PES: Abazović naručio aferu, pismo Do Kvona pisali advokat kotorskih klanova i Artan Kurti

"Oovim postupkom u zadnjoj nedelji kampanje, Abazović se jasno odao da je kompletan plan već napravljen i da on lično stoji iza ove prljave kampanje i progona lidera PES-a"

39418 pregleda 89 reakcija 89 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Navodno pismo koje je bjegunac od pravde Do Kvon poslao svima pisali su njegov i advokat kotorskih klanova Branko Anđelić, zajedno sa Artanom Kurtijem, višestruko osuđivanim licem za pokušaj ubistava i ranjavanja, a koji je na insistiranje Dritana Abazovića postavljen za glavnog inspektora u ANB-a.

To je u saopštenju objavio medijski tim "Pokreta Evropa sad".

"Na kraju se ispostavilo da ga je poslao gle čuda samo Abazoviću, koji ga je onda proslijedio ostalima po priznanju ministra pravde Marka Kovača", dodaju iz PES-a.

Lideri tri politička subjekta - koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), Pokreta za promjene (PzP) i Građanskog pokreta (GP) URA, zatražili su juče od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da ispita navodnu povezanost Spajića sa uhapšenim “kraljem kriptovaluta” Do Kvonom.

O tome se danas raspravljalo i na vanrednoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Pomenuta lica, kako navodi PES, prema kazivanju svjedoka su više puta tajno posjećivala Do Kvona u pritvoru.

"Poput tajnih posjeta Abazovića Ljubu Bigoviću optuženom za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, što je kasnije priznao i sam Abazović. Karakter posjeta je bio da se Do Kvon natjera da potpiše sadržaj pisma, u kom se po naredbi Abazovića dovodi u vezu sa Spajićem, u zamjenu za branjenje sa slobode, što bi mu dalo šansu da pokuša bjekstvo", kažu iz PES-a.

U saopštenju dodaju da je kreator i naručilac ove afere Dritan Abazović.

"Uz mentorstvo onih koji su ga savjetovali da napad na Milojka Spajića njemu direktno podiže procente, osmislio je kompletan plan, a kao tajming odredio zadnju nedelju do izbora, da bi onda krenuo sa političkim marketingom u kom je zloupotrijebio i institucije sistema i zakazao čak sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost iako ista nije sazivana ni nakon masovnog ubistva na Cetinju, hapšenja direktora Uprave poreza i carina Rada Miloševića, hapšenja pomoćnika direktora policije Dejana Kneževića, te hapšenja predsjednika opštine Budva Mila Božovića", pise u saopštenju.

Smatraju da ovim postupkom u zadnjoj nedelji kampanje, Abazović se jasno odao da je kompletan plan već napravljen i da on lično stoji iza ove prljave kampanje i progona lidera PES-a.

"Za puštanje da se brani sa slobode, Do Kvon je nudio milionski iznos preko advokata Anđelića raznim ljudima koji bi mogli pomoći u pravljenju konekcije kod postupajućeg sudije. Da li je nagrada koju je Anđelić redom nudio svima koji mu pomognu u ovome glavni razlog zašto sudija donosi dva puta rješenje o puštanju da se Do Kvon brani sa slobode iako Viši sud već jednom ukida to rješenje, i to pored činjenice da je Do Kvon optužen za prevaru tešku 40 milijardi dolara, a potražuju ga SAD i Južna Koreja, i pritom je uhvaćen prilikom pokušaja bjekstva sa lažnim pasošem. Nadamo se da će nadležni organi i službe ispitati ovu situaciju kada se promijeni vlast", navode.

Kažu da situacija neodoljivo podsjeća na slučaj međunarodnih bjegunaca, kojima su crnogorske vlasti (URA) odobravale pravo na azil, a oni za te usluge isplaćivali ogromne sume novca, a neki od njih su bili rado viđeni gosti na svadbi savjetnika Dritana Abazovića i nalaze se na zajedničkim fotografijama sa njima.

"Ovakva zloupotreba bezbjednosnog sektora i institucija države Crne Gore, viđena je još samo od Milivoja Katnića i mračnih krugova koji su vladali 30 godina. Kao i u svim bitkama do sada protiv kampanja laži, Milojko Spajić i PES će izaći kao pobjednici jer smo mi u koaliciji sa građanima, a oni u koaliciji sa mafijom protiv koje se navodno bore - vrijeme je", zaključuju.

Bonus video: