Marđonović: Vučkević i Delić ne mogu da govore u ime Zanatske komore, najavljujem tužbe i krivične prijave

"Gospoda Ivan Vukčević i Vojislav Delić su gaženjem statuta i falsifikovanjem zapisnika i potpisa izvršili samovoljnu promjenu u CRPS-u i nastoje uzurpirati funkcije u javnoj ustanovi Zanatskoj komori Crne Gore uz podršku ministra Gorana Đurovića"

4680 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja Memoranduma, Foto: DPS
Sa potpisivanja Memoranduma, Foto: DPS

Kao predstavnik 24 od 26 udruženja, koja su me ovlastila da potpišem Memorandum o saradnji, osuđujem čin Ivana Vukčevića i Vojislava Delića, odbacujem njihove navode i najavljujem odgovarajuće tužbe i krivične prijave.

To je poručio Boris Marđonović iz JU Zanatska komora Crne Gore. On je reagovao nakon što su juče iz Zanatske komore, u saopštenju koje su potpisali Ivan Vukčević, predsjednik Zanatske komore i Vojislav Delić, izvršni direktor, naveli da ta komora nije potpisala nikakav Memorandum o razumijevanju sa Izbornom listom koalicije "Zajedno", koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS) niti sa bilo kojom drugom političkom partijom ili pokretom.

Prije toga iz DPS-a je saopšteno da je kandidat za poslanika i član te partije Aleksandar Bogdanović potpisao memorandum o razumijevanju sa predstavnikom 24 zanatska udruženja Borisom Marđonovićem.

Reagovanje Marđonovića prenosimo integralno...

"Gospoda Ivan Vukčević i Vojislav Delić su gaženjem statuta i falsifikovanjem zapisnika i potpisa izvršili samovoljnu promjenu u CRPS-u i nastoje uzurpirati funkcije u javnoj ustanovi Zanatskoj komori Crne Gore uz podršku ministra ekonomskog razdora, Gorana Đurovića.

Kao predstavnik 24 od 26 udruženja, koja su me ovlastila da potpišem Memorandum o saradnji, osuđujem njihov čin, odbacujem navode i najavljujem odgovarajuće tužbe i krivične prijave.

Naglašavam da su ova dvojica delegata već jednom demantovana na istu temu 7. februara o.g. i da je tada objavljen čitav transkript procedure glasanja.

Većinska, demokratska i transparentna odluka o potpisivanju Memoranduma o saradnji sa svim zainteresovanim partijama radi donošenja novog Zakona o zanatstvu, koji su predstavnici Vlade odbili na Radnoj grupi, ne može se povući samovoljno, a naročito ne na osnovu predizbornog obećanja ministra u tehničkom mandatu o dodjeli kancelarije Zanatskoj komori u istom Ministarstvu.

Zanatlije u Crnoj Gori ne mole nikoga za pomoć i ne pristaju na milostinju. Oni identifikuju probleme i potrebe, predlažu rješenja i nastupaju jednim glasom. To znači da su za svaku odluku pitani i da je svaka odluka usvojena većinskom voljom. Nastup jednim glasom ne znači jednoglasno donošenje odluka, već demokratski akt konsolidovane privrede. Ako ih onda donosioci odluka odbiju ili ignorišu, konsolidovana privreda donosi poziciona dokumenta, traži kontakte sa poslanicima i nagrađuje ili kažnjava njihov odnos na izborima.

Gospodin Vukčević i gospodin Delić mogu da govore samo u ime svojih udruženja, a nikako u ime JU Zanatske komore, zato što u toj Komori nisu održani izbori po statutu od osnivačke skupštine 2012. godine a rezultati provizornih izbora, koje je organizovalo Ministarstvo ekonomije 2021. godine su ništavni, jer je prekršen Sporazum sa tadašnjim ministrom ekonomije Jakovom Milatovićem od 31.08.2021. kao i dogovor na Radnoj grupi da se donese novi Zakon o zanatstvu.

Lični razlozi nezadovoljnih pojedinaca, koji ne poštuju demokratske procedure, izbjegavaju redovne izbore za zanatski parlament i konsultacije sa svim članovima upravnog odbora, ne može uticati na odluke ostalih udruženja a naročito ne da sarađuju sa onim partijama, koje razumiju i podržavaju potrebe zanatlija i značaj socijalnog prartnerstva. Jednako smo tretirali sve partije u Crnoj Gori, svima smo poslali isti Memorandum 13. oktobra 2022. godine i logično je da će zanatlije glasati samo za one partije, koje su se javno obavezale da će im donijeti dobro", navodi Marđonović.

Bonus video: