Tri miliona eura za popisne komisije koje će raditi na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova

Vlada je odlučila da Monstatu ustupi cijeli zgradu koju sada dijeli sa Privrednim sudom

16235 pregleda 13 komentar(a)
Neophodno je da zbog popisa Monstat koristi kompletnu zgradu: Damjanović, Foto: Boris Pejović
Neophodno je da zbog popisa Monstat koristi kompletnu zgradu: Damjanović, Foto: Boris Pejović

Vlada je opredijelila oko tri miliona eura popisnim komisijama koje će raditi na predstojećem popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

Vlada je na sjednici usvojila Odluku o visini i rasporedu sredstava popisnim komisijama za finansiranje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova kojom je popisnim komisijama rasporedila sredstva za finansiranje popisa u visini do 3.207.279 eura.

Odlučeno je i da se Monstatu ustupi cijela zgrada u centru Podgorice, koju dijeli sa Privrednim sudom. Kako je saopšteno na sjednici Vlade, planirano je da se Privredni sud premjesti u staru zgradu Vlade.

“Zgrada u kojoj se trenutno nalaze prostorije Monstata je zgrada u kojoj je Privredni sud. Zbog obavljanja popisa i na osnovu onoga što su kazali iz Evropske komisije, neophodno je da Monstat koristi kompletnu zgradu”, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je na sjednici Vlade pojasnio da je Uprava za državnu imovinu i katastar predložila davanje Monstatu zgrade bez naknade za korišćenje, dok bi se dio kapaciteta u staroj zgradi Vlade ustupio Privrednom sudu.

Damjanović je kazao i da su neophodne dodatne konsultacije, kao i da je ministar pravde Marko Kovač tražio još vremena kako postupak ne bi bio na štetu nekog od državnih organa.

Popis bi, prema odluci Vlade Dritana Abazovića, trebalo da se obavi od 1. do 15. novembra.

Iz Monstata, koja priprema popis, “Vijestima” su kazali da se sve pripremne akivnosti sprovode “u skladu s planiranom dinamikom” i da je referentni momenat popisa (datum i vrijeme na koji se odnose podaci popisa) 31. oktobar u 24 sata.

Redovni popis, koji se održava desetogodišnje, trebalo je da bude sproveden 2021. godine, ali je odložen zbog pandemije koronavirusa.

Od tada je ova tema više puta bila u fokusu crnogorske javnosti, jer su neki politički akteri (dio tridesetoavgustovske većine) insistirali na održavanju popisa, dok su drugi (sadašnja opozicija) tvrdili da za to nema uslova, ocjenjujući da nije nužno prikupljati podatke o naciji, religiji i jeziku, što su poručivali i iz dijela NVO, ali i EU. Na kraju, ta pitanja biće dio popisne ankete.

Bonus video: