Abazović: Vjerujem da Hrvatska blagonaklono gleda na učlanjenje Crne Gore u EU

„Vjerujem da u dobrom duhu možemo pronaći konačna rješenja. Oni mogu da koriste institucionalni moć kroz institucije EU, ali vjerujem da je Hrvatska jako blagonaklona kada je u pitanju učlanjenje Crne Gore u EU“, kazao je Abazović

9987 pregleda 28 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Komentarišući to što je hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Željana Zovko dala amandman na Nacrt izvještaja o Crnoj Gori tražeći da se riješi pitaje granica, premijer Dritan Abazović je kazao da vjeruje da Hrvatska blagonaklono gleda na učlanjenje Crne Gore u EU.

Zovko je amandmanom pozvala da se neriješena pitanja granice sa Srbijom i Hrvatskom zatvore što je prije moguće tokom procesa pristupanja EU.

„Poziva da Crna Gora preduzme konkretne korake u cilju rješavanja dugotrajnih bilateralnih sporova na konstruktivan i susjedski način, uključujući neriješena pitanja demarkacije granice sa Srbijom i Hrvatskom što je prije moguće tokom procesa pristupanja“, navela je Zovko u amandmanu na Nacrt izvještaja koji je sačinio izvjestilac EP-a za Crnu Goru Tonino Picula, prenio je RTCG.

Pitanje granice sa Hrvatskom na Prevlaci nije riješeno decenijama.

Abazović je, odgovarajući na pitanje da li bi Hrvatska zbog neriješenog pitanja granice mogla da pravi problem Crnoj Gori na putu ka EU, kazao da je trenutno na snazi rješenje koje funkcioniše.

„Vjerujem da u dobrom duhu možemo pronaći konačna rješenja. Oni mogu da koriste institucionalni moć kroz institucije EU, ali vjerujem da je Hrvatska jako blagonaklona kada je u pitanju učlanjenje Crne Gore u EU“, kazao je Abazović.

Poluostrvo Prevlaka se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv, na granici Crne Gore i Hrvatske. Nakon ratnih sukoba dvedesetih, Prevlaku su preuzeli posmatrači Ujedinjenih nacija do 2002. godine kada je utvrđen Protokol o privremenom graničnom režimu.

Protokolom Hrvatska ima kopneni dio poluostrva i morski pojas ulaza u Boku kotorsku od 550 metara, dok je dio akvatorijuma uz lijevu obalu poluostrva proglašen “ničijim morem”. Taj status je zadržan do danas.

Bonus video: