Mugoša za "Vijesti": Imamo plan, a protivnici spisak lijepih želja

Crna Gora nema vremena za sujete, uskopartijska “junačenja”, ostvarivanja “dječačkih snova” u politici, već za saradnju, bez obzira na legitimne političke razlike, onih koji zaista baštine vrijednosti građanske, ekonomski razvijenije, socijalno pravednije, evropske i evroatlantske Crne Gore

25599 pregleda 835 reakcija 26 komentar(a)
Najviše zabrinjava vrijednosna agonija: Mugoša, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Najviše zabrinjava vrijednosna agonija: Mugoša, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) i kandidat za poslanika koalicione liste “Zajedno” Boris Mugoša, poručio je da bez konstituenata tog saveza nema stabilne vlasti koja bi bila, kako je naveo, istinski posvećena evropskoj perspektivi i evroatlantskoj orijentaciji građanske Crne Gore.

“Naravno, svjestan sam i naših mana i grešaka o kojima nerijetko javno govorim, ali mi se čini da su prethodne tri godine pokazale da bilo kakvo eksperimentisanje sa konstituentima vlasti koji imaju različite ideološke, odnosno vrijednosne okvire ne može donijeti Crnoj Gori prijeko potrebnu političku stabilnost koja je preduslov njene evropske budućnosti”, istakao je.

Na listi “Zajedno” sa SD-om su Demokratska partija socijalista (DPS), Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca.

Parlamentarni izbori zakazani su za 11. jun

Nosilac liste “Zajedno” Danijel Živković tvrdi da će vaša koalicija biti dio buduće “reformske” i “evropske” Vlade. S kim planirate da budete u vlasti ako iz Pokreta Evropa sad, kom istraživanja predviđaju najveću podršku građana, tvrde da neće sarađivati s DPS-om, odnosno vašom koalicijom? Da li ste već razgovarali s nekim akterima o postizbornoj saradnji?

Odluka o načinu izlaska na ove izbore je proizvod procjene društveno-političkog momenta od strane vrijednosno kompatibilnih političkih subjekta, dok bi, s druge strane, vrlo zanimljiva za analizu bila postojeća i potencijalna koaliranja građanskih partija sa krajnjom desnicom ili onih koji su za NATO i onih koji su protiv, onih koji su za sankcije Rusiji i onih koji su protiv i drugo.

Vjerujem da je koalicija “Zajedno” garant građanske, evropske i evroatlantske Crne Gore, budući da građani sa ovom listom nemaju nikakve dileme oko njene orijentacije na unutrašnjem i spoljnom planu. To se teško može reći za liste koje ili proističu iz vrijednosno spornih vlada ili koaliraju sa krajnjom desnicom ili u svojim redovima imaju predstavnike ideološki prilično različitih subjekata. Sve to ne pominjem slučajno, već napominjući da sa “oslobođenjem” i “pomirenjem” nakon 30. avgusta 2020, nikad produbljenije podjele, te revanšizam na političkoj i ideološkoj osnovi, postaju pravilo, mijenjajući tako ambijent u kojem živimo, a na koji se ne bismo smjeli navići.

Gorenavedeno je činjenica, a to kako se svako od političkih subjekata odnosi prema njoj, govoriće mnogo o orijentaciji i politici tih subjekata.

Koji procenat podrške građana očekujete na izborima, i kakav rezultat biste smatrali neuspjehom?

Neću licitirati ciframa, ali je jasno da očekujemo da građani prepoznaju sve što se dešavalo u prethodne gotovo tri godine. Vremena je bilo više nego dovoljno da se pokažu i namjere i sposobnost. Kao što je bilo vremena da se uoči da su gotovo svi projekti kojima se hvalila ova vlast nastavak projekata prethodnih vlada, a da je opozicija bila konstruktivna predlažući više inicijativa koje su usvojene u Skupštini. Podsjetio bih ovom prilikom javnost na brojne usvojene inicijative SD-a, uglavnom socio-ekonomske prirode usmjerene na zaštitu standarda penzionera, socijalno ranjivih kategorija, studenata, svršenih visokoškolaca, domaćih proizvođača iz prehrambene industrije i dr.

Boris Mugoša
foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Institucionalna i politička, a mene najviše zabrinjava vrijednosna agonija, kroz koju država prolazi je dominantno odgovornost onih koji su dobili šansu da grade drugačiju i napredniju a ne drugu i nazadniju Crnu Goru. Činjenica je da Crna Gora bilježi dva suštinski najlošija izvještaja EU o napretku, da od “najuspešnije zemlje na putu ka EU postaje problem”, da je sustižu Ukrajina i Moldavija na tom putu, da dobija najlošiju ocjenu o stanju demokratije u posljednjih 10 godina od Fridom hausa. Sa druge strane, mi smo svojim realno konstruktivnim odnosom u Skupšini, iniciranjem povećanja naknada za visokoškolce na 450 eura, povećanja najnižih penzija, studentskih stipendija i kredita, ali i iniciranjem smanjenja akciza na gorivo za 50 odsto, a sve navedeno je usvojeno u Skupštini, pokazali kvalitet i sposobnost koja mora biti dio rješenja ovog društveno-političkog haosa koji je napravila trenutna vlast.

Iako ste se kao poslanik najviše bavili ekonomskim pitanjima, vaša partija i DPS često su posljednjih godina uoči izbora slali poruke o “ugroženosti države”. Pošto u kampanji za predstojeće izbore tih parola gotovo nema, da li to znači da više ne smatrate da je nezavisnost Crne Gore ugrožena?

SD se bave isključivo realno ugroženim vrijednostima, a ne “ugroženošću države” na način na koji to pokušava predstaviti jedan manipulativni narativ. I to isti onaj koji se pretvara da ne vidi promjenu atmosfere u Crnoj Gori, već relativizuje sve ozbiljne društvene anomalije, produbljivanje podjela po raznim osnovama, raubovanje svih praksi koje je do juče kritikovao, vulgarizovanje javnog diskursa i rast primitivizma u brojnim segmentima društva, a inicijative poput Otvorenog Balkana “uvjerljivo” pojednostavljuje. Ako ćemo se praviti da se “Noz žica Podgorica”, razne proslave završetka srednjeg obrazovanja i posljednji slučaj sa ponašanjem vlasti u Pljevljima, kao i nebrojeni prije njih nijesu desili, onda nemamo pravo da sebe smatramo objektivnim.

Mi se vrlo balansirano bavimo i vrijednostima i socio-ekonomskom situacijom jer je to jedini put da ne žmurite na jedno oko. Neki trenutno žmure - na oba. Uostalom, sa nama su građani načisto jer znaju da nismo i nećemo praviti kompromise sa temeljenim vrijednostima savremene i samosvjesne Crne Gore, a to je njen građanski, sekularni, antifašistički i evropski karakter. Za nas takva Crna Gora nema alternativu

Kada je o ekonomiji i socijali riječ, već sam napomenuo da su i ukidanje PDV-a na hljeb, povećanje naknada za visokoškolce, studentskih stipendija i kredita, kao i povećanje najnižih penzija proizvod rada naše partije, mada ih sad možemo naći na predizbornim spotovima raznih partija.

Najveće partije i koalicije, uključujući i vašu, obećavaju građanima povećanje plata i penzija, smanjenje nezaposlenosti, otvaranje novih radnih mjesta... Zašto bi građani trebalo da vjeruju obećanjima koalicije “Zajedno”, a ne drugima?

Zato što se naša obećanja, za razliku od većine drugih, zasnivaju na realnim projekcijama i proizvod su ozbiljnih analiza. Plan nije isto što i spisak lijepih želja. Mi imamo plan, neki naši politički protivnici ovo drugo koje se, makar djelimično, može realizovati jedino na dva načina: zaduživanjem ili urušavanjem penzionog sistema, nakon što smo već ugrozili održivost zdravstvenog, na što sam na vrijeme više puta upozoravao.

Koalicija “Zajedno” najavljuje da će za četiri godine povećati plate 50 odsto i penzije 20 odsto. Kako planirate to da ostvarite u navedenom roku, i kako mislite da obezbijedite novac za te namjene?

Pokrenućemo snažan investicioni ciklus, kroz realizaciju kapitalnih projekata u svim regionima a posebno na sjeveru Crne Gore, kroz razvoj putne infrastrukture; smanjivaćemo fiskalitete (vraćanje stope poreza na dobit za pravna lica na devet odsto, oslobađanje obaveze plaćanja poreza na dobit za privredne subjekte koji reinvestiraju dobit u proširenje proizvodnih kapaciteta i unapređenje tehnološkog procesa, ukidanje obaveze plaćanja poreza na dobit za IT preduzeća i dr.) i razne parafiskalitete koji značajno opterećuju našu mikro, malu i srednju privredu koja kuburi sa likvidnošću i brojne druge mjere koje su detaljno navedene u našem programu. Naš program nudi konkretne mjere koje imaju za cilj stvaranje stabilne ekonomske osnove za povećanje zarada i unapređenje kvaliteta života naših ljudi a naš cilj je bolji životni standard koji je zarađen, a ne pozajmljen.

Boris Mugoša
foto: SD

Kad je u pitanju dio koji se odnosi na mjere usmjerene na poboljšanje položaja socijalno ranjivih kategorija (penzioneri, korisnici MOP-a i tuđe njege i pomoći, nezaposleni), više puta sam isticao i u parlamentu, da sredstva za navedene mjere značajnim dijelom treba da budu obezbijeđena racionalizacijom određenih postojećih višemilionskih budžetskih izdataka, kao što su ugovori o djelu, konsultantske usluge, zakup objekata, službena putovanja i reprezentacije i administrativni materijal, te njihovim preusmjeravanjem na podršku socijalno ranjivim kategorijama.

Stabilnost i održivost moraju imati primat nad demagogijom

U periodu od 2015. do 2019. godine, kad je SD bio u Vladi s DPS-om, prosječna plata povećana je za svega šest odsto. Zašto tada nije bio moguć rast koji obećavate, a sada jeste?

Bilo je prostora za veći rast zarada nego što se desio, i upravo sam na potrebi većeg rasta zarada i insistirao dok sam bio poslanik vlasti u tom sazivu parlamenta. Naravno, pažljivo sam sagledavao i tadašnje argumente iz Vlade koja se fokusirala na stabilizaciju i održivost javnih finansija, smanjenje deficita i ostvarivanje suficita tekuće potrošnje, smanjenje nezaposlenosti, uz realizaciju krupnih infrastrukturnih projekata sa posebnim naglaskom na valorizaciju resursa na sjeveru Crne Gore, pokretanje nikad većeg investicionog ciklusa u obrazovanju gdje smo dobili nove škole i vrtiće, većim ulaganjem u nauku i inovacije i dr.

Kao ekonomista, koji je nekoliko godina i predavao studentima, i kao neko ko se trudi da se na ozbiljan i odgovoran način bavim politikom, uvijek insistiram na realnom sagledavanju bilo čijih dometa. Stabilnost i dugoročna održivost moraju imati primat nad demagogijom i jeftinim populizmom.

Bonus video: