Veće naknade pljevaljskim odbornicima

Za rad političkih partija biće izdvojeno oko 17.800 eura mjesečno. Najviše novca, 4.328 eura mjesečno, dobijaće Nova srpska demokratija, DPS-u značajno manje

2933 pregleda 1 komentar(a)
Za partije ove godine oko 300.000 eura: Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Za partije ove godine oko 300.000 eura: Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Naknade odbornicima u pljevaljskom parlamentu uskoro će biti povećane i ubuduće će se vezati za minimalnu zaradu u Crnoj Gori, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Za nadoknade odbornicima, od koji pojedini rijetko kada imaju šta da kažu o temama koje su na dnevnom redu lokalnog parlamenta, Opština će ove godine iz budžeta izdvojiti 76.000 eura. Opština odbornicima isplaćuje mjesečnu naknadu od 150 eura, a predsjedniku kluba odbornika 175 eura. Naknadu u iznosu od 16,5 eura po sjednici dobijaju i članovi skupštinskih odbora i savjeta koji nisu zaposleni u državnim ili organima lokalne samouprave. Naknadu dobijaju i odbornici koji u ime lokalne uprave prisustvuju vjenčanjima, koja se obavljaju u opštinskoj matičnoj službi.

Po zakonu, Opština je dužna da obezbijedi prostor za rad klubova odbornika. Ukoliko ne može da obezbijedi prostorije u svom vlasništvu, Opština plaća zakup prostora političkim partijama zastupljenim u lokalnom parlamentu.

Za finansiranje političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu, naknade odbornicima i zakup prostorija, Opština Pljevlja ove godine izdvojiće oko 300.000 eura.

Najviše novca poreskih obveznika, oko 213.000 eura, biće izdvojeno za rad deset političkih partija koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu.

Sekretar za finansije Opštine Pljevlja Vladan Aničić donio je nedavno Odluku o finansiranju redovnog rada političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu i redovno finansiranje ženskih organizacija u političkim partijama. Ova odluka počela je da se primjenjuje 1. jula. Za prvih šest mjeseci novac je političkim partijama dodjeljivan na osnovu privremenih mjesečnih planova uz saglasnost Ministarstva finansija, s obzirom da je opštinski budžet usvojen tek krajem juna.

U odnosu na prethodnu godinu, znatno manje novca iz opštinskog budžeta pripašće Demokratskoj partiji socijalista, s obzirom na to da je ta partija dobila više nego duplo manje mandata na lokalnim izborima održanim u oktobru prošle godine.

Blokada Ustavnog suda omogućavala je Demokratskoj partiji socijalista (DPS) da se zadrži na vlasti više od osam mjeseci nakon izbora i iz opštinskog budžeta do skoro dobijala je duplo više novca u odnosu na iznos koji je sljedovao na osnovu izbornog rezultata da je lokalna vlast konstituisana odmah nakon izbora.

Na lokalnim izborima DPS je osvojio 4.578 glasova, ili devet mandata, što je za preko 5,5 hiljada ili 11 mandata manje u odnosnu na lokalne izbore održane 2018. Od devet odborničkih mjesta jedno pripada Bošnjačkoj stranci, pa DPS u sadašnjem sazivu lokalnog parlamenta ima osam odbornika.

DPS se na vlasti zadržao osam mjeseci nakon izbora: Sa konstitutivne sjednice SO Pljevlja
DPS se na vlasti zadržao osam mjeseci nakon izbora: Sa konstitutivne sjednice SO Pljevljafoto: Goran Malidžan

Prema odluci o finansiranju, sve političke partije koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu dobijaju mjesečno fiksni dio, plus varijabilni dio koji zavisi od broja odborničkih mjesta.

Za rad političkih partija biće izdvojeno 1,1 odsto planiranog budžeta, umanjenog za kapitalni dio, odnosno oko 17.800 eura mjesečno.

Najviše novca, 4.328 eura mjesečno dobijaće Nova srpska demokratija, koja ima deset odbornika u pljevaljskom parlamentu.

Posije Nove, najviše novca mjesečno dobijaće Demokratska partija socijalista 3.462 eura koja ima osam odbornika, Pokret Evropa sad, koji je zastupljen sa 4 odbornika, dobijaće mjesečno 2.858 eura. Demokrate koje takođe imaju četiri odbornika dobijaće 1.938 eura.

Pokret za Pljevlja i Demokratska narodna partija, koje imaju u lokalnom parlamentu po dva odbornika, iz opštinskog budžeta dobijaće 1.088, odnosno 1.044 eura.

Bošnjačka stranka dobijaće 966, Ujedinjena 773, SNP 741 i URA 598 eura. Sve četiri partije u Skupštini opštine Pljevlja imaju po jednog odbornika.

Sa donošenjem ovogodišnjeg budžeta Opštine Pljevlja kasnilo se jer Demokratska partija socijalista, sa koalicionim partnerima, koja je do skoro bila na vlasti u Pljevljima, nije predložila budžet u predviđenom roku, pa je na snazi donedavno bilo privremeno finansiranje.

Opštinski budžet usvojen je tek 30. juna, a iznosi 27,1 milion eura.

Za budžet je glasalo 25 odbornika vladajuće većine, dok je šest odbornika opozicionog DPS-a bilo uzdržano.

Iz lokalne vlasti su, obrazlažući predlog budžeta, rekli da je iznos gradske kase dosada najveći u bližoj istoriji pljevaljske opštine.

Odbornici DPS-a tvrdili su na sjednici SO da se kasni sa usvajanjem budžeta, kao i da je iznos veliki jer su iz prošle godine prenijeta značajna novčana sredstva, dok su odbornici vladajuće koalicije kazali da se kasni jer je DPS opstruirao preuzimanje vlasti, a novca ima jer bivša vlast nije vodila računa kako da utroši taj novac.

Za ženske organizacije 1.780 eura

Za redovno finansiranje ženskih organizacija u političkim subjektima Opština će mjesečno partijama zastupljenim u lokalnom parlamentu uplaćivati ukupno 1.780 eura.

Od deset partija zastupljenih u lokalnom parlamentu, žensku organizaciju nije formirao jedino BS.

Najviše novca iz opštinske kase od 1. jula dobijaju ženske organizacije PES-a i DPS-a, po 356 eura.

Ženska organizacija NSD-a dobijaće 295,5 eura, GP URA 142,42, SNP-a 213,6, Demokrata, Pokreta za Pljevlja i Ujedinjene 118,67, a DNP-a 60,52 eura.

Bonus video: