Pet projekata koji će promijeniti Crnu Goru

Ako nema stabilnosti na crnogorskim ulicama, ne može je biti ni u crnogorskim kućama.

18372 pregleda 43 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Koalicija Hrabro se broji
Foto: Koalicija Hrabro se broji

Približavaju se Parlamentarni izbori zakazani za 11. jun, a građani se pitaju da li će, nakon svih političkih turbulencija u prethodnom periodu napokon osvanuti stabilan 12. jun?

Posttridesetoavgustovski period nagovijestio je mogućnost uspostavljanja stabilnosti koji se ogledao u obračunu sa kriminalnim strukturama.

Da bi stabilnost na svim nivoima mogla da postane konstanta crnogorskog društva, potrebno je da se borba protiv kriminala dovede do kraja.

Značajni koraci u tom smjeru već su napravljeni, ali za potpunu stabilnost potrebno je i potpuno iskorjenjivanje kriminala.

Jer kriminalno djelovanje ne prolazi bez posljedica i po ono što je životni standard građana Crne Gore.

Ako nema stabilnosti na crnogorskim ulicama, ne može je biti ni u crnogorskim kućama.

Koalicija „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“ građanima nudi antikorupcija program usmjeren ka ostvarivanju ekonomskog napretka koji treba da uslijedi kao direktna posljedica njegovog sprovođenja.

Najavljeni poraz mafije imalo bi, prema viziji Demokrata i URA-e, Koalicije Alekse i Dritana, nekoliko veoma opipljivih efekata.

Krenimo redom.

STAN ZA SVE PO CIJENI IZGRADNJE

Stabilne prilike u državi, ulice bez eksplozija automobila, institucije bez dojava o bombama kreiraju ambijent koji se, po prirodi stvari, mora preliti i u crnogorske domove. Ako živimo u stabilnoj zajednici, stabilnost mora osjetiti i svaki pojedinac u njoj.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

Društvo u kojem je mafija imala dominantnu funkciju unosilo je nestabilnost i nejednakost i bilo stalna prijetnja produbljivanjem ionako dubokih jazova između bogatih i siromašnih u Crnoj Gori. Zna se za slučajeve funkcionera koji su sticali stanove za koje danas plaćaju minimalnu mjesečnu ratu od oko 70 eura, a imaju plate uglavnom veće od 2.000 eura. Mnogi od njih su bili kuriri mafije.

Mnogi građani jedva prežive mjesec, većina je po podacima u minusu i došlo je vrijeme da kada govorimo o platama kažemo i da građanima moramo obezbijediti i stanove kako bi se unaprijedio životni standard.

Ukoliko im se ukaže povjerenje 11. juna, iz koalicije „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“, vrijednost fonda za gradnju stanova uz pomoć države „Stan za sve!“ biće 20 miliona eura, a koristiće se za izgradnju stanova na državnom ili opštinskom zemljištu, dakle bez potrebe otkupa novog zemljišta. Gradiće se po principu „Projektuj i izgradi“, a prodavati građanima po cijeni izgradnje.

Svako gradi svoju kuću, a zajedničku gradimo zajedno.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

FOND PRAVDE

Osim Fonda za stanove, iz ove koalicije predvidjeli su osnivanje Fonda pravde.

"Ono što je nelegalno stečeno, biće oduzeto, ide direktno u Fond pravde, Fond za upravljanje nelegalno stečenom imovinom i iz toga fonda ide narodu Crne Gore. Ide onima kojima je najpotrebnije. I tu se zaustaviti nećemo", objasnili su Aleksa i Dritan, način funkcionisanja ovog budućeg Fonda.

Partije članice ove koalicije su se u dosadašnjem djelovanju profilisale kao partije koje brinu o osjetljivim kategorijama stanovništva, svi se sjećaju njihove borbe za prava majki sa troje i više djece, borbe da sva djeca primaju dječiji dodatak, svi osnovci dobiju besplatne udžbenike, penzioneri jednokratnu novčanu pomoć i minimalnu penziju od 259,95€, 7114 roditelja naknadu za novorođenčad, a tu su i studentski krediti, staračke naknade, minimalne zarade, veće penzije.

Ako se tome doda snažno opredjeljenje za borbu protiv kriminala, što je obilježilo prethodne procese, onda je jasno da Demokrate i URA znaju šta hoće i kako to da sprovedu.

Stabilno djelovanje u korist osjetljivih kategorija stanovništva u prethodnom periodu garantuje stabilnost i ubuduće.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

BIVŠIM RADNICIMA FINANSIJSKA PODRŠKA

Pravo na rad je jedno od osnovnih ljudskih prava. Ali radnik u Crnoj Gori nije mogao osjećati nikakvu stabilnost u prethodnom periodu.

Iz koalicije „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“ najavljuju ispravljanje i ove nepravde.

Donijeće zakon kojim će omogućiti finansijsku podršku bivšim radnicima koji nijesu stekli pravo na otpremninu. Kazali su da ta nepravda ne smije da traje i da će svi radnici koji nijesu stekli otpremninu dobiti novčanu podršku. Na taj način biće ispravljena nepravda prema žrtvama kumovske tradicije.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

OTPLATA DUGA FIZIČKIM LICIMA

Predložiće i Zakon o otplati duga fizičkim licima.

Na hiljade građana zbog lošeg imovinskog stanja ima nagomilane dugove na računima za struju, vodu, komunalije, različite takse i obaveze prema državi. Riječ je o stotinama miliona eura koji su praktično nenaplativi, ali su nagomilani na računima hiljada domaćinstava koja nisu mogla da ih izmire zbog ugrožene egzistencije, nezaposlenosti, minimalnih primanja ili drugog oblika socijalne potrebe.

Praktično ne postoji mogućnost naplate ovih potraživanja, jer niti jedan državni organ ili preduzeće nisu uspjeli da ih naplate u redovnom postupku. Postupci protiv ovih građana, dakle, samo „zakrčuju“ administraciju, proizvode nove troškove i opterećuju sistem, bez izgleda da se završe uspješno po potražioce dugovanja.

S tim u vezi iz Koalicije obećavaju Zakon o otpisu svih nenaplativih potraživanja.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

Aleksa i Dritan su predstavili infrastrukturne projekte za koje će se koalicija „Hrabro se broji“ zalagati u novoj vladi.

To su, kako su rekli, nastavak gradnje auto-puta, početak gradnje jadransko-jonske saobraćajnice i mosta na Bojani.

Oni su istakli da će se ta koalicija zalagati za završavanje skijališta koje povezuje Kolašin, Mojkovac i Berane, za tunel Plav – Dečani, valorizaciju Bogićevice, za aerodrome u Beranama i Tivtu.

“Prioriteti će biti i unaprjeđenje puta Podgorica-Nikšić-Foča-Sarajevo, kao i uspostavljanje cargo aerodroma na Kapinom polju u Nikšiću. Sljedeća Vlada počeće i sa kampanjom “Montenegro – Crna Gora 365” koja će učiniti da imamo turizam tokom čitave godine”, naveli su Bečić i Abazović.