Milatović: Regionalna saradnja i EU integracije ključni prioriteti u spoljnoj politici

"Poslali smo poruku da smo posvećeni regionalnoj saradnji i evropskoj budućnosti", kazao je Milatović, domaćin današnjeg Samita SEECP-a

8934 pregleda 27 reakcija 9 komentar(a)
Milatović, Foto: Luka Zeković
Milatović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je danas da je regionalna saradnja, uz evropske integracije, ključni spoljnopolitički prioritet Crne Gore.

Milatović je bio domaćin današnjeg Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Podgorici, kojim se završava jednogodišnje predsjedavanje Crne Gore tom regionalnom inicijativom.

"Odziv visokih zvaničnika u ovolikom broju predstavlja potvrdu uspjeha crnogorskog predsjedavanja. Danas zaključujemo veliki broj aktivnosti. U fokusu su bili regionalna saradnja, zelena ekonomija, borba protiv organizovanog kriminala, energetska bezbjednost...", naveo je Milatović na pres konferenciji s makedonskim kolegom Stevom Pendarovskim.

Osim njega, Samitu su prisustvovali predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade Moldavije Oleg Serebrian, ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu...

Milatović je kazao da su neki važni ciljevi ostvareni tokom crnogorskog predsjedavanja.

"Sarajevo i Kišinjev su dobili status kandidata u pregovorima s EU, Skoplje i Tirana su otvorili pregovore, Zagreb je ušao u eurozonu... Crna Gora je prije tri godine doživjela prvu demokratsku smjenu vlasti, uprkos tome što je 1990. uvela višepartizam", naveo je Milatović.

Rekao je da zajednički uspjesi predstavljaju potvrdu važnih iskoraka za region, što je potvrđeno današnjim usvajanjem zajedničke deklaracije.

Predsjedavanje SEECP-u od Crne Gore 1. jula preuzeće Sjeverna Makedonija.

"Drago nam je, predsjedniče Pendarovski, što vama predajemo kormilo u ovoj inicijativi", rekao je Milatović.

Pendarovski i Milatović
Pendarovski i Milatovićfoto: Luka Zeković

Kazao je da je današnji sastanak bio još jedna prilika da se pokaže podrška Ukrajini zbog ruskog napada.

"Počastvovan sam što je Crna Gora uspjela da okupi ovoliki broj lidera za jednim stolom. Poslali smo poruku da smo posvećeni regionalnoj saradnji i evropskoj budućnosti", zaključio je Milatović.

Pendarovski: Integracija u EU ključna za napredak regiona

Predsjednik Sjeverne Makedonije Pendarovski, rekao je da će se ta država tokom predsjedavanja fokusirati na principe navedene u osnovačkim aktima regionalne inicijative.

"Slogan je 'Premošćavanje podjela i izgradnja povjerenja'. Uložićemo maksimalne napore da dođemo do veće regionalne stabilnosti i prosperiteta", kazao je Pendarovski novinarima.

Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovskifoto: Luka Zeković

Istakao je da je ključni preduslov za napredak u regionu njegova integracija u EU.

"Već je oformljena radna grupa koja će napraviti plan aktivnosti procesa. Mi smo potpuno spremni, bili smo i ranije dio ovog procesa i ovo nije nepoznato za nas", poručio je on.

Varhelji nije došao zbog obaveza u Tunisu

Milatović je, upitan zašto evropski komesar Oliver Varhelji nije danas bio na Samitu u Podgorici, kazao da je taj evropski zvaničnik imao obaveze u Tunisu.

"Čuli smo se juče. U posljednjem trenutku predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tražila je od njega da odleti za Tunis gdje se potpisuje sporazum između EU i Tunisa o budućoj saradnji", rekao je Milatović.

Bonus video: