PES nudi deset principa, prosvjetu dijele na pola

Sjednica Skupštine novog saziva vjerovatno će biti održana 27. ili 28. jula ove godine kada bi mogao biti biran i novi predsjednik

85023 pregleda 172 reakcija 116 komentar(a)
Lider PES-s Milojko Spajić, Foto: Boris Pejović
Lider PES-s Milojko Spajić, Foto: Boris Pejović

Struktura nove vlade biće definisana proporcionalno izbornom rezultatu njenih konstituenata. To se navodi u predlogu principa za formiranje budućeg kabineta, koje će Pokret Evropa sad (PES) ponuditi na potpis potencijalnim koalicionim partnerima - saznaju Vijesti.

U dokumentu u koji su Vijesti imale uvid, a koji sadrži predlog deset principa kojima će se potpisnici rukovoditi tokom stvaranja vlade, piše, između ostalog, da se konstituenti buduće izvršne vlasti obavezuju da će se u vođenju kadrovske politike presudno rukovoditi načelima otvorenosti, meritokratije i jednakih šansi, “vodeći računa prvenstveno o profesionalnim kvalitetima i ličnim integritetom kandidata, u cilju diskontinuiteta partitokratskog načina upravljanja”.

“Te da će se striktno pridržavati zakonskih propisa i najboljih praksi u dijelu imenovanja političkih funkcija (ministri, državni sekretari, 30 odsto ambasadora, do 50 odsto članova upravnih odbora i dr) i izbora profesionalnih funkcija (generalni direktori direktorata, starješine organa uprave, menadžment privrednih društava u većinskom vlasništvu države, ostali članovi upravnih odbora, i dr), koji će se birati na javnim i transparentnim pozivima, odnosno konkursima”, stoji u dokumentu.

U njemu piše i da će spoljnolitička orijentacija nove vlade biti utemeljena “na aktivnom i kredibilnom članstvu Crne Gore u NATO-u”, punoj posvećenosti EU integracijama i ubrzanom procesu pristupanja Crne Gore EU, daljem razvijanju dobrosusjedske saradnje i jačanju uloge Crne Gore u multilateralnim inicijativama i organizacijama.

Navedeno je da je Crna Gora nezavisna i suverena država, zasnovana na demokratiji i jednakim političkim pravima svih njenih građana, da joj je neophodna stabilna politička vlada, koja će osigurati “efikasnu implementaciju svih potrebnih aktivnosti usmjerenih na nastavak snažne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, te obezbijediti “neophodnu materijalnu i institucionalnu podršku nadležnim pravosudnim organima, prvenstveno Specijalnom državnom tužilaštvu, u nesmetanom vršenju svojih dužnosti na profesionalan, nezavisan i transparentan način”.

“Izražavamo punu posvećenost uspostavljanju održivog ekonomskog modela i sprovođenju neophodnih reformi u cilju značajnog unapređenja životnog standarda građana, vodeći računa o stabilnosti javnih finansija; konstituenti vlade saglasni su da je postojeću institucionalnu krizu neophodno riješiti u najskorijem roku, kroz djelovanje vlade i najširi parlamentarni i društveni dijalog; izborna reforma biće jedan od najvažnijih političkih prioriteta parlamenta, s ciljem da sljedeći izborni ciklusi budu sprovedeni na osnovu unapređenog izbornog zakonodavstva”, piše u dokumentu.

Među principima je navedeno i da će konstituenti vlade svojim političkim djelovanjem afirmisati društvenu koheziju i multinacionalni karakter Crne Gore, kao i doprinositi iskorjenjivanju nacionalnih, vjerskih i političkih podjela “koje decenijama opterećuju crnogorsko društvo i neće podsticati teme koje održavaju ili produbljuju te podjele”. U posljednjoj tački dokumenta koji će PES ponuditi na potpis piše da će vlada u kontinuitetu podsticati i osnaživati širi društveni dijalog sa svim relevantnim akterima (građani, međunarodni partneri, akademska zajednica, organizacije civilnog društva i sl.) “o temama koje suštinski opredjeljuju dalji razvoj Crne Gore”.

U dokumentu piše da se principi utvrđuju polazeći od volje građana iskazane na izborima, u želji da se postigne široki politički konsenzus koji će omogućiti formiranje stabilne i kompetentne vlade, “spremne da se suoči sa ključnim izazovima od značaja za dalji razvoj Crne Gore”, afirmišući vanjskopolitičke prioritete države, uvažavajući potrebu da se preduzmu neophodne ekonomske reforme u cilju unapređenja životnog standarda svih građana, te smatrajući da je okončanje politike podjela od vitalnog interesa za crnogorsko društvo.

Sjednica Skupštine vjerovatno 27. ili 28. jula

Sjednica Skupštine novog saziva vjerovatno će biti održana 27. ili 28. jula ove godine kada bi mogao biti biran i novi predsjednik zakonodavnog doma ukoliko do tada budu okončani pregovori oko formiranja izvršne vlasti i potpisan sporazum nove koalicije na državnom nivou, saznaju “Vijesti”.

Do juče je plan potencijalnog mandatara Milojka Spajića (Pokret Evropa sad) bio da vlada ima barem 22 ministarstva i četiri potpredsjednika, ali je više puta dolazilo do spajanja i razdvajanja određenih ministarstava.

Državna izborna komisija (DIK) juče je Skupštini dostavila izvještaj o sprovedenim parlamentarnim izborima, čime su se i formalno stekli uslovi za sazivanje konstitutivne sjednice novog saziva parlamenta. Saziv za tu sjednicu bi, prema Poslovniku Skupštine, poslanicima trebalo da bude dostavljen danas, a ona bi trebalo da bude održana najkasnije pet dana od upućivanja saziva. S druge strane, Ustav propisuje da se konstitutivna sjednica održi najkasnije 15 dana od objavljivanja konačnih rezultata. Oni su objavljeni u petak.

Kada bude upućen poziv za konstitutivnu sjednicu, očekuje se da Pokret Evropa sad, odnosno Spajić, formalizuju poziv za pregovore o formiranju vlasti.

Međutim, predsjednik države Jakov Milatović juče je rekao da će formalne konsultacije početi čim se konstituiše saziv skupštine. “Koliko razumijem, naredne sedmice biće konstituisan novi saziv crnogorske Skupštine, odmah nakon toga ću ja početi sa formalnim konsultacijama”, kazao je Milatović za Javni servis.

Iz njegove partije, PES-a, najavljeno je da će poziv za razgovore biti upućen početkom ove sedmice.

Milatović je rekao da nova vlada treba da ima što snažniju podršku u crnogorskom parlamentu. Do sada su u tom kontekstu pominjane Demokrate, stranke manjinskih naroda i Socijalistička narodna partija - koji su planirani kao dio vlade. S koalicijom Za budućnost Crne Gore, kako navode izvori, do sada Spajić nije razgovarao, a oni su prije tri dana kazali da su spremni za to.

Milatović je juče rekao da se konstitutivna sjednica parlamenta može očekivati naredne sedmice, dok je prije dva dana iz Bijelog Polja poručio da će mandat za sastav vlade dati nakon što bude formirana nova Skupština.

“Vijesti” su ranije objavile da bi Aleksa Bečić, lider Demokrata, trebalo da bude na čelu parlamenta, a njegov izbor će uslijediti istog dana ako do tada bude potpisan koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti.

Na konstitutivnoj sjednici se bira predsjednik, kandidat za to mjesto je Aleksa Bečić (arhiva)
Na konstitutivnoj sjednici se bira predsjednik, kandidat za to mjesto je Aleksa Bečić (arhiva)foto: Luka Zeković

I Poslovnikom Skupštine propisano je da se predsjednik i potpredsjednici biraju na prvoj sjednici.

Kada je u pitanju vlada, Savez građana CIVIS nezadovoljan je što Spajić prije razgovora sa ostalim strankama, nije imao susret najprije sa njima jer su, kako je rečeno, bili jedina i prva parlamentarna struktura koja je podržala Milatovića u prvom krugu predsjedničkih izbora i imaju potpisan koalicioni sporazum sa PES-om.

To je prije nekoliko dana rekao Srđan Pavićević, predsjednik saveza građana CIVIS i poslanički kandidat sa liste koju je na parlamentarnim izborima 11. juna predvodio PES.

Generalni sekretar CIVIS-a Zoran Miljanić juče je “Vijestima” kazao da s njima niko nije razgovarao uprkos tom sporazumu.

“Za nas je ključan program vlade. Najprije to, pa onda o resorima”, rekao je Miljanić.

Miljanić
Miljanićfoto: Luka Zekovic

U Ujedinjenoj Crnoj Gori, koja takođe ima na listi PES-a poslanika Vladimira Dobričanina, rekli su da oni nemaju problem sa Spajićevim odlukama i da bi danas mogli da razgovaraju na ove teme.

Prema jučerašnjim informacijama, vlada će uz premijera, imati četiri potpredsjednika i barem 22 ministra. Spajić je preksinoć predložio podjelu resora, odgovori su se očekivali do juče, ali je do zaključenja broja, jedino odgovorila Demokratska Crna Gora koja je pisanim putem prihvatila Spajićevu ponudu.

Koalicija oko PES zasada računa na potpredsjedničko mjesto za ekonomsku politiku, ministarstvo evropskih poslova, zatim ministarstva finansija, pravde, vanjskih poslova, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, ekonomskog i zelenog razvoja, visokog obrazovanja i nauke, zdravlja, kulture i medija, rada i socijalnog staranja, energetike i rudarstva.

To znači da se resor prosvjete dijeli, kao i ministarstvo kapitalnih investicija.

Tako bi Bošnjačkoj stranci pripalo Ministarstvo prosvjete (osnovno i srednje obrazovanje), zatim vicepremijer za evropsku i vanjsku politiku, Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture (drugi dio sadašnjeg MKI), kao i ministarstva poljoprivrede i dijaspore.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović
Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimovićfoto: Boris Pejović

BS je tražio resor vanjskih poslova pa se vjeruje da je to, kako navodi izvor, nadomješteno potpredsjednikom za taj resor.

SNP-u bi pripalo Ministarstvo sporta i mladih, iako su oni prema nezvaničnim saznanjima zainteresovani za dva ministarstva, a Demokratama potpredsjedničko mjesto za bezbjednost, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo turizma i pomorstva i Ministarsto šumarstva i vodoprivrede i održivog razvoja

Ministarstvo javne uprave zadržao bi Albanski forum (Maraš Dukaj je sada na toj poziciji), a toj koaliciji bi trebalo da pripadne i jedno potpredsjedničko mjesto.

Različite su informacije kada su u pitanju Ministarstvo evropskih poslova, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, te Ministarstvo kapitalnih investicija.

Jedan izvor “Vijesti” navodi da bi kapitalne investicije trebalo da pripadnu Albanskom forumu, ali nije mogao da precizira da li kao ministarstvo ili kao nadležnost potpredsjednika Vlade uz resor regionalnog razvoja. Drugi izvor navodi da će Ministarstvo kapitalnih investicija pripasti koaliciji oko PES, a TV Vijesti je objavila da je ono predviđeno za Albansku alijansu.

Ranije se očekivalo da Albanska alijansa dobije mjesto ministra evropskih poslova i da bi ministar bio lider Force Genci Nimanbegu, ali sada više izvora “Vijesti” navodi da on ne želi da personalno bude dio vlade.

Nimanbegu i Đeka
Nimanbegu i Đekafoto: Boris Pejović

Takođe, aktuelni ministar ljudskih prava Fatmir Đeka (Demokratska partija) koji je takođe bio na listi Albanske alijanse je vrlo zainteresovan da ostane na toj poziciji, pa se razmatra i opcija da se Ministarstvo evropskih poslova ponudi Hrvatskoj građanskoj inicijativi čiji je lider Adrian Vuksanović već bio viđen na poziciji koju pokriva Đeka.

Konstitutivnom sjednicom predsjedavaće Milan Lekić

Konstitutivnom sjednicom, do izbora predsjednika Skupštine, predsjedava najstariji poslanik, kome u radu pomažu najmlađi i generalni sekretar Skupštine.

Najstariji poslanik u novom sazivu je Milan Lekić iz koalicije Za budućnost Crne Gore, koji ima 63 godine.

Lekić
Lekićfoto: Opština Pljevlja

Najmlađi je poslanik Pokreta Evropa sad Mirko Đukić (25).

Bonus video: