Damjanović: Sukobi u opoziciji uvijek idu u korist vlasti

On je kazao da je loša koordinacija unutar opozicije primijećena i tokom izbornog procesa za predsjednika države, i da je veliko pitanje da li će doći do njenog poboljšanja
3 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.04.2018. 14:35h

Loša koordinacija unutar opozicije dovela je do toga da bojkot parlamenta nije dao očekivane rezultate, ocijenio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, dodajući da učešće na izborima pod nepromijenjenim uslovima nema smisla.

Damjanović je podsjetio da je opozicija počela sa bojkotom parlamenta zbog načina na koji je zaokružen izborni proces za parlamentarne izbore 2016. godine.

“Nikad se, od početka bojkota, opozicija nije sastala na nivou poslanika da razmotri njegove domete, ciljeve i učinke”, kazao je Damjanović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, ne ulazeći u pitanje pojedinačnih odluka o učešću u radu parlamenta, jasno je da nijednog trenutka nije postojala želja da se na nivou svih opozicionih poslanika napravi zajednička akcija.

“I da se preispita učinak bojkota, ili da se nizom drugih akcija, poput koordinisanih protesta, pravljenja paralelnog parlamenta ili napuštanja svih institucija, ponudi alternativa ovome što imamo”, precizirao je Damjanović.

On je podsjetio da jedan dio opozicije učestvuje u radu parlamenta od decembra prošle godine.

„Mislim da je jedina slobodna riječ danas koja se može čuti upravo sa nivoa skupštinske govornice, gdje se može govoriti o problemima koji tište društvo, imajući u vidu da je najveći dio medija, kao i institucija, zarobljen”, kazao je Damjanović.

To, kako je naveo, potvrđuje i zaokruživanje izbornog procesa za predsjednika države.

“Koordinacija opozicije nije bila dobra ni kada je u pitanju podrška kandidaturi Mladena Bojanića za predsjednika države”, smatra Damjanović.

On je ocijenio da je parlament, koji je od izbora 2016. najvećim dijelom radio bez poslanika opozicije, postao sam sebi dovoljan, i da je to danas de facto nelegitimna institucija koja je postala „protočni bojler“ za izvršavanje odluka Vlade, i koja je izgubila mukotrpno građenu kontrolnu i nadzornu funkciju.

„Ne mogu se oteti utisku da je način na koji ta institucija funkcioniše takav da poslanici parlamentarne većine, koji su u rekordnom roku donijeli veliki broj ozbiljnih, a loših zakona i odluka, uživaju u tome da rade bez opozicije“, dodao je Damjanović.

Na pitanje da li se može govoriti o rezultatima bojkota, s obzirom na zahtjeve koji su na njegovom početku iznijeti, Damjanović je rekao da je odluka o bojkotu donijeta ad hoc, i da ti zahtjevi nijesu precizno formulisani od svih poslanika opozicije.

„A i oni koji su se ticali sudskog epiloga takozvane afere državni udar, ponavljanja izbora, kao i unaprjeđenje izbornog zakonodavstva kako bi se konačno organizovali fer i demokratski izbori, nijesu ispunjeni”, kazao je Damjanović.

Zahtjevi opozicije, kako je naveo, nijesu doveli do tih ciljeva. „I dalje nemamo sudski ishod te afere, izborni proces za predsjednika države bio je pun nezakonitosti, a isti su i uslovi za predstojeće lokalne izbore“.

„Sa te strane je sada, nakon godinu i po nakon parlamentarnih, i učešća na ovakvim predsjedničkim izborima sa institucionalnim prednostima koje je koristio kandidat vlasti, a što je po prvi put zvanično konstatovano i od strane posmatračke misije OEBS-Odhir, učešće na predstojećim lokalnim izborima gotovo bez smisla“, smatra Damjanović.

Prema njegovim riječima, bojkot jeste pokazao da je društvo podijeljeno i da su institucije zarobljene.

„I da u Crnoj Gori imamo političku nestabilnost koja nije riješena ni nizom izbornih procesa nakon oktobra 2016. godine, i koja se nastavlja i prijeti da, na duge staze, bukvalno zakoči bilo kakav napredak u Crnoj Gori“, dodao je Damjanović.

On nije želio da spekuliše kada bi se ostali opozicioni poslanici mogli vratiti u parlament, navodeći da je to stvar opozicionih partija.

„Povratak u parlament i bilo koje druge političke akcije se apsolutno posmatraju iz prizme interesa pojedinih političkih struktura. Ne bih spekulisao ko će i kada donijeti te odluke, jer pretpostavljam da su političke partije trenutno fokusirane na lokalne izbore“, rekao je Damjanović.

Upitan kako će najnoviji sukobi na opozicionoj sceni uticati na rezultat lokalnih izbora, on je rekao da sukobi unutar opozicije uvijek idu u korist vlasti.

Damjanović je kazao da je loša koordinacija unutar opozicije primijećena i tokom izbornog procesa za predsjednika države, i da je veliko pitanje da li će doći do njenog poboljšanja.

On je podsjetio da je period do održavanja lokalnih izbora veoma kratak.

„Način kako su obavljeni predsjednički, gdje su i u međunarodnim izvještajima konstatovane institucionalne prednosti kandidata vlasti, i gdje smo imali kršenje velikog broja zakona, pokazuje da ne postoji fer izborni ambijent, i da sigurno neće postojati ni u narednih mjesec, do održavanja lokalnih izbora“, naveo je Damjanović.

On je ocijenio da će, ako se tu išta bude mijenjalo, to biti samo na gore, i da će taj ambijent biti još manje fer, demokratski i zakonit.

Postojalo je, smatra Damjanović, nekoliko mogućnosti kako se odnijeti prema tom ambijentu. „Legitimno je izaći sa jednom listom, kao i to što neke partije preferiraju „više kolona“, a legitimno je bilo i ne učestvovati na lokalnim izborima“.

Međutim, kako je kazao, očigledno je da u najvećem dijelu opozicije nema volje da se razmišlja o bojkotu izbora, kao ni o jedinstvenoj listi.

„Kao nezavisni opozicioni poslanik ne bih mogao nešto da sugerišem, osim da se svi dobro zamislimo o tome da li učešće u ovakvim izbornim procesima, sa svim nepravilnostima koje se dešavaju, ima smisla, i da li iz toga zaista proishodi vlast koja može da odgovori kako obavezama Crne Gore na evropskom putu, tako i očekivanjima najvećeg broja građana naše države za boljim životom u sređenom i prosperitetnom društvu, od koga je Crna Gora veoma daleko“, zaključio je Damjanović.

Bonus video: