Adžić i Medoks: Saradnja Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore u oblasti odbrane biće nastavljena

"Ministar Adžić se zahvalio ambasadorki Medoks na ličnom angažovanju na unaprjeđenju ukupnih odnosa UK i Crne Gore, a posebno na kontinuiranoj podršci UK razvoju kapaciteta MO i Vojske Crne Gore", navodi se u saopštenju Ministarstva

1354 pregleda 3 komentar(a)
Medoks i Adžić, Foto: Ministarstvo odbrane
Medoks i Adžić, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora je dokazala da je kredibilan i pouzdan saveznik i uvjerena sam da će sa Ujedinjenim Kraljevstvom (UK) nastaviti uspješno da sarađuje, kazala je britanska ambasadorka Karen Medoks.

Ona je, kako se navodi iz Ministarstva odbrane (MO), tokom sastanka sa rukovodiocem rada MO i ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem izrazila zadovoljstvo ostvarenom saradnjom u oblasti odbrane tokom njenog mandata.

Iz MO su kazali da je sastanak upriličen povodom isteka mandata Medoks.

"Ministar Adžić se zahvalio ambasadorki Medoks na ličnom angažovanju na unaprjeđenju ukupnih odnosa UK i Crne Gore, a posebno na kontinuiranoj podršci UK razvoju kapaciteta MO i Vojske Crne Gore", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Adžić je naglasio da je "veoma sadržajna i kvalitetna" saradnja dvije države omogućila napredak Crne Gore u brojnim segmentima odbrane, zahvaljujući, kako kaže, školovanju i usavršavanju pripadnika Vojske Crne Gore na vojnim obrazovnim institucijama i centrima za obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dodaje se da pripadnici Vojske Crne Gore dobijaju mogućnost da stečeno teorijsko obrazovanje i praktično primijene i time daju doprinos unaprjeđenju crnogorskog odbrambenog sistema.

"UK je pokazalo posvećenost našoj zemlji kroz pružanje podrške u brojnim oblastima, kao što su sajber bezbjednost, krizni menadžment, izgradnja integriteta", rekao je Adžić.

U saopštenju se navodi da je Medoks izrazila uvjerenje u nastavak saradnje, ne samo realizacijom već započetih aktivnosti, već, kako je rekla, i radom na dugoročnim projektima i planovima, koji su od značaja za unaprjeđenje odbrambenih kapaciteta Crne Gore.

Ona je, dodaje se, naglasila i da se u narednom periodu može očekivati puna podrška UK, kada je u pitanju saradnja u oblasti odbrane.

"Adžić je poželio uspjeh ambasadorki Medoks u daljem radu, a zajednički su izrazili uvjerenje da će dvije zemlje saveznice intenzivnom saradnjom u predstojećem periodu, nastaviti da doprinose jačanju sistema kolektivne odbrane", piše u saopštenju MO.

Bonus video: