Ministarstvo javne uprave: Prioritet je obezbjeđivanje crnogorskog sajber prostora

"Obezbijediti crnogorski sajber prostor u skladu sa naprednim standardima zemalja članica NATO-a, je naš prioritet", rekao je Dukaj

2419 pregleda 0 komentar(a)
Marsela i Dukaj na sastanku, Foto: Ministarstvo javne uprave
Marsela i Dukaj na sastanku, Foto: Ministarstvo javne uprave

Prioritet Ministarstva javne uprave (MJU) je da obezbjeđivanje crnogorskog sajber prostora u skladu sa naprednim standardima država članica NATO-a, kazao je resorni ministar Maraš Dukaj.

Kako je saopšteno iz MJU, on je tokom razgovora sa ambasadorkom Italije u Crnoj Gori Andreinom Marselom, istakao da dvije države baštine tradicionalno odlične i prijateljske odnose, kao i da postoji prostor za produbljivanje saradnje u mnogim oblastima reforme javne uprave.

On je zahvalio na inicijativi Univerziteta LUISS Guido Carli, za participiranje u programu edukacije državnih službenika iz oblasti sajber bezbjednosti.

Dukaj je naglasio da inicijativa dostavljena od italijanske vlade predstavlja kontinuitet odlične saradnje dvije države, a da je i kao resorni ministar za oblast sajber bezbjednosti imao prilike da upozna dobre prakse prilikom posjete Italijanskim institucijama za tu oblast.

"Obezbijediti crnogorski sajber prostor u skladu sa naprednim standardima zemalja članica NATO-a, je naš prioritet", rekao je Dukaj.

On je dodao da su na tom putu već napravili vidne pomake.

"Ali za unapređenje ima još prostora kako na nivou kompetencija zaposlenih, tako i na unapređivanju informatiče infrastrukture“, dodao je Dukaj.

Marsela je, kako se navodi, Dukaju predstavila program obuke koji Univerzitet LUISS Guido Carli, sa sjedištem u Rimu, zahvaljujući finansiranju italijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje, realizuje u šest zemalja Zapadnog Balkana, u cilju stvaranja mreža stručnjaka u oblasti sajber bezbjednosti.

Ona je podsjetila kako se taj program, otvoren za crnogorske javne funkcionere, odvija u širem kontekstu snažne podrške Italije regionu, koju prije svega sprovodi ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje, Antonio Tajani.

"Pozdravljam aktivnosti na planu unapređivanja sistema sajber bezbjednosti u Crnoj Gori, kako u normativnom tako i u operativnom načinu suprotstavljanja prijetnjama u sajber prostoru“, rekla je Marsela.

Ona je dodala da nastavljaju zajedničke aktivnosti kroz razmjenu iskustava i edukaciju državnih službenika na poslovima sajber bezbjednosti.

Dukaj i sagovornici su se, kako je saopšteno, složili da je dobra regionalna saradnja država zapadnog Balkana važan preduslov za jačanje sajber otpornosti cijelog regiona.

Bonus video: