HGI opet osvojio srca sjevernjaka

Stranka kojoj je na čelu Adrijan Vuksanović, kao i 2016. dobijala glasove u opštinama Crne Gore gdje Hrvata po rezultatima popisa uopšte nema

47418 pregleda 87 reakcija 73 komentar(a)
Vuksanović u kampanji  u Bijelom Polju, Foto: HGI CG
Vuksanović u kampanji u Bijelom Polju, Foto: HGI CG

Hrvatska građanska inicijativa (HGI), koja je nacionalna stranka Hrvata kao jednog od najmalobrojnijih manjinskih naroda u Crnoj Gori, na parlamentarnim izborima je osvojila glasove u svim crnogorskim opštinama.

Na taj način stranka kojoj je na čelu Adrijan Vuksanović, ponovila je ono što se desilo na izborima 2016. kada je dobijala glasove u opštinama Crne Gore gdje Hrvata po rezultatima popisa uopšte nema ili žive u simboličnom broju.

Za “Hrvatsko srce za Crnu Goru” kako je tada glasio izborni slogan HGI, 2016. glasalo je 1.663 građana. Tada su glasovi stizali i sa nekih birališta gdje je to bilo potpuno neočekivano - poput 21 glasa sa Poda iznad Herceg Novog gdje gotovo 100 odsto žive pravoslavci. Podi su blizu sela Žlijebi gdje se inače, svake godine održava parastos četničkom generalu i saradniku okupatora u Drugom svjetskom ratu Draži Mihajloviću. Na izborima 11. juna ove godine, inače, niko sa Poda nije glasao za HGI.

Prije sedam godina za HGI glasalo se u andrijevičkim naseljima Prisoja, Zabrđe, Trešnjevo, Seoce i Peovac, preko Vuča, Donjih Luga, Donje Ržanice, Mezgala i Harema u Beranama, Rakonja, Ravne Rijeke i Crnča u Bijelom Polju, Kujave i Donjeg Zagarča u Danilovgradu, Lipovske Bistrice i Drijenka u Kolašinu, Uroševine u Mojkovcu, Prnjavora u Plavu, Glibavaca i Lever Tare u Pljevljima, Komarnice i Godijelja u Šavniku

Ove godine HGI je podržalo čak 40 odsto birača koji su izašli na malom biralištu u mjestu Vuča u opštini Berane. Ovdje je naime, hrvatska nacionalna stranka dobila dva glasa, dok su preostala tri stanovnika tog sela iz Vasojevića koji su izašli na izbore svoje povjerenje ukazali listi SNP-Demos “Za tebe”.

Jedan glas za HGI na biralištu Jara-Babino Polje u opštini Plav donio je stranci Adrijana Vuksanovića udio od 3,57 odsto u ukupnim rezultatima izbora na tom biračkom mjestu, tek nešto manje od udjela od 3,71 odsto koliko je HGI imao u rezultatima sa biračkog mjesta JU Obrazovni centar u Plužinama.

Sa birališta u JU OŠ “Đoko Prelević” Ubli u opštini Podgorica HGI je dobio 2,5 odsto glasova, na biralištu u Dječjem odmaralištu na Veruši glasalo je čak 3,85 odsto izašlih, a na biralištu u OŠ “Šćepan Đukić” u Lijevoj Rijeci 1,9 odsto građana.

HGI je 2,5 odsto svih glasova osvojio i na biračkom mjestu u Kraljama kod Andrijevice, a na biralištu u Cecunima u istoj opštini imao je skor od 3,57 odsto.

Sa čak 11 različitih birališta u Rožajama stiglo je ukupno 13 glasova koje je HGI dobio u nedjelju u toj opštini, iz Tuzi sa šest birališta šest glasova, iz Zete sa isto toliko birališta 10, dok je sa Žabljaka hrvatsku stranku glasalo troje Durmitoraca.

Po rezultatima izbora, politiku HGI na sjeveru prilično podržavaju Beranci gdje je hrvatska nacionalna partija dobila 23 glasa, Bjelopoljci (35) i Pljevljaci (27), dok HGI-ju nisu baš skloni žitelji Petnjice (1), Rožaja (13), Šavnika (1), Gusinja (1), Plava (6), Andrijevice (7), Mojkovca (8) i Plužina (2 glasa). U Podgorici je HGI dobio 302 glasa.

Kolašinci su HGI-ju dali 11 glasova, Nikšićani 49, Danilovgrađani 19, dok je politika koju vodi Adrijan Vuksanović veoma cijenjena na Cetinju gdje je HGI za tri puta uvećao svoj skor sa posljednih izbora, na aktuelnih 90 glasova. Po tome su Cetinjani gdje se gotovo kompletno stanovništvo u nacionalnom smislu izjašnjava kao Crnogorci, naklonjenije hrvatskoj nacionalnoj stranci nego neki gradovi na primorju gdje građani hrvatske nacionalnosti čine osjetan udio u ukupnom stanovništvu, poput Budve gdje je HGI dobio samo 53 glasa.

U opštini gdje živi najviše Hrvata u Crnoj Gori – Tivtu gdje je i sjedište stranke, HGI je u nedjelju ostvario odličan rezultat jer su ga podržala čak 803 građanina, u Baru su ih glasala 132 građanina, dok je HGI na glasačkom listiću zaokružilo i 139 žitelja Herceg Novog te 466 birača u Kotoru.

Najljošije je na primorju HGI prošao u Ulcinju gdje u stanovništvu dominiraju Albanci i gdje je hrvatska stranka dobila samo 4 glasa.

Na ovim izborima inače nije nastupila druga stranka koja pledira da zastupa interese hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori – Hrvatska reformska stranka, koja je na izborima u avgustu 2020. imala 496 glasova, dok je HGI sada ostvario skor od 2.231 glasa.

Kampanju HGI za vanredne parlamentarne izbore otvoreno su podržali predsjednik i premijer Hrvatske Zoran Milanović i Andrej Plenković, a u njoj su na terenu direktno i neskriveno učestvovale hrvatske diplomate akreditovane u Crnoj Gori. Značajnu podršku HGI-ju među vjernicima ovaj put je preko svojih kanala pružila i Kotorska biskupija.

Bonus video: