Živković: Niko nije došao s potrebnim nivoom podrške da bi dobio mandat, bez DPS-a nema stabilne i evropske vlade

"Moramo biti ozbiljni i odgovorni prema državnim interesima. Ne hitrimo da budemo vlast u Crnoj Gori, želimo da budemo dio one vlasti koja poštuje osnovne principe i vrijednosti"

91100 pregleda 668 reakcija 124 komentar(a)
Živković, Foto: Boris Pejović
Živković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.07.2023. 14:43h

Vršilac dužnosti (v. d.) predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, kazao je danas da je na bazi razgovora sa šefom države Jakovom Milatovićem zaključio da za sada niko nema potreban nivo podrške da bi dobio mandat za formiranje nove vlade.

Upitan da li je između Pokreta Evropa sad (PES) i DPS-a bilo pregovora o konstituisanju izvršne vlasti, Živković je odgovorio da nije.

"Moramo biti ozbiljni i odgovorni prema državnim interesima. Ne hitrimo da budemo vlast u Crnoj Gori, želimo da budemo dio one vlasti koja poštuje osnovne principe i vrijednosti. Ti principi podrazumijevaju očuvanje građanskog karaktera društva i ostvarivanje ključnog vanjskopolitičkog cilja, a to je članstvo Crne Gore u EU. To su vrijednosni principi na kojima možemo sarađivati. Da smo dobili poziv za to, sigurno bismo razgovarali. Za sada tih razgovora nije bilo. Ako ih bude, bićete obaviješteni", rekao je Živković novinarima nakon konsultacija o mandataru s Milatovićem, koje su održane na Cetinju.

On je ponovio da je, na osnovu razgovora s Milatovićem, zaključio da sada nema većine od četrdeset jednog poslaniku, na osnovu koje bi šef države mogao da odredi mandatara.

"Šta god (lider PES-a Milojko) Spajić mislio u ovom momentu ili kako god razmišljao, vjerovatno je to na bazi njegovog utiska koji je podijelio sa svojim partijskim kolegom koji se nalazi u ulozi predsjednika države", istakao je Živković.

Danijel Živković
foto: Boris Pejović

Na pitanje da li mu je Milatović kazao da ga Spajić nije uvjerio da ima 41 potpis da bi postao mandatar, šef DPS-a je odgovorio:

"To sam zaključio na osnovu razgovora s g. Milatovićem, da za sada nema utisak da neko ima potreban nivo podrške u Skupštini Crne Gore da bi mu se mogao povjeriti mandat. Odnosno, da budemo konkretniji - do sada, na osnovu ovih razgovora, niko nije donio 41 potpis podrške na osnovu koji bi on (Milatović) bio uvjeren da taj mandat može povjeriti. Zaključio sam da će se ovi razgovori obavljati u narednih mjesec dana, i da će nakon toga, bez obzira da li će potpisi doći ili ne, na bazi utiska vjerovatno nekome biti povjeren mandat ili ćemo ići na nove izbore", naveo je.

Živković je ocijenio da bez DPS-a i koalicione lista koju je predvodila ta partija ("Zajedno") na junskim parlamentarnim izborima, nema stabilne evropske vlade.

"Ako neko želi da se bavi određenim političkim manevrima, ako želi ponovo da eksperimentiše - nikakav problem. Mi ćemo opet biti državotvorna, jaka, kritički nastrojena opozicija", zaključio je.

Prethodno Milatović je konsultacije o mandataru održao s liderom Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić.

Milatović je prošle sedmice rekao da, iako po Ustavu ima rok od 30 dana da obavi konsultacije, očekuje da će ih završiti u narednih 15 dana.

“Potreba je da što prije dobijemo stabilnu i evropsku vladu. Ja ću uraditi svoj dio posla, a mislim da bi trebalo na svim stranama političkog spektra da bude dovoljno odgovornosti i ozbiljnosti”, naveo je Milatović.

Kad bude predložen, mandatar će imati 90 dana da oformi kabinet.

Bonus video: