog državljanina Do Kvona, koje je uputio premijeru Dritanu Abazoviću, ministru pravde Marku Kovaču i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Kazao je da Do Kvon u pismu objašnjava prirodu svojih odnosa s liderom Pokreta Evropa sad (PES) Milojkom Spajićem.

"Bio sam u pravu - postoje laptopovi i telefoni koji su bili u Centru bezbjednosti (Podgorica), a trenutno su kod (sutkinje) Suzane Mugoše. Ona je adresa za dalje postupanje za ono što Do Kvon tvrdi u pismu. Aktivnost Do Kvona je bila regionalna i bjelosvjetska. Bolje bi bilo da nam je došao ISIL, nego kripto-zajednica. Nisu neki specijalni podaci koje smo čuli na Vijeću. Ali, nacionalna bezbjednost države je prilično ugrožena, ne samo u kontektu Spajića i Do Kvona", rekao je Knežević na pres konferenciji nakon sjednice Vijeće.

On je naveo da je na sjednici Vijeća saopšteno da je GST Novović juče dobio pismo.

"Da li će biti daljih radnji, to je pitanje za GST-a. Ja bih poslije izbora saslušao Do Kvona i Spajića. Ne bih prije izbora, da ovo ne dobije krivično-pravni ambijent. Mora se otvoriti taj laptop, tu je prepiska (Do Kvona i Spajića) koju sam pominjao. Važnije je ko je sve iz kripto-zajednice u Crnoj Gori", naveo je Knežević.

Zaključak sjednice je, kako je kazao, da se pismo Do Kvona uputi šefu države i zamjeniku predsjednika PES-a Jakovu Milatoviću.

"Do Kvon je bio na crvenoj Interpolovoj potjernici kad je ušao u Crnu Goru i sretao se sa Spajićem. Niko nema informaciju kako je Do Kvon ušao u Crnu Goru. Imao je nekoliko pasoša, to je pitanje za službe bezbjednosti...", dodao je Knežević.

Istakao je da koalicija "Za budućnost Crne Gore", čiji je nosilac liste na predstojećim izborima, nema nikakve veze s ovom aferom.

"Samo primjećujemo da se Do Kvon po Balkanu kretao kao Mik Džeger. Postoje određeni navodi oko finansiranja kampanja i poslovnog odnosa. To pismo nije nikakva tajna, nije zavedeno pod oznakama 'tajno' i 'interno'", podvukao je.

Na pitanje da li sazivanje sjednice Vijeća uoči izbora predstavlja zloupotrebu institucije u predizborne svrhe, Knežević je odgovorio da zato misli da bi saslušanja u slučaju Do Kvona trebalo obaviti nakon izbora oko tog slučaja.

Na pitaje je odgovorio i kontrapitanjem - da li je zloupotreba hapšenje predsjednika Opštine Budva Mila Božovića odmah nakon predsjedničkih izbora.

Bonus video: