INTERVJU Bajramspahić za "Vijesti": Nepočinstva nove vlasti rehabilituju DPS

Ne znam šta DPS treba da uradi da postane prihvatljiv nekima, ali vidim da druge partije peru njegovu biografiju

41615 pregleda 180 reakcija 77 komentar(a)
Mjesecima dobijamo najgore izvještaje, jasno ko je odgovoran: Bajramspahić, Foto: Savo Prelević
Mjesecima dobijamo najgore izvještaje, jasno ko je odgovoran: Bajramspahić, Foto: Savo Prelević

Partije nove vlasti punom parom “peru” biografiju Demokratske partije socijalista (DPS), i vrlo brzo će potpuno rehabilitovati tu stranku svojim ponašanjem - službenim kreditnim karticama, trinaestim platama u junu, zapošljavanjem nekompetentnog kadra...

To je u intervjuu Vijestima kazala građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić.

Govoreći o pregovorima o formiranju nove vlade, ona je navela da će “vlastoljublje” biti snažan motiv da partije postignu dogovor. Kaže da bi vlada s dijelom konstituenata doskorašnjeg Demokratskog fronta (DF) ili s DPS-om bila stabilnija i dugotrajnija nego bez njih, ali da to ima cijenu.

“... Na Pokretu Evropa sad (PES) je da procijeni koju cijenu je spreman da plati... Članstvo te partije je raznovrsno i biće razočaranih u oba slučaja. Mislim da je najrealnije da će da izbjegnu da se svrstaju i da odgode svoje pozicioniranje za neku sljedeću priliku, i to na način da prividno izgleda kao da su partije manje brojnih naroda branile učešće DF-a, a da za eksperiment s DPS-om (u PES-u) nisu bili spremni. Međutim, problem je u tome da je neko od njih neophodan za imenovanja u pravosuđu...”, istakla je Bajramspahić.

PES o novoj vladi neformalno pregovara s Demokratama, dijelom konstituenata doskorašnjeg DF-a i partijama manje brojnih naroda. Šta je potrebno da se desi da bi svi ti subjekti zajednički oformili vlast, i kako bi ona funkcionisala u slučaju da dođe do takvog aranžmana?

Mnogo se govori o tome kako će biti teško formirati vladu, dok ja ipak mislim da je vlastoljublje snažan motiv koji će stranke koje ste nabrojali stimulisati da se ipak dogovore, iako očigledno rade sve da izvuku što više iz toga. Svakodnevno “puštanje” probnih balona o raspodijeli resora to potvrđuje. Porazno je što u srcu tih pregovora nisu koncepcijska pitanja, već isključivo grabljenje vlasti. Prioritet su dali zadovoljenju stranačkih apetita, dok ne vidim da pokazuju dovoljnu odgovornost za rezultate koje treba da postignu u narednom periodu.

Za mene je poruka ambasadorke SAD-a dobronamjeran savjet dokazanog prijatelja. Mislim da su i dalje svi u Crnoj Gori potpuno slobodni i suvereni da donose svoje odluke - koje im pripadaju. Ali, i drugi su slobodni da se o tim odlukama odrede i da ukažu na svoje viđenje... Mislim da je još veća vrijednost tog reagovanja u tome da je javno, a ne skriveno

Sljedeća vlada će raditi u nemogućim uslovima. Čak i da radi najbolje, teško će se izboriti s fijaskom koji joj je ostavila sadašnja Vlada. Zbog toga bi bilo razumno da uvide da imaju problem s kvalitetom kadra, i da će to da bude ključni problem. Bilo bi pametno da ipak istaknu balansiran broj stručnjaka koji moraju da iznesu teret rješavanja složenih problema. Ako ne pokažu sluha za javni interes i samo prigrabe sve što prigrabiti mogu, neuspjeh je neminovan.

Mislim da bi ponavljanje izbora bilo vrlo rizično za većinu stranaka, jer su građani apstinencijom već ispoljili ogromno nezadovoljstvo ponašanjem svih političkih struktura.

PES će u svakom scenariju zapečatiti svoju sudbinu predstojećim odlukama. Moraće da bira između vrijednosti, orijentacije, savezništva i snage svoje vlasti, dok će, s druge strane, pokazati da li je u njihovoj partiji pobijedila lliberalna ili konzervativna struja.

Da li bi vlada formirana bez doskorašnjeg DF-a, na šta poziva dio političkih subjekata, mogla biti stabilna? Pojedini analitičari ocijenili su da bi jedinu stabilnu vlast mogli formirati PES i DPS. Smatrate li da bi to predstavljalo prevaru glasača PES-a?

Vlada s DF-om ili DPS-om bi očigledno bila stabilnija i dugotrajnija nego bez njih. To je prosta matematika. Pravo pitanje je šta je onome ko formira vladu prvenstveni cilj, šta će tačno biti uspjesi koje želite da ostvarite i ko vam je potreban za to. Da li želite da se profilišete kao prosrpska ili procrnogorska stranka, da li želite reforme ili nastavak partitokratije, da li vam je važnije da vlada traje ili da riješite nekoliko kapitalnih pitanja i na koji način, šta će ostati iza vas... U zavisnosti od toga kako definišete svoje prioritete i karakter svoje vlasti, partneri se sami nameću.

Mislim da bi koalicija i s DF-om, i s DPS-om imala svoju ozbiljnu cijenu, a na PES-u je da procijeni koju cijenu je spreman da plati i koji razlozi i motivi su opredijelili taj izbor. Ne može se imati sve. Članstvo te partije je raznovrsno i biće razočaranih u oba slučaja. Mislim da je najrealnije da će da izbjegnu da se svrstaju i da odgode svoje pozicioniranje za neku sljedeću priliku, i to na način da prividno izgleda kao da su partije manje brojnih naroda branile učešće DF-a, a da za eksperiment s DPS-om nisu bili spremni. Međutim, problem je u tome da je neko od njih neophodan za imenovanja u pravosuđu, bez čega neće biti napretka u pregovorima.

Generalno, PES, kao lider buduće vlade treba da bude jasan oko toga šta je njihova vizija. Pravi lideri se ne podvode za biračkim tijelom, već osvjetljavaju pravce za budućnost koju mi još ne vidimo i takvo djelovanje mora da bude argumentovano, zasnovano na činjenicama i zajedničkim društvenim ciljevima. Nisam sigurna da imaju svijest o tome i strategiju, već sve izgleda dosta haotično.

Da li za Vas poruka ambasadorke SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke da koalicija Za budućnost Crne Gore, odnosno doskorašnji DF nije partner Vašingtonu, predstavlja miješanje u crnogorske unutrašnje prilike i, kako su ocijenili pojedini politički akteri, uputstvo za sastavljanje nove vlade?

Za mene je poruka ambasadorke SAD-a dobronamjeran savjet dokazanog prijatelja. Mislim da su i dalje svi u Crnoj Gori potpuno slobodni i suvereni da donose svoje odluke - koje im pripadaju. Ali, i drugi su slobodni da se o tim odlukama odrede i da ukažu na svoje viđenje i posljedice pogubnih odluka - to je dužnost prijatelja. Mislim da je još veća vrijednost tog reagovanja u tome da je javno, a ne skriveno.

Licemjerno je pozivati se na američki stav kad zagovarate Otvoreni Balkan, a onda ih satanizovati kad vam ne odgovara stav. Možemo mi da radimo šta nam se prohtje, ali mogu i drugi da nas ne podržavaju u tome. Pravo pitanje je da li je nama preče da se inatimo ili da nađemo zajednički jezik sa svijetom, rastemo, razvijamo se, demokratizujemo, evropeizujemo. Izbor je i dalje naš, kao i konsekvence.

DF je takođe slobodan da nastavi da bude proruski i provučićevski, ali drugi imaju pravo da ne idu u koaliciju s njima. Nema ništa nedemokratsko u tome. Nije tačno da svako ko dobije glasove na izborima mora da bude vlast.

Kako tumačite poruke iz novog non-pejpera Evropske komisije, u kom se, između ostalog, navodi da je Crna Gora “izgubila fokus na ključnim EU reformama”, posebno u oblasti vladavine prava?

Podsjetiću da Crna Gora već nekoliko mjeseci dobija najgore međunarodne izvještaje - od Fridom hausa o stanju demokratije, od Stejt departmenta o trgovini ljudima i sada od EU o stanju u oblasti vladavine prava. Nevjerovatno je da, nakon svega toga, tehnička Vlada poriče sve probleme. Objektivnost ocjena iz izvještaja je apsolutno nesporna i one dolaze s adresa koja su snažno podržavale tu istu Vladu, podupirale je i polagale nade u nju. U izvještajima se ne kritikuje opšte stanje u Crnoj Gori, već konkretni postupci aktuelne vlasti u egzaktnom izvještajnom periodu, tj. u posljednjih godinu dana. Zato je potpuno jasno i koji su rezultati, i ko je odgovoran.

Mislim da treba da nas zabrine mlaka reakcija javnosti, jer ćemo teško “utjerati” ijednu vlast u zakonito i ustavno postupanje bez glasnog insistiranja na tome.

Drugo što je važno je da građani/ke ne “progutaju” manipulaciju da za razumijevanje Ustava treba doktorat, jer Ustav pripada prvenstveno nama i jedina je naša brana od samovolje vlasti.

Gdje je Crna Gora u susret trećoj godišnjici smjene trodecenijskog režima DPS-a, a gdje je DPS? Kako gledate na kadrovske promjene u toj partiji, i kroz šta ona mora da prođe da bi bilo kome, osim svojim “tradicionalnim partnerima”, postala prihvatljiva za saradnju?

Ne znam šta DPS treba da uradi da postane prihvatljiv, to je između njih i drugih stranaka. Međutim, ono što vidim među građanima i građankama je da druge partije punom parom “peru” biografiju DPS-a, i vrlo brzo će ga potpuno rehabilitovati svojim ponašanjem - kreditnim karticama, ekstravagantnim jelom i pićem na račun građana, trinaestim platama u junu, brutalnim zapošljavanjem nekompetentnog kadra, skrivanjem potrošnje budžeta, iracionalnim odlukama u svim javnim politikama, govorom mržnje, pritiskom na medije i pravosuđe, sluđivanjem građana, itd.

“Hibridni režim” smo i zbog gaženja Ustava

Kako objašnjavate to što su gotovo sve partije tridesetoavgustovske skupštinske većine ćutanjem ispratile odluku Ustavnog suda da poništi njihove izmjene Zakona o predsjedniku? Na koji način bi te stranke trebalo da snose odgovornost za protivustavno djelovanje?

Zbog ovakvih odluka je Crna Gora i tri godine nakon smjene vlasti i dalje označena kao “hibridni režim”, i za to je odgovorna samo i isključivo nova vlast.

Prva sankcija za ovo treba da bude politička kultura da više nijednog poslanika koji je podigao ruku za očigledno neustavan zakon ne tretiramo kao uglednog pravnika i pojedinca sposobnog da djeluje slobodno i s integritetom, a ne samo po partijskoj direktivi. Govorimo o svim poslanicima bivšeg DF-a (Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Radničke partije, Pokreta za promjene), Demokrata, Demosa, Socijalističke narodne partije, Građanskog pokreta URA i CIVIS-a.

Stavili su partijske interese ispred Ustava i pokušavali da brane neodbranjivo. Da stvar bude gora, kad su na kraju i sproveli svoje autoritarno djelo, nisu podržali mandatara zbog kojeg su se obrukali.

Bonus video: