Vuksanović: ZBCG nam nije prihvatljiv partner, DPS bi donio stabilnost vladi

“Mi nećemo po svaku cijenu ulaziti u izvršnu vlast i nećemo se puno nuditi, ne samo zbog toga 'ko se puno nudi manje vrijedi', već zbog određenih principa”, kazao je lider Hrvatske građanske inicijative

24483 pregleda 687 reakcija 155 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Vuksanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović kazao je da je prirodno da se mandat za sastav buduće vlade da lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću, jer je ta lista na izborima dobila najviše mandata.

Rekao je i da uvažava stavove koalicije “Za budućnost Crne Gore”, ali ih ne vidi kao partnere u budućoj vladi, dok bi kako dodaje, Demokratska partija dala stabilnost izvršnoj vlasti.

“Mi nećemo po svaku cijenu ulaziti u izvršnu vlast i nećemo se puno nuditi, ne samo zbog toga 'ko se puno nudi manje vrijedi', već zbog određenih principa”, kazao je Vuksanović za Radio Crne Gore.

Buduća vlada, kako kaže, biće stabilna, ako se okupe oko istih vrijednosti i principa. Kada je riječ o tim principima to su, kako dodaje, članstvo u NATO i put ka Evropskoj uniji.

“Mi Crnu Goru vidimo na Zapadu i možemo pregovarati samo sa onima koji gravitiraju tim pogledima”, naveo je Vuksanović, kako prenosi Portal RTCG.

Poručuje i da u budućoj vladi treba da budu i predstavnici Srba, ali ih kako dodaje, ne identifikuje samo sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore”, koju čine Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija.

“Ja želim da u vladi budu i predstavnici Srba i Crnogoraca i manjine. Jedan od razloga nestabinosti prethodne dvije vlade je i to što nismo imali predstavnike Crnogoraca”, naveo je Vuksanović.

Jasno je, kako je rekao, da politike koalicije “Za budućnost Crne Gore” nisu kompatibilne sa HGI politikom.

"Što se tiče HGI u ovom trenutku, iako su oni u velikoj mjeri promijenili narativ smatramo da je potrebno još vremena da se uvjerimo da su sa verbalnog prešli na konkretno. Zbog toga u ovom trenutku oni nam nisu prihvatljivi partneri u budućoj vlasti”, poručio je Vuksanović.

Kada je riječ o DPS-u, njihovim ulaskom u Vladu, kako ističe, dobili bi na stabilnosti buduće izvršne vlasti.

“Da li će doći do toga to zavisi od onih koji su na izborima osvojili najviše glasova”, dodao je.

Kaže i da su pregovori o formiranju vlade na samom početku.

“Mi smo imali razgovore sa našim tradicionalnim koalicionim partnerima, imali smo i nekoliko telefonskih razgovora sa Spajićem za kojeg očekujemo da će biti mandatar, ali nije došlo do konkretizacija pregovora. Vrijeme je pred nama i mislim da ćemo u narednom periodu konkretizovati pregovore”, kazao je Vuksanović.

Ističe i da su im “tradicionalni koalicioni partneri” subjekt iz suverenističkim bloka, odnosno, DPS, SD i manjine. Zadovoljan je i što manjine prvi put imaju toliki broj mandata i to je, kako kaže, dobro za Crnu Goru.

Kaže i da nije za sada bilo konkretizacije zajedničkog nastupa u pregovorima HGI-a i manjina.

“Mi imamo komunikaciju i očekujem da ćemo to i finalizovati i narednim danima”, naveo je Vuksanović.

Hrvatska građanska inicijativa je na parlamentarnim izborima osvojila jedan mandat, a Vuksanović kaže da je zadovoljan što su vratili parlamentarni status.

“Osvojili smo rekordan broj glasova, nikada HGI nije imala 2.301 glas”, istakao je.

Vuksanović očekuje sa slučaj Do Kvon i optužbi na račun lidera PES-a Miojka Spajića ispitaju nadležni organi.

“Potrebno je istražiti tu aferu do kraja”, zaključio je Vuksanović.

Bonus video: