INTERVJU Danijel Živković: Piljari vladaju političkom scenom

Uvjereni smo da naredna Vlada mora biti evropska, politički stabilna i reformska. Takođe, sigurni smo da se do većine koja bi formirala takvu Vladu ne može doći bez učešća naše koalicije. Uvijek smo se bavili temama koje podrazumijevaju poboljšanje životnog standarda građana. Trebalo je da bolje predstavljamo svoje rezultate. Ipak, imali smo ozbiljnu i stabilnu državnu politiku koja je bila fokusirana na ostvarivanje konkretnih rezultata, a ne na jeftine PR trikove i manipulacije

29049 pregleda 88 reakcija 66 komentar(a)
Živković, Foto: DPS CG
Živković, Foto: DPS CG

Nosilac koalicione liste “Zajedno” i v. d. predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, poručio je da je uvjeren da naredna Vlada mora biti evropska, politički stabilna i reformska, i da se ne može formirati bez te koalicije.

Živković je u intervjuu “Vijestima” kazao da neće komentarisati izjave zvaničnika Pokreta Evropa sad (PES) da nema ništa o formiranju zajedničke vlasti između PES-a i koalicije “Zajedno” nakon parlamentarnih izbora 11. juna.

“Svjedoci smo devalvacije javne riječi na političkoj sceni Crne Gore. Piljarska politika koju imamo u Crnoj Gori u posljednje tri godine, dovela je tako i do pomirenja Demokrata i Ure, ponovnog ujedinjenja Marka Milačića i Vladislava Dajkovića, raspada Demokratskog fronta (DF) na više političkih činilaca i često međusobno javno suprotstavljene stavove u rukovodstvu PES-a. Zbog toga se ne bavimo aritmetikom i prepucavanjima, već principima - bez nas nije moguće formirati evropsku Vladu”.

Da li ste tokom kampanje stekli utisak da je vašim pristalicama neobično to što im ovog puta govorite o konkretnom povećanju plata i penzija, umjesto o nacionalnim pitanjima?

Vjerujem da nije. Demokratska partija socijalista se tradicionalno bavila temama koje podrazumijevaju poboljšanje životnog standarda građana. Tako je bilo i tokom ekonomske konsolidacije sistema devedesetih godina, i utvrđivanja monetarne stabilnosti uvođenjem marke, a potom i eura kao i kad smo, od obnove nezavisnosti do 30. avgusta 2020. godine privukli 11 milijardi eura direktnih stranih investicija.

Dakle, u kontinuitetu smo se bavili unapređenjem kvaliteta života, i to ne samo kroz rast plata, penzija i socijalnih davanja, već i kroz unapređenje putne infrastrukture, izgradnju novih škola, vrtića i zdravstvenih ustanova. Moguće da ste u pravu u jednom - trebalo je da više pričamo o tome, odnosno da bolje predstavljamo svoje rezultate. Ipak, imali smo ozbiljnu i stabilnu državnu politiku koja je bila fokusirana na ostvarivanje konkretnih rezultata, a ne na jeftine PR trikove i manipulacije, kako to sada radi naša politička konkurencija.

Da li ste te teme skinuli s dnevnog reda jer ste shvatili da građani glasaju za one koji nude poboljšanje standarda ili više ne smatrate da je država ugrožena?

Tema afirmisanja crnogorske državnosti, nezavisnosti i suverenosti uvijek je u fokusu djelovanja Demokratske partije socijalista. Vjerujem da ne treba posebno isticati koliko je i u ovim vremenima važno afirmisati temeljne referendumske vrijednosti građanske, antifašističke i suverene Crne Gore. Pogotovo ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da na stadionima možemo čuti skandiranja “nož, žica, Podgorica”, da rukovodstvo Opštine Zeta prijeti - valjda opštinskim, povlačenjem priznanja Kosova ili kad nam predsjednik Opštine Pljevlja indirektno poručuje da za njega državni simboli ne važe.

Ukoliko tome dodate i okolnost da se iz susjednih država vode bitke za naše gradove - poput one za Nikšić, a regionom tumaraju aveti raznih “svetova” i velikodržavnih projekata, vjerujem da ne treba biti posebno mudar pa zaključiti koliko je važno da svi zajedno, svakodnevno, dajemo doprinos afirmaciji temeljnih vrijednosti savremene Crne Gore koja je nezavisna, suverene, građanska, antifašistička i evropska država.

Živković
Živkovićfoto: Zajedno! Za budućnost koja ti pripada

Koalicija “Zajedno!” najavljuje da će za četiri godine povećati plate 50 odsto i penzije 20 odsto. Kako namjeravate to da ostvarite u planiranom roku, i kako mislite da obezbijedite sredstva za te namjene?

Za razliku od naše političke konkurencije, nećemo se baviti ekonomskim populizmom i administrativnim igrarijama kojima se fiktivno presipa iz šupljeg u prazno dok se država beskonačno zadužuje.

Naš program nudi konkretne mjere koje imaju za cilj stvaranje stabilne ekonomske osnove za unapređenje kvaliteta života građana Crne Gore.

U najkraćem, kroz investicioni ciklus od milijardu eura ulaganja u infrastrukturu, energetiku, poljoprivredu i turizam, razvoj IT industrije, unapređenje poslovnog ambijenta, stvorićemo novu ekonomsku vrijednost, obezbijediti nove budžetske prihode i, bez novih zaduženja, povećati plate i penzije u Crnoj Gori, uz otvaranje novih radnih mjesta.

I ne obećavamo ništa što je nerealno. Za vrijeme vlada koje su činili konstituenti koalicije “Zajedno!” napravljeni su najveći projekti u istoriji Crne Gore: prva dionica auto-puta, podvodni energetski kabal između Crne Gore i Italije, razvoj skijališta na sjeveru, Porto Montenegro, Portonovi, Luštica Bay i mnoge druge. Domet naše političke konkurencije za tri godine bio je takav da ne samo što nijesu uspjeli da postave ni pametnu klupu u nekom od gradova u Crnoj Gori, već nije bilo ni javnih poziva za bilo kakav ozbiljniji infrastrukturni projekat.

U periodu od 2015. do 2019, kad je DPS bio na vlasti, prosječna plata povećana je za svega šest odsto. Zašto tada nije bio moguć rast koji obećavate, a sada jeste?

Fokus državne politike u oblasti javnih finansija bio je na održivosti javnih finansija i ulaganjima u infrastrukturu. Podsjetiću vas da smo imali i suficit tekuće potrošnje, te sve više smanjivali i potrebe zaduživanja za kapitalni budžet. Duboko sam uvjeren da bi, u slučaju da smo pobijedili na izborima, do kraja 2024. godine stvorili pretpostavke da imamo suficit i tekuće potrošnje i kapitalnog budžeta, te da bi dugove mogli vraćati iz sopstvenih prihoda. Dodatno, to su godine u kojima su se kapitalni budžeti trošili u iznosima većim od 200 miliona eura godišnje, za razliku od sadašnjih skromnih par desetina miliona. Dakle, stvarali smo, zarađivali i gradili za razliku od zaduživanja i ekonomskog populizma koji sad imamo na djelu.

Ipak, za razliku od tih godina, fokus našeg rada u narednoj Vladi biće na poboljšanju životnog standarda građana i članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji.

Pošto ste najavili da će doskorašnji predsjednik DPS-a Milo Đukanović učestvovati u predizbornoj kampanji, da li je i kako on to radio?

Predsjednik Đukanović učestvovao je u kampanji kroz participaciju na više konvencija i događaja koji su bili javni, ali i na velikom broju događaja koji su imali interni karakter. Dodatno, nemjerljiv doprinos koji Đukanović daje u kontinuitetu nama koji smo kao predstavnici mlađe generacije u liderstvu stranke ogleda se i u svakodnevnim razgovorima, savjetima i sugestijama koji su izuzetno dragocjeni za arhitekturu politike Demokratske partije socijalista.

Najavljujete da ćete biti u budućnoj Vladi, ali PES od kojeg se očekuje da će imati premijera, tvrdi da neće s vama. S kim onda mislite da ćete činiti vlast, i da li ste sa PES-om razgovarali o tome?

Hajde da pokušamo da stvari postavimo principijelno, a ne na nivou aritmetike i dnevne politike. Duboko smo uvjereni da naredna Vlada Crne Gora mora biti evropska, politički stabilna i reformska. Takođe, sigurni smo da se do većine koja bi formirala takvu Vladu ne može doći bez učešća koalicije “Zajedno!”. Što se tiče izjava kolega iz PES-a, ne bismo pretjerano komentarisali ozbiljnost takvih navoda. Naime, svjedoci smo devalvacije javne riječi na političkoj sceni Crne Gore. Piljarska politika koju imamo u Crnoj Gori u posljednje tri godine dovela je tako i do pomirenja Demokrata i Ure, ponovnog ujedinjenja Marka Milačića i Vladislava Dajkovića, raspada DF-a na više političkih činilaca i često međusobno javno suprotstavljene stavove u rukovodstvu PES-a. Zbog toga se ne bavimo aritmetikom i prepucavanjima, već principima - bez nas nije moguće formirati evropsku Vladu.

Šta će biti odgovor DPS-a ako se na ovim izborima nastavi trend pada podrške građana?

Demokratska partija socijalista uvijek aktivno odgovara na ono što je očekivanje javnosti. Podsjetiću vas da smo nakon parlamentarnih izbora održali vanredni Kongres partije na kojem je ustanovljeno Predsjedništvo i Glavni odbor, a da se predsjednik Đukanović uprkos 155.000 osvojenih glasova povukao sa mjesta lidera Demokratske partije socijalista nakon održanih predsjedničkih izbora. Nasuprot tome, vidimo da (Aleksa) Bečić, (Dritan) Abazović i (Andrija) Mandić i dalje neopterećeno kormilare svojim strankama, iako su dva kandidata koje su podržale njihove tri partije osvojile zajedno 20.000 glasova manje od Đukanovića u prvom krugu predsjedničkih izbora. Dakle, odgovornost i reforma nije nešto što je novina za DPS. Čini se da bi bila novina za sve ostale.

Da li ćete i kao v. d predsjednika partije nešto uraditi da promijenite njen imidž jer je dio javnosti prepoznaje kao odgovornu za mnoge kriminalne afere i loše prakse?

Čini mi se da je dio javnosti prepoznaje upravo onako kako su se neki mediji i politički subjekti potrudili decenijama da je predstave kako bi sticali političke poene i snižavali rejting Demokratske partije socijalista. O nama govore prije svega rezultati i činjenice koje ostaju trajno, a ne kratkoročne percepcije koje se stvaraju kroz razne kanale komunikacije.

Vjerujem ipak da naši rezultati koji su u prosjeku iznosili oko 30 odsto nakon 30. avgusta jasno govore u prilog činjenici da nam građani vjeruju, te da nijesu žrtve intenzivne medijske kampanje kojima se na svaki način želi satanizovati DPS. To, naravno, ne znači da nije bilo objektivnih slabosti i grešaka koje su nas dovele u situaciju da nam birači 30. avgusta za nekoliko hiljada glasova uskrate povjerenje. Svi rezultati nakon toga dominantna su posljedica inercije promjena nakon višedecenijske vlasti. Pa ipak, bez obzira na propuste i slabosti bilo je mnogo više dobrih stvari i istorijskih dostignuća koje su, između ostalog, i recept našeg dugog trajanja na vlasti.

Svi treba da doprinesemo afirmaciji temeljnih vrijednosti savremene Crne Gore
Svi treba da doprinesemo afirmaciji temeljnih vrijednosti savremene Crne Gorefoto: Demokratska partija socijalista

Da li očekujete u Pljevljima podršku PES-a i GP URA za smjenu Daria Vraneša, s obzirom na najavu da ubuduće neće ukrašavati grad državnim zastavama?

Očekujemo da se većina odbornika u pljevaljskom parlamentu izjasni potvrdno za smjenu predsjednika Opštine Daria Vraneša. Bez obzira na rezultat izbora, siguran sam da gotovo niko u Pljevljima nije glasao za izjave koje su se mogle čuti od predsjednika Opštine, niti za kadrovsku politiku koja podrazumijeva vjersku segregaciju. Smjena Vraneša nije pitanje političkih odnosa i kalkulacija, već zdravog razuma i odnosa prema gradu koji bi svi mi koji smo iz Pljevalja morali da volimo jednako bez obzira na političke razlike.

Kakva se poruka šalje građanima i državi ako njene simbole ne priznaje predsjednik opštine?

Rekao bih da je to više poruka ambijenta koji živimo nakon 30. avgusta i jedan od najmarkantnijih primjera da nije svaka promjena radi promjene dobra. Ipak, siguran sam da će građani reći da je dosta bilo takvog ambijenta 30. avgusta i da će nakon parlamentarnih izbora biti formirana stabilna, evropska i reformska Vlada, čiji će koalicija “Zajedno!” biti neizostavan dio.

Isti princip i za aferu "stanovi" i za hapšenje Miloševića, Božovića...

Vaša partija je saopštila da su saslušanja njenih funkcionera u vezi s aferom “stanovi” politički motivisana i rezultat političkog pritiska. Da li biste isto mislili da su saslušanja počela ranije?

Da budemo precizni - rekli smo da su saslušanja tempirana u nedjelji izbora politički motivisana i rezultat političkog procesa. Što se samog postupka tiče, neću vas iznenaditi ako vam kažem da neću komentarisati postupke koji su u toku i da apsolutno poštujemo pretpostavku nevinosti svih koji se u tom procesu nalaze. Ponavljam da se vodimo principima, pa smo isti stav imali i kad je riječ o hapšenju Rada Miloševića, Mila Božovića i naših političkih konkurenata.

Nijesmo mi Dritan Abazović pa da crtamo mete, diktiramo optužnice i pišemo presude prije nego što je i postupak počeo. Vjerujemo da svi koji se nalaze u sudskom postupku moraju imati pravo na pravično suđenje u razumnom roku, te da odluke moraju donositi samostalni i nezavisni sudovi, a da bi se stvorile pretpostavke za tako nešto, neophodna je politička podrška koja podrazumijeva odsustvo pritiska političkih subjekata i činilaca na rad tužilaštva i sudova.

Manjinska Vlada za dječačke snove, a sad spas traži u Demokratama

Đukanović je rekao da će Abazovićeva Vlada ostati upamćena kao najgora u političkoj istoriji Crne Gore. Da li osećate odgovornost što je ona izabrana dominantno vašim glasovima?

Ne. Više je razloga za tako nesto. Prvo, Demokratska partija socijalista je vladi Dritana Abazovića uskratila podršku već nakon 100 dana njenog mandata. Drugo, Abazović i (Vladimir) Joković su dobili podršku isključivo zahvaljujući tome što smo investirali u kvalifikovanu većinu od 49 poslanika kako bi obnovili evropski put Crne Gore i iskoristili šansu koja se ukazala kako bi ponovo počeli sa procesom zatvaranja pregovora.

Finalno, treće - Abazović je podršku Demokratske partije socijalista dobio sa jasnom evropskom agendom koja je trebalo da doprinese afirmaciji državnih interesa. Umjesto toga, on je odlučio da manjinsku Vladu iskoristi za ispunjenje dječačkih snova sa agendom koja je lična, privatna i po mom sudu - antidržavna. Rezultat takvog djelovanja je i okolnost što Abazović i URA više nemaju cenzus pa su parlamentarni opstanak morali tražiti u zagrljaju sa Demokratama - istim onima koje su optuživali da su saradnici škaljarskog klana i da su politički kišobran za ubistvo Duška Jovanovića. Moguće, ipak, da Abazović tako nije mislio jer, kako su govorile Demokrate - nema toga kome je on pružio ruku, a da ga nije prevario.

Bonus video: