DIK odbacio prigovor SDP-a

SDP će se žaliti Ustavnom sudu na odluku DIK-a, čime se rokovi za proglašenje konačnih rezultata izbora dodatno odlažu

63807 pregleda 261 reakcija 76 komentar(a)
Sa glasanja na parlamentarnim izborima, Foto: Boris Pejović
Sa glasanja na parlamentarnim izborima, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.07.2023. 17:03h

Državna izborna komisija (DIK) odbacila je prigovor Socijaldemokratske partije (SDP) kao neblagovremen.

SDP je uložio prigovor u vezi ponavljanja izbora na jednom biračkom mjestu u Kolašinu, za koje je Vladimir Leposavić (nosilac liste Pravda za sve) povukao ustavnu žalbu.

SDP će se žaliti Ustavnom sudu na odluku DIK-a, čime se rokovi za proglašenje konačnih rezultata izbora dodatno odlažu.

"Vijesti" saznaju da konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih 11. juna najvjerovatnije neće biti proglašeni sjutra (srijeda 12. jul), saznaju "Vijesti".

Članica komisije Vera Mijatović je kazala da, shodno njenom pravnom mišljenju, prigovor nije blagovremen i da je rok za podnošenje istekao 28. juna.

Član komisije Damir Suljević je rekao da prigovor treba odbaciti, jer imaju već odluku na isto stanje u slučaju Leposavića, a ne zbog neblagovremenosti.

Predstavnik SDP u proširenom sastavu komisije, Bojan Vujović je kazao da je prigovor osnovan i blagovremen.

Opunomoćeni predstavnik Pokreta Evropa sad (PES) Janko Odović je rekao da podržava stav koji je iznijela Mijatović.

On je rekao da se ovim žele "oživjeti mrtve žalbe Leposavića koje je sam povukao".

DIK je odbacio prigovor Žarka Dragićevića, kao nedopusten.

Dragićević je DIK-u 10. jula podnio žalbu u postupku povlačenja prigovora žalbi nosioca lista "Pravda za sve" Vladimira Leposavića, navodeći da su iz ove partije žalbu podnijeli zbog zloupotreba u izbornom postupku, i da je DIK dužan da utvrdi validnost tih saznanja. U protivnom se, navodi Dragićević, DIK dovodi u poziciju saučesnika u prikrivanju neregularnosti na prijavljenim spornim biračkim mjestima.

Leposavić je povukao prigovor na propust upućen DIK-u zbog neregularnosti koje su njihovi članovi registrovali na nekoliko biračkih mjesta u Podgorici, kao i preostale žalbe ranije upućene Ustavnom sudu zbog nepravilnosti na biračkim mjestima u Baru, Budvi i Nikšiću, kako bi onemogućili da Socijaldemokratska partija ostvari parlamentarni status.

Predsjednik DIK Nikola Mugoša ranije je kazao da će konačni rezultati najvjerovatnije biti priglašeni sjutra ukoliko danas do 15 časova ne bude prigovora ili žalbi na izborni postupak na biračkom mjestu na Cetinju, gdje su izbori ponovljeni prošle subote.

Mugoša je ranije kazao "Vijestima" da je Ustavni sud obavijestio DIK da je podnosilac prigovora ispred izborne liste Pravda za sve, Vladimir Leposavić povukao žalbe koje su podnesene protiv rješenja DIK-a, a tiču se zahtjeva za ponavljanje glasanja na biračkim mjestima u Budvi, Baru, Nikšiću i Kolašinu.

Leposavić je juče potvrdio da je zbog mogućnosti da SDP na ponovljenim izborima ostvari parlamentarni status odlučio da povuče sve žalbe koje su predali Ustavnom sudu.

On je u saopštenju naveo da je povukao žalbu predatu Ustavnom sudu zbog propusta Opštinske izborne komisije Kolašin da donese odluku o raspisivanju ponovnih izbora na biračkom mjestu br. 1.

Bonus video: