Spajić "ulovio" mandat, hoće li i vladu

Srđan Perić poručuje da će se, ako nova vlada bude koncipirana na nastavku “partitokratskog ludila”, produžiti “agonija neznanja i nesposobnosti”

48627 pregleda 245 reakcija 66 komentar(a)
Spajić, Foto: Boris Pejović
Spajić, Foto: Boris Pejović

Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić ima amin 47 poslanika da pokuša da napravi vladu, za šta će mu stranački kolega i šef države Jakov Milatović danas najvjerovatnije dati mandat. Međutim, za izbor vlade Spajić zasad ima bezuslovnu podršku tek 29 parlamentaraca, što je nedovoljno da postane premijer.

To je epilog juče okončanih konsultacija o mandataru između Milatovića i predstavnika stranaka.

Spajiću su “zeleno svjetlo” da krene u stvaranje kabineta posljednji zvanično dali Ujedinjena Crna Gora i Albanski forum. Prethodno su to, osim njegove partije, učinili Demokrate, Bošnjačka stranka (BS), Socijaldemokrate (SD), Socijalistička narodna partija (SNP), Albanska alijansa, Savez građana CIVIS i Hrvatska građanska inicijativa (HGI), dok su iz Demokratske unije Albanaca (DUA) poručili da nemaju problem da on dobije mandat.

Međutim, podršku izboru vlade, osim PES-a koji ima 22 poslanika, najavile su još samo Demokrate, koje imaju sedam predstavnika u parlamentu.

Šefu PES-a nijedan vid podrške nisu dali Demokratska partija socijalista (DPS) i Građanski pokret (GP) URA, koje on ne želi u kabinetu, te Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija (DNP), koje pregovaraju o ulasku u vlast.

Nakon što mu Milatović da mandat, Spajić će, po Ustavu, imati tri mjeseca da obezbijedi najmanje 41 glas, koliko je potrebno za izbor vlade. Ako u tome ne uspije, ići će se na birališta. Spajić je od izbora 11. juna vodio neformalne i formalne pregovore s potencijalnim partnerima, ali se još ne zna s kim bi mogao da napravi kabinet.

Milatović će danas u podne, u Rezidenciji na Cetinju, gdje je od prošle sedmice vodio konsultacije, objaviti ime mandatara.

Komentarišući epilog konsultacija i dosadašnjih pregovora o formiranju vlade, jedan od osnivača Pokreta Preokret Srđan Perić kaže za Vijesti da je za građane najvažnije da se zna šta će eventualni dogovor o vlasti predstavljati.

On navodi da će se, ako vlada bude koncipirana na nastavku “partitokratskog ludila”, produžiti “agonija neznanja i nesposobnosti”.

“Da ne zaboravimo da su aktuelne parlamentarne stranke glasove obezbjeđivale na obećanjima u namještenja i partijska zapošljavanja. Možemo svi da se pravimo da ne vidimo tog slona u sobi, ali on je tu. Bez obzira što se u principima za formiranje vlade pominje meritokratija, da bismo povjerovali u njeno ostvarenje u ovoj političkoj konstelaciji, potrebna je golema naivnost”, ističe Perić.

Perić
Perićfoto: Boris Pejović

On stoga poručuje da od nove vlasti treba zahtijevati realizovanje obećanog:

“Insistirajmo da vlast ispoštuje ono što su njeni izvjesni konstituenti obećavali u predizbornoj kampanji - prosječna plata od 1.000 eura, minimalna penzija od 450 eura, dovršetak postojećeg auto-puta i početak gradnje novog, investicije na nivou BDP-a, maltene iskorjenjivanje nezaposlenosti, rješavanje problema podstanara… Na tome su dobili podršku, i za demokratiju je mnogo bitnije da se očuva veza između obećanja i onoga što vlast zaista realizuje”, podvlači Perić.

Posljednjeg dana konsultacija, šef države razgovarao je s predstavnicima Ujedinjene i Albanskog foruma.

Predsjednik Ujedinjene Goran Danilović, kazao je da je podržao Spajića za mandatara, ali da će eventualna podrška vladi zavisiti od njenog sastava i programa.

On je, nakon razgovora s Milatovićem, saopštio da bi Ujedinjena voljela da podrži kabinet iza kog bi stajalo 49 poslanika. Međutim, naveo je da neće gledati skrštenih ruku “iživljavanja” da bi se došlo do te većine.

“Treba vidjeti ko je prihvatljiv mandataru. Nama ne smetaju partije koje su trenutno najagilnije (u pregovorima). Rekli smo da jedino nijesmo zainteresovani za saradnju s koalicijom koju je predvodio DPS. Volio bih da dođemo do većine od 54 poslanika”, rekao je on novinarima u Rezidenciji predsjednika.

Lider Albanske alternative (AA) Nik Đeljošaj, takođe je saopštio da je za to da se Spajiću da mandat, dodajući da misli da se može doći do “mandatara koji će da vodi državu prema evropskim vrijednostima”.

On nije direktno odgovorio na pitanje koga bi Albanski forum, koalicija čiji je AA dio, volio da vidi u budućoj vladi, već je kazao da oni poštuju izbornu volju građana i da svakoga uvažavaju.

“Niko nema apsolutnu većinu. Programski principi su jako važni. Svako ko može da ima jasan stav o programskim principima i EU integracijama, za nas je partner”, poručio je Đeljošaj.

Perić: Zadovoljenje partijskih interesa - priroda politike koju su građani podržali

Srđan Perić kaže da u politici ne preteže prijateljstvo već interes i da se uvijek nađe razlog zašto se ide za interesom.

“Ne očekujmo sada evoluciju ljudske vrste u našem parlamentarnom sistemu, gdje bismo po prvi put imali priliku da dođemo do ostvarenja Platonovog ideala da državom vladaju filozofi koji bi svojim znanjem o pravdi išli beskompromisno isključivo ka opštem dobru. Politički subjekti nastoje zadovoljiti svoj partijski interes, i to je priroda politike kojoj su građani dali ogromnu podršku, tako da prigovora o tome s te strane nema”, dodaje on.

Perić stoga poručuje da treba insistirati na odgovornosti i poštovanju prava manjine.

“Ne samo nacionalne, već i svake druge, podrazumijevajući i sve one ljude koji nisu glasali nijednu od budućih stranaka vlasti”, navodi on.

Bonus video: