Mandat u džepu, vlada u magli

Nakon trećeg dana razgovora šefa države i predstavnika partija, izvjesno da će mandat za konstituisanje izvršne vlasti dobiti lider PES-a. Premijer Abazović poručio da će, ako ne bude većine za vladu, predložiti neki model za njeno formiranje, ne precizirajući koji. Prema saznanjima Vijesti, riječ je o koncentracionoj vladi

48810 pregleda 45 reakcija 30 komentar(a)
Ko će biti dio nove vlade: Milatović dočekuje Šehovića, Foto: Kabinet predsjednika
Ko će biti dio nove vlade: Milatović dočekuje Šehovića, Foto: Kabinet predsjednika

Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić najvjerovatnije će od šefa države i partijskog kolege Jakova Milatovića dobiti mandat za sastav vlade, ali je još nejasno hoće li imati podršku potrebnu za njeno formiranje.

Nakon trećeg dana konsultacija o mandataru između Milatovića i predstavnika partija, izvjesno je samo da Spajić ima podršku svoje liste, na kojoj su 24 poslanika, i Demokrata, koji imaju sedam predstavnika u parlamentu.

Međutim, upitno je da li su svi s liste PES-a za Spajića, s obzirom na to da je predsjednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević rekao da je tom subjektu, koji ima jednog poslanika, prihvatljiva isključivo vlada koju bi podržavalo 49 parlamentaraca.

U međuvremenu, mogućnost saradnje s PES-om otvorile su Socijaldemokrate (SD), koje nisu učestvovale u zvaničnim razgovorima o vladi s tom partijom. Šef SD-a Damir Šehović juče je rekao da je bilo nezvaničnih kontakata, i da Spajić u toj stranci može imati “kvalitetnog sagovornika” ako odluči da napravi proevropsku i pro-NATO vladu.

Većina partija koje su učestvovale u dosadašnjim konsultacijama s Milatovićem podržava ideju, odnosno tvrdi da je logično da Spajić bude mandatar. Međutim, njihova podrška izboru vlade, s izuzetkom Demokrata koji kažu da su završile razgovore s PES-om, uslovljena je uglavnom raspodjelom pozicija u budućoj vlasti.

Na konsultacijama su do sada bili predstavnici PES-a, Demokratske partije socijalista (DPS), Nove srpske demokratije (NSD), Demokratske narodne partije (DNP), Demokrata, Bošnjačke stranke (BS), Građanskog pokreta (GP) URA, SD-a, Socijalističke narodne partije (SNP) i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Spajić je o formiranju vlade zvanično pregovara sa svim partijama, osim s GP URA i DPS-om.

Iz Delegacije EU u Podgorici Vijestima su juče kazali da očekuju da Crna Gora formira snažnu, proevropsku vladu. Poručuju da je formiranje nove vlade “nacionalna nadležnost Crne Gore”, i da EU nema ulogu u tom procesu.

“EU očekuje da Crna Gora formira snažnu, proevropsku vladu u najkraćem mogućem roku, sposobnu da sprovede reforme vezane za EU, u konstruktivnom duhu i u skladu s očekivanjima građana Crne Gore da napreduju u procesu pridruživanja EU”, kazali su iz Delegacije EU odgovarajući Vijestima na pitanja” da li posreduju u pregovorima o stvaranju vlade, s obzirom na to da se šefica Delegacije Oana Kristina Popa prošle sedmice, uz predstavnike Kvinte, sastala s liderom BS-a Ervinom Ibrahimovićem.

Iz Delegacije poručuju da je apsolutni reformski prioritet za Crnu Goru postizanje konkretnih rezultata u vladavini prava, kako bi se ispunila privremena mjerila u okviru poglavlja 23 i 24.

“Radujemo se radu sa svim političkim akterima i institucijama koji Crnu Goru vode na strateškom putu prema EU, a koji uključuje neophodne reforme”, naveli su oni.

Lider GP URA i premijer Dritan Abazović kazao je juče da će, ako ne bude većine za izbor nove vlasti, predložiti neki model za njeno konstituisanje. Međutim, nije želio da kaže koji.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, riječ je o modelu koncentracione vlade koju bi oformili svi parlamentarni subjekti. Takve vlade stvaraju se da bi se izašlo iz dubokih političkih i društvenih kriza, vanrednog stanja i sl.

URA Milatović
foto: Nikola Dragaš

Abazović je, nakon konsultacija s Milatovićem, rekao novinarima da podršku GP URA za formiranje vlade ne mogu imati oni koji ne razgovaraju s njegovom partijom.

“Mi sebe vidimo u 45. vladi. Što se prije formira 44. vlada, to će prije doći do 45. vlade. Vrlo je jednostavno”, dodao je.

Damir Šehović je nakon konsultacija izjavio da je logično da Spajić bude mandatar jer je lista PES-a osvojila najviše glasova na izborima. On nije isključio mogućnost saradnje sa Spajićevim pokretom.

“Pružamo ruku za proevropsku i pro-NATO vladu. Ko želi da ide u tom pravcu i ko vidi Crnu Goru na tom putu, može biti naš kvalitetan sagovornik”, saopštio je Šehović novinarima u Rezidenciji predsjednika na Cetinju, dodajući da, na bazi utiska iz razgovora s Milatovićem može da kaže da do sada niko nije obezbijedio podršku da bi bio mandatar.

Čelnik SNP-a Vladimir Joković, rekao je da daje načelnu podršku Spajiću da bude mandatar, i da očekuje da bude postignut kompletan dogovor o formiranju nove izvršne vlasti.

“Ne dajemo blanko podršku dok se ne postigne potpuni dogovor - ko će sačinjavati tu vladu, koji će udio koalicija SNP-a i Demosa imati u toj vladi, koji će biti prioriteti te vlade, rokovi za njihovo ostvarenje...”, poručio je on nakon konsultacija.

Predsjednik HGI-ja Adrijan Vuksanović, kazao je da ta partija daje podršku Spajiću da bude mandatar.

Upitan ostaje li pri stavu da HGI neće biti dio vlade ako u nju uđe koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), Vuksanović je odgovorio potvrdno.

“Uvažavamo sve na političkoj sceni, potpuno je legitimno da imamo različita mišljenja, to je jedan politički pluralizam. Međutim, shodno našim politikama, politika koalicije koju se pomenuli nije nam komplementarna, i shodno tome mi nećemo u tom slučaju biti dio izvršne vlasti”, podvukao je on.

Milatović će konsultacije o mandataru nastaviti u ponedjeljak, razgovorima s predstavnicima Force, Demokratske unije Albanaca (DUA) i CIVIS-a.

Bilčik: Crnogorski političari odlučuju o novoj vladi

Odluka o sastavu nove vlade u rukama je crnogorskih političara - poručio je predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik.

“U institucijama EU se nadamo i očekujemo da će nova crnogorska vlada biti proevropska, braniti demokratiju i vladavinu prava i nastaviti sa reformama koje mogu dovesti Crnu Goru u EU”, kazao je Bilčik odgovarajući na pitanje Vijesti da li posreduje u pregovorima o forimiranju vlade, s obzirom na to da je prošle sedmice razgovarao s predstavnicima BS-a.

Bilčik je objasnio da je s funkcionerima te stranke razgovarao kao predsjedavajući POSP-a i član Grupe Evropske narodne partije Evropskog parlamenta, čiji je BS pridruženi član. Kazao je da su razgovarali o najnovijim dešavanjima u Crnoj Gori.

Bonus video: