CDT: Unaprijediti sistem finansijske stimulacije razvoja rodnih politika

Oni su podsjetili da su Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja iz 2020. godine predviđena posebna finansijska sredstva za njihovo redovno finansiranje na centralnom i lokalnom nivou

3635 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CDT
Ilustracija, Foto: CDT

Novac namijenjen radu ženskih organizacija u političkim partijama mora se koristiti isključivo kako je predviđeno njihovim statutom, sa ciljem jačanja položaja žena u političkom životu i društvu, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

Iz te nevladine organizacije (NVO), koja je pripremila 35 preporuka za izbornu reformu, kazali su da je participacija žena u politici u načelu ohrabrena i posebnim finansijskim podsticajima za ženske organizacije u političkim partijama i njihovo programsko osnaživanje.

Oni su podsjetili da su Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja iz 2020. godine predviđena posebna finansijska sredstva za njihovo redovno finansiranje na centralnom i lokalnom nivou.

preporuke
foto: CDT

„Međutim, intencija zakonodavca da unaprijedi i programski osnaži žene članice političkih subjekata u praksi se zloupotrebljava, i dešava se da partije ne izvještavaju o potrošnji sredstava uplaćenih na podračune ženskih organizacija“, naveli su iz CDT-a.

Prema njihovim riječima, partije koje to rade jasno priznaju da se novac namijenjen radu ženskih organizacija koristi suprotno zakonu, za troškove organizacije kongresa, reprezentacije, izborne kampanje.

Zato je, kako su kazali, neophodno spriječiti zloupotrebe finansijskih sredstava koje su u važećem zakonodavnom okviru predviđene za programski razvoj ženskih organizacija u političkim subjektima.

"Finansijska sredstva namijenjena radu ženskih organizacija moraju se koristiti isključivo na način predviđen statutom ženskih organizacija, s ciljem jačanja položaja žena u političkom životu i društvu uopšte", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na širem planu, za unapređenje učešća žena u politici potrebno uvesti obavezno rodno budžetiranje, dodijeliti više sredstava za žensko preduzetništvo i osigurati rodno integrisanje na svim nivoima odlučivanja.

To je, kako su rekli iz CDT-a, i preporuka Evropske komisije.

Bonus video: