Pritvor ne ukida funkciju

Iako jeste pravni kuriozitet, hapšenje i određivanje pritvora nije predviđeno kao zakonski osnov za automatski prestanak mandata Milu Božoviću ili njegovo razrješenje, smatra Andrijana Razić

24691 pregleda 36 reakcija 35 komentar(a)
Uhapšen 13. aprila ove godine po nalogu SDT-a: Božović, Foto: Boris Pejović
Uhapšen 13. aprila ove godine po nalogu SDT-a: Božović, Foto: Boris Pejović

Činjenica da Milo Božović i iz pritvora formalno rukovodi Opštinom Budva je svojevrstan društveni i pravni kuriozitet koji može na određeni način potencijalno dovesti u pitanje legitimitet njegovih odluka u narednom periodu, ako to bude nečiji interes, ocijenila je advokat Andrijana Razić.

Božović je uhapšen 13. aprila ove godine, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog optužbi da je stvorio kriminalnu organizaciju, a sumnjiče ga i da je učestvovao u najmanje tri transporta kokaina. Prvi čovjek Budve se od tada nalazi u spuškom zatvoru i u više navrata su njegovi branioci negirali njegovu krivicu.

Zbog hapšenja Božovića, Opština se suočava sa problemima, jer gradske vlasti ne žele da izaberu novog prvog čovjeka ili njegovog zamjenika, kako bi administracija mogla da funkcioniše. Kako nema zamjenika, Božoviću se u spuškom Istražnom zatvoru dostavlja službena dokumentacija na potpisivanje, uključujući platne liste za radnike, ali to prethodno mora da odobri Viši sud.

Razić je za “Vijesti” kazala da je Božović u trenutku hapšenja i određivanja pritvora vršio funkciju predsjednika Opštine Budva.

“Međutim, on usljed tih okolnosti nije izgubio ni funkciju ni status, jer samo hapšenje i određivanje pritvora nije predviđeno kao zakonski osnov za automatski prestanak mandata ili njegovo razrješenje”, pojasnila je.

Razrješenje je moguće u slučaju osude na bezuslovnu kaznu zatvora: Razić
Razrješenje je moguće u slučaju osude na bezuslovnu kaznu zatvora: Razićfoto: Boris Pejović

U tom kontekstu, kako je dodala, razrješenje je moguće u slučaju osude na bezuslovnu kaznu zatvora ili za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje dužnosti u državnom organu.

“Zakonodavac je vrlo jasno i precizno definisao da takva posljedica nastupa isključivo na bazi osuđujuće presude - što je sasvim logično, imajući u vidu da je pretpostavka nevinosti temeljno načelo krivičnog zakonodavstva. Posljedično, koliko je meni poznato ne postoji - niti je nužno da postoji, bilo kakav poseban akt na osnovu kojeg bi Milo Božović mogao da potpisuje odluke koje sada potpisuje u zatvoru. U prilog tome stoji i činjenica da mu je potpisivanje tih odluka formalno odobreno od strane Višeg suda u Podgorici”, rekla je Razić.

Osim platnih listi koje potpisuje svakog mjeseca, kako bi se isplatile plate zaposlenima u lokalnoj upravi, Božović je iz zatvora odobrio niz važnih odluka.

Vrhovni sud je 11. jula Božoviću produžio pritvor za još tri mjeseca, odnosno do 13. oktobra.

“Moral je vrlo relativan pojam”

Na pitanje da li bi Milo Božović trebalo da podnese ostavku iz moralnih razloga, odgovorila je da je, prema njenom mišljenju “moral” vrlo relativan pojam.

“Dakle to nije nikakva objektivna kategorija, nego stvar subjektivnog moralnog kodeksa i odraz ličnih principa i uvjerenja. Da sam ja ‘u cipelama’ Mila Božovića, vjerovatno da bih podnijela ostavku na tako odgovornu i visoku funkciju do okončanja krivičnog postupka. Ali pošto nisam i pošto nažalost živimo u državi u kojoj je standard da se moralnost demonstrira samo verbalno, može se reći da i ova moja tvrdnja može imati samo relativnu težinu i značaj”, zaključila je Razić.

Bonus video: