INTERVJU Knežević za "Vijesti": Novovića tek čekaju iskušenja

Fokusirali smo se na socio-ekonomske mjere, povlačenje odluke o priznanju takozvane države Kosovo korespondira sa nacionalnim interesima

41946 pregleda 196 reakcija 35 komentar(a)
Nemam tapiju ni na srpske, ni na crnogorske birače: Milan Knežević, Foto: BORIS PEJOVIC
Nemam tapiju ni na srpske, ni na crnogorske birače: Milan Knežević, Foto: BORIS PEJOVIC

Nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” i lider Demokratske narodne partije, Milan Knežević, ocijenio je da se ta koalicija fokusirala na poboljšanje životnog standarda građana, ali da je njen spoljnopolitički prioritet - ako bi imala većinu u Skupštini, povlačenje odluke o priznanju Kosova.

On je ponovio da njegova partija i Nova ne stoje iza afere “Do Kvon - Spajić”, navodeći da bi tužilaštvo trebalo da objavi pismo Korejca kako bi se “relaksirali posljednji dani kampanje”.

U intervjuu je iznio niz zamjerki na račun rada glavnog specijalnog tužioca i Tužilačkog savjeta, optužujući ih za duple aršine, uključujući i slučaj uhapšenog budvanskog gradonačelnika Mila Božovića.

Tokom kampanje ste najavili da ćete omogućiti podsticaj poljoprivrednim proizvođačima, a sa skupa u Beogradu ste poručili da ćete “prvo poništiti priznanje sramne države Kosovo”? Šta je vaš prioritet, ekonomski oporavak ili nacionalna pitanja?

Evidentno je u našoj kampanji, a i ranije, da imamo jasan plan mjera za unutrašnju politiku i za spoljno-politička pitanja. Što se tiče unutrašnje politike, jasno smo se fokusirali na socio-ekonomske mjere koje se odnose na pobošljanje životnog standarda, dominantno obespravljenih radnika, poljoprivrednih proizvođača i onih kategorija društva koje su marginalizovane u zadnjih dvadesetak godina, tako što je strategija razvoja države bila isključivo fokusirana na turizam. Zato smo u tom dijelu odlučili da predložimo set mjera - od povećanja minimalne zarade kroz povraćaj toplog obroka, zimnice i regresa, gdje bi svaki radnik dobio još 13 odsto na postojeću platu, a na kraju godine dobio bi i zimnicu od 225 eura i regres od 225 eura.

Takođe smo imali i jasnu projekciju kako da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima kroz set subvencionih mjera, jer ovdje više nije problem da se proizvede, već je problem plasman, otkup - posebno što imamo često nekontrolisan uvoz iz Turske, Grčke i Makedonije i to baš kad treba da dođu naši proizvodi.

Takođe smo u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kada je bio prilikom inauguracije Jakova Milatovića, dogovorili otvaranje dvije fabrike na sjeveru Crne Gore, jer smatramo da razvoj države treba fokusirati, osim turizma i poljoprivrede, i na industriju...Mislimo da bismo na taj način zaustavili odliv stanovništva sa sjevera Crne Gore, koji se sada dominantno nalazi u Budvi, Podgorici i radi neke teške fizičke poslove, a značajan broj njih se nalazi u inostranstvu.

A spoljnopolitičke teme?

Što se tiče spoljnopolitičkih tema, tačno je da sam saopštio na skupu podrške našem narodu na Kosovu i Metohiji, da bi prva odluka, ukoliko bi naša koalicija osvojila 41-og poslanika, bila povlačenje odluke o priznanju takozvane države Kosovo, zato što je 85 odsto građana, čak i po priznanju Duška Markovića, bilo protiv te odluke i zato što smatramo da u potpunosti korespondira sa nacionalnim interesima građana Crne Gore.

Ima li umiješanosti DNP i Nove u aferi Do Kvon kako bi se kompromitovao PES i Milojko Spajić?

Ni grama umiješanosti nema, čak mislim da je gospodin (Andrej) Milović to adresirao na Dritana Abazovića i koaliciju okupljenu oko njega i strukture u Vladi. Tako da se uopšte nisam prepoznao u toj konstrukciji i ja ga pozivam da objavi sve te dokaze, sva imena i prezimena, jer ovo više i nije političko pitanje, nego krivično-pravno, ukoliko je neko nelegalno finansirao kampanju Pokreta Evropa sad.

Sa druge strane, Milović i PES tvrde da je već obećano nekome da će dobiti mjesto ministra pravde i da je neko reketiran za milion eura da se Kvon brani sa slobode.To je već pitanje za glavnog specijalnog tužioca. Zato sam pozvao gospodina (Marka) Kovača, Abazovića i gospodina (Vladimira) Novovića da se oglase i da objave to pismo kako bi relaksirali posljednje dane kampanje.

Gospodin Spajić je priznao da poznaje Kvona već pet-šest godina, da su imali poslovne aranžmane i da ga je on uhapsio. Ja nisam vidio da je bilo ko iz policije, na bilo koji način tretirao tu temu kada je uhapšen Kvon na način da je pohvalio Milojka Spajića…

Ostaje veliko pitanje šta se čekalo od 23. marta, kada je on uhapšen na golubovačkom aerodromu sa svojim poslovnim partnerom, i zašto je nekome bilo u interesu da se sve ovo drži u tajnosti skoro tri mjeseca i zašto se to sad pojavilo.

Kome bi bilo u interesu da to drži u tajnosti tri mjeseca?

To je pitanje za GST i za policiju. Mi sa ovom aferom nemamo nikakve veze. Pozivam i Milovića i bilo koga da saopšti imena i prezimena ljudi koji su konstruisali ovu aferu, a posebno je zabrinjavajuće da je neko navodno reketirao za milion eura Kvona da se brani sa slobode.

Odbili ste i da odete na sastanak nosilaca izbornih lista sa predsjednikom Crne Gore. Da li sve ovo što se dešava između vaše koalicije i PES-a ukazuje da je isključena svaka mogućnost saradnje nakon izbora?

Nisam se pojavio na konsultacijama zato što one nisu bile ustavne. Za vrijeme izborne kampanje praviti konsultacije, a i prije toga najaviti da to radi kao jedan od ko-lidera PES-a, saopštivši da očekuje dobar rezultat PES-a na parlamentarnim izborima, jasno ide u pravcu zloupotrebe funkcije predsjednika države, ali i izlaska iz okvira koji mu je normirao Ustav i zakon. Svakako ću se pojaviti na konsultacijama nakon završenih parlamentarnih izbora, jer je to tad i moja i njegova ustavna obaveza.

Ovdje više nije pitanje da li je moguća saradnja između nas i PES-a, nego je pitanje da li je moguća saradnja između gospodina Milatovića i gospodina Spajića, pošto je očigledno da tu postoje ozbiljna mimoilaženja.

Pitanje svih pitanja je da li će PES uspjeti da se otrgne od uticaja međunarodnih centara moći koji u ovom trenutku projektuju koaliciju njegovog pokreta sa DPS-om.

Odbornički klub “Za budućnost Zete” najavio je i smjenu predsjednika SO Luke Krstovića (Demokrate) zato što je raspravu o poništenju odluke o priznanju Kosova zakazao na dan parlamentarnih izbora? Vaše kolege ponudile su Demokratama da predlože novog kandidata, ali su oni zaprijetili reciprocitetom u drugim opštinama?

Ako bih ja to sad tako tumačio i gledao, onda bih mogao da primijetim da su već uzvratili reciprocitetom. Pogledajte šta se desilo u Kotoru sa odbornikom koji je bio na našoj listi, gospodinom Popovićem, šta se desilo sa poštovanjem koalicionog sporazuma kada je trebalo da dođe do promjene predsjednika Skupštine. Jasna je činjenica da više ne postoji naša koalicija u Kotoru, jer se radi o isključivim potezima kolega iz Demokratske Crne Gore. Mislim da nije dobro prijetiti nikakvim recipročnim mjerama. Lokalna problematika treba da bude predmet odborničkih klubova. Meni je čitav taj kontekst oko poništenje odluke o priznanju takozvane države Kosovo u zetskoj skupštini prenaglašen.

Zbog čega?

Zato što nije bilo potrebe za održavanjem sjednice 11. juna, imajući u vidu činjenicu da je zatražena još 12. maja. Mislim da postoje pretpostavke da se taj koalicioni aranžman nastavi u Zeti, ali mi svakako nećemo insistirati na tome i ja ću odluku oko toga prepustiti odborničkom klubu, kao što su njihove bile inicijative vezane za Kosovo i za smjenu predsjednika SO.

Pošto je bilo različitih spekulacija - ja nisam tvorac te ideje oko donošenja Deklaracije, nego odbornički klub iz Zete. Žao mi je što se ja nisam prvi sjetio.

Nadam se da će kolege iz Demokratske Crne Gore nastaviti da tamo sa nama vrše vlast…

Najavili ste i smjenu gradonačelnice Podgorice jer nije blagovremeno primila na razgovor predsjednika Opštine Zeta Mihaila Asanovića. Da li je to dovoljan razlog da se dovede u pitanje stabilnost vlasti u ove dvije opštine?

Nisam najavio smjenu gospođe Injac, samo sam saopštio da svakako neću prihvatiti da se na bilo koji način Zeta ošteti u postupku razgraničenja sa Glavnim gradom ili u njihovom pokušaju da dođe do izgradnje kolektora u Botunu kako bi se dodatno ugrozila životna sredina u Zeti…

Nije samo razgraničenje problem. Ovdje je problem što morate da molite gradsku Čistoću da dođe da vam isprazni kontejnere, da zamolite Puteve da zakrpe rupe po Zeti, da zamolite Rasvjetu da vam zamijeni sijalice po Zeti… Nadam se da ćemo vrlo brzo doći do dogovora i da će se održati susret između Injac i Asanovića.

To znači da se formalizacija inicijative za smjenu Injac za sada ne razmatra?

Naravno da se ne razmatra, samo sam jasno upozorio da neću dozvoliti na bilo koji način da se nastavi sa istim tretmanom Zete, kao što je to bilo za vrijeme Mugoše, Stijepovića i Vukovića, tim prije što sad u Glavnom gradu vršimo vlast zajednički sa PES-om...

Mi ne želimo nikakve ni barikade, ni “saoizaciju”, ali želimo da u 21. vijeku i mi imamo asfalt, rasvjetu, vodovod, kanalizaciju, zdravu životnu sredinu i detaljne urbanističke planove koji će omogućiti dolazak investitora.

Na birače vaše koalicije udaraju liste “Narodne koalicije” i NP Pravda za sve. Da li je to razlog jače nacionalističke politike?

Ne. Legitimna je politička ponuda i koalicije koju predvodi Dejan Vukšić i koalicije koju predvodi Vladimir Leposavić. Ja nemam tapiju ni na srpske, ni na crnogorske birače, ni na Srbiju ni na Crnu Goru, na bilo koju identitetsku temu. Uostalom, imali ste priliku da vidite da neki funkcioneri Pokreta gospodina Leposavića imaju drugačije mišljenje vezano za Kosovo u odnosu na nas. Nisam vidio neko specijalno izjašnjavanje koalicije oko Vukšića oko identitetskih tema. Te teme su se sporadično nametnule i ne mislim da su bile u fokusu ovih izbora.

Milan Knežević
foto: Boris Pejović

I Marko Bato Carević je podržao koaliciju koju predvodi Dejan Vukšić?

Legitiman stav gospodina Carevića. Mislim da se on već više mjeseci nije ni uključivao u rad Nove srpske demokratije i ne vidim ništa specijalno u toj podršci. To, u konačnom, i dovoljno govori da je on vjerovatno i ranije imao drugačije mišljenje vezano za našu koaliciju i nemam problem s tim. Dan prije toga smo imali činjenicu da je Zdravko Krivokapić, koji je osnivač Vukšićeve stranke, podržao Milojka Spajića.

Zbog čega ste odustali sa protestima podrške Milu Božoviću? Da li to ima veze sa dokazima koji su vam pruženi u gluvoj sobi o njegovoj umiješanosti u organizovani kriminal?

Demantujem da smo mi čuli bilo kakve dokaze vezano za umiješanost Mila Božovića u toj sobi, jer gospodin Novović i gospodin (Predrag) Šuković nam nisu dostavili nijedan dokaz, iako smo ih mi tražili. Uostalom i odluka Apelacionog suda u značajnoj mjeri dovodi u pitanje odluku Višeg suda. Još jednom želim da potenciram da mi ne želimo da utičemo na Tužilaštvo ni na sud da oslobađa nekoga ko je kriv, ali smatramo da je neophodno da se obezbijedi ravnopravnost pravnog oružja. Da ono što Tužilaštvo tereti Božovića, da se u to omogući uvid i njegovom advokatu.

Nemam tapiju ni na srpske, ni na crnogorske birače: Milan Knežević
Nemam tapiju ni na srpske, ni na crnogorske birače: Milan Kneževićfoto: Boris Pejović

Mi ne tražimo ništa drugo osim da se Milu Božoviću omogući uvid u spise predmeta, pa će sudski postupak pokazati da li je kriv ili nije...

Protest podrške u Budvi je bio najavljen, organizovan i to je odluka ljudi koji su njegovi saradnici u Budvi, koji su to željeli da predstave kao znak upozorenja, da se radi o jednom politički motivisanom pokušaju da se pred izbore nanese i šteta našoj koaliciji, ali i da se u značajnoj mjeri dovede u pitanje funkcionisanje lokalne samouprave kako bi došlo do prijevremenih lokalnih izbora. To je, čini mi se, vrlo simptomatično, posebno ako sa druge strane imate situaciju da je Kvon uhapšen 23. marta, skoro mjesec dana prije Mila Božovića, i da su već tad postojale informacije oko mnogih kontakata, navodnih ili nenavodnih, ali da nije bilo nikakve reakcije Tužilaštva.

Ako bismo analizirali te aršine koji se sad primjenjuju u Tužilaštvu, mi bismo imali mnogo primjedbi na račun glavnog specijalnog tužioca. Pravda treba da bude ista za sve, a evo da vidimo da li će gospodin Novović vrlo brzo imati suočenje sa nekim linkovima i vezama njegovih tužilaca sa Skaj aplikacijom, pa da vidimo da li će reagovati na isti način kao što je reagovao u slučaju Mila Božovića.

Na koje tužioce mislite? Čađenovića ili još nekoga?

Ne mislim na Sašu Čađenovića, već na neke druge tužioce i tužiteljke. To nije moje da otkrivam, već se nadam da će to biti nadležnost, odnosno, pravovremeno reagovanje SDT.

Da li samo zbog slučaja Mila Božovića niste zadovoljni radom SDT-a ili postoje i drugi razlozi?

Naravno da postoje i drugi razlozi. Nismo zadovoljni radom vezano za slučaj “državni udar”, nismo zadovoljni radom Tužilačkog savjeta, naše pritužbe na rad (Milivoja) Katnića i Čađenovića se već godinu i po dana nalaze kod njih. Sama činjenica da je Novović imenovao tužiteljku iz ODT-a Jelenu Protić, koja je prepoznata kao jedan od barjaktara DPS-a u progonu DF-a, u periodu 2015. i 2016. kada je zastupala optužnicu po kojoj je Nikola Bajčetić završio u zatvoru.

Kasnije sam ja dobio sedam mjeseci i završio u zatvoru, a nikako da se procesuiraju oni koji su pretukli mog vozača Dušana Kneževića iako postoji snimak, i koja nikako da procesuira one koji su napali mene na tim protestima.

Sama činjenica da je ona čitala optužnicu kojom se Sinđelić naziva Aleksandar, a ne Saša Sinđelić, govori o tome da je nije pročitala, ali nema nikakav problem da je zastupa iako su je napisali Katnić i Čađenović, a o kojoj je svoje mišljenje već dao Apelacioni sud. Zato smo i tražili njeno izuzeće i mislim da je Novović ovdje imao mnogo prioritetnijih slučajeva oko hapšenja i da polako vrijeme curi što se tiče njegovih rezultata. Jer, nije baš logično objasniti da neki baš junaci Skaj aplikacija su ili napustili zemlju ili se nalaze i dalje po Crnoj Gori. Mnogo je još elemenata koji nam govore da u SDT -u nije sve funkcionalno, niti su rezultati koji bi trebalo da odgovaraju onome što su zahtjevi od 30. avgusta…

Nakon prestanka postojanja DF-a, da li će Nova i DNP krenuti samostalnim putevima ili ćete nakon izbora tek razmatrati to pitanje?

Mi imamo jasan koalicioni aranžman koji je proistekao iz činjenice da dijelimo slična programska opredjeljenja. Smatrali smo da je ova naša izborna ponuda adekvatna onome što je predstavljalo neku zaostavštinu DF-a. Nakon izbora ćemo se dogovoriti o daljem modalitetu djelovanja. Što se mene tiče, ja sam uvijek za objedinjavanje, za širenje tog koalicionog kapaciteta i ja bih volio da nam se nakon izbora pridruže još neki politički subjekti.

Volio bih da nam se nakon izbora pridruže još neki politički subjekti: Milan Knežević
Volio bih da nam se nakon izbora pridruže još neki politički subjekti: Milan Kneževićfoto: Boris Pejović

Na koje mislite?

Na sve one koji su protiv zaostavšitne DPS-a i koji žele ozbiljnu i stvarnu demontažu DPS-a nakon 11. juna.

Ponosan sam na svoj govor u Beogradu, SNS nije isto što i DPS

Zašto ste bili u Beogradu na skupu “Srbija nade”, koji je organizovao SNS Aleksandra Vučića? Da li niste mogli da odbijete poziv prijatelja, kako vas je ranije nazvao.’ Da li ste se time umiješali u unutrašnju politiku Srbije ili animirate vaše glasače?

Mogao bih da odgovorim i sa retorskim pitanjem zašto je Ervin Ibrahimović bio u predsjedničkoj kampanji Redžepa Tajipa Erdogana i to sa pozicije potpredsjednika Vlade ili ministar Adrović, koji je takođe aktivno učestvovao u izborima u Turskoj. Kao što bih mogao i da pitam o aktivnostima i predstavnika HGI ili albanskih nacionalnih stranaka koje su učestvovale u kampanjama Edija Rame ili Dritana Abazovića koji je aktivno učestvovao u nekim političkim projektima, koji su donosili korist i Aljbinu Kurtiju i Ediju Rami.

Jedino se otvara problem kada se ja pojavim u Srbiji i govorim na skupu koji je imao jednu jasnu poruku o jedinstvu srpskog naroda na Balkanu, a posljedica tog skupa su i tragični događaji koji su se desili 3. i 4. maja, a posebno i ono što se desilo dan uoči tog skupa kada je došlo do nasilnog preuzimanja srpskih opština u Zvečanu, Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici.

Vidjećete da sam pozvao na jedinstvo srpskog naroda, da sam ukazao na jednu opasnu pojavu u Crnoj Gori - da ambasade u značajnoj mjeri opredjeljuju političke procese u našoj državi, biraju vlade, smjenjuju vlade, u značajnoj mjeri i pišu i podižu optužnice i donose obavezujuća uputstva.

Ponosan sam na taj svoj govor koji je išao u pravcu pomirenja našeg naroda, i ni u kom segmentu nije negirao ni crnogorsku državu ni crnogorski narod, ni crnogorsku naciju. Čak sam i posebno apostrofirao činjenicu da smo mi dvije nezavisne države.

Milan Knežević
foto: Boris Pejović

Sa Aleksandrom Vučićem nikad nisam krio da imam prijateljske odnose. Dobio sam poziv predsjednika Srbije da govorim na tom skupu i mislim da bi svako ko bi dobio poziv da bude na tom skupu iz redova stranaka koje gravitiraju ka srpskom identitetskom bloku, pješke krenuo da održi taj govor, iako sad mnogi nemaju komentar.

Da li Vam je to logično - u Crnoj Gori ste se borili protiv jednog autokrate, u Srbiji branite drugog?

Ne smatram da je Aleksandar Vučić autokrata zato što je na svim izborima do sada dobijao natpolovičnu većinu. Dok god ga građani Srbije budu birali za predsjednika, odnosno za predsjednika više ne može, ili za premijera, i dali podršku njegovoj stranci, onda on ima potpuno utemeljenje u demokratskoj volji građana Srbije.

I DPS je dobijao većinu, pa ste tvrdili da su izbori pokradeni, da se državni službenici zastrašuju, zloupotrebljava tajna policija...?

DPS je bio na vlasti 30 godina i koristio je, ne samo državni aparat, nego i Agenciju za nacionalnu bezbjednost kako bi formirao kriminalne klanove i u značajnoj mjeri stvorio jedan ambijent mafijaških egzekucija, ubistava novinara, policijskih inspektora. I svako poređenje SNS-a i DPS-a je neutemeljeno, posebno iz razloga što je SNS tek negdje od 2014-2015 godine u punom kapacitetu premijera počeo da realizuje svoj izborni program.

Sazrelo vrijeme da Crna Gora ima stabilnu vladu u kojoj će biti predstavnici svih manjina

Pozvali ste predstavnike Bošnjaka i Muslimana da vam budu partneri u budućoj vladi. Zašto mislite da bi predstavnici manjinskih naroda sa vašom koalicijom bili u vlasti, kad to nisu htjeli nakon izbora 2020?

Mislim da je sad sazrelo vrijeme nakon predsjedničkih izbora, da se jedan demokratski ambijent postavi na način da možemo da razgovaramo oko svih pitanja koja nas dijele. Mislim da je mnogo više pitanja koja nas spajaju i smatram da Crna Gora treba da ima stabilnu vladu u kojoj će biti predstavnici svih nacionalnih manjina, i da bošnjački narod i njihovi politički predstavnici treba da budu naši partneri kako više nikad ne bismo došli do getoizacije ni bošnjačkog naroda, ni srpskog, ni crnogorskog.

Milan Knežević
foto: Boris Pejović

Da li je bilo nekih razgovora na tu temu?

Nije bilo, ali ja imam korektne odnose sa svim predstavnicima političkih subjekata bošnjačkog naroda ili muslimanskog. Imam i veliki broj prijatelja među onima koji se nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani ili Bošnjaci. Upravo na osnovu tih razgovora i mojih iskustava, smatram da je sazrelo vrijeme da zajednički budemo dio jedne proevropske vlade koja će Crnu Goru približiti EU, pošto nisam baš siguran da ćemo vrlo brzo ući u porodicu evropskih naroda.

Bonus video: