Abazović: Predložiću model ako ne uspiju da naprave vladu, našu podršku ne mogu imati oni koji s nama ne razgovaraju

"Mi sebe vidimo u 45. vladi. Što se prije formira 44. vlada, to će prije doći do 45. vlade. Vrlo je jednostavno", rekao je predsjednik GP URA

85954 pregleda 545 reakcija 199 komentar(a)
Milatović i predstavnici GP URA, Foto: Nikola Dragaš
Milatović i predstavnici GP URA, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 02.08.2023. 12:14h

Lider Građanskog pokreta (GP) URA i premijer Dritan Abazović, kazao je danas da će vrijeme pokazati da li postoji većina za formiranje nove vlade.

On je, nakon konsultacija sa šefom države Jakovom Milatovićem o mandataru za sastav vlade, kazao da u GP URA navijaju da se nova izvršna vlast sastavi što prije.

"Očekivali smo da se ovo završi što prije, ali još ne treba gubiti nadu... Ponašamo se krajnje odgovorno i fer. Želimo svima puno sreće, ali ne možemo da završimo posao za druge. Nametnuli su se kao supermeni, sad baš i nije tako. I šta sad, neko drugi im je kriv? Nek naprave (vladu), svima želim puno uspjeha", rekao je Abazović novinarima u Rezidenciji predsjednika na Cetinju.

On je naveo da podršku GP URA za formiranje vlade ne mogu imati oni koji ne razgovaraju s njegovom partijom.

"Mi sebe vidimo u 45. vladi. Što se prije formira 44. vlada, to će prije doći do 45. vlade. Vrlo je jednostavno", dodao je.

Abazović CT
foto: Nikola Dragaš

Abazović je poručio da će GP URA, ako ne bude većine za izbor nove vlasti, predložiti neki model za njeno konstituisanje. Međutim, on nije želio da precizira o kom modelu je riječ.

"Ljudi nek probaju da naprave vladu, mi navijamo. Što je prije naprave, to je bolje za nas. Lično sam mislio, takve su najave bile, da ćemo dobiti vladu do početka avgusta. Nemamo ni predsjednika Skupštine, a ušli smo u vanredno zasjedanje parlamenta... Što prije naprave vladu, to bolje. Torta čeka, ne treba dozvoliti da se, što se kaže, situacija ohladi. Onda idemo u nove političke procese", istakao je.

Dritan Abazović
foto: Nikola Dragaš

Upitan da li bi, ako ne bude većine za formiranje vlade, moglo da se krene u pregovore o konstituisanju manjinske vlasti, lider GP URA je odgovorio pitanjem - "zašto bi imali manjinsku vladu ako smo imali izbore i ako možemo da imamo većinsku vladu?".

"Svašta sam čuo u prethodnih dva mjeseca. Pokušavam da se ne uključujem u to. Da se traži manjinska podrška tamo gdje postoji većina... Ne znam. Sad se priča o nekim drugim modalitetima. Ja ću predlog iznijeti ako oni ne uspiju da naprave vladu. Ako uspiju, tu smo da čestitamo. Što prije, to bolje", podvukao je.

Milatović je sastankom sa liderom GP URA otpočeo treći dan konsultacija o određivanju mandatara za sastav vlade.

Osim Abazovića, GP URA na sastanku kod Milatovića predstavljali su i potpredsjednici te partije Milena Vuković Sekulović i Miloš Konatar.

Šef države danas će razgovarati i s predstavnicima Socijaldemokrata (SD), Socijalističke narodne partije (SNP) i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Milatović se juče sastao s funkcionerima Demokrata, Bošnjačke stranke (BS) i Demokratske narodne partije (DNP), a prekjuče s predstavnicima Pokreta Evropa sad (PES), Demokratske partije socijalista (DPS) i Nove srpske demokratije (NSD).

Bonus video: