Milatović u Atini povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije

Solunskom deklaracijom, usvojenom na samitu Zapadnog Balkana i EU u Solunu 2003. godine, izražena je podrška ulasku zemalja tog regiona u Uniju. Samit je imao ključnu ulogu u otvaranju vrata za ulazak više zemalja regiona u EU

10809 pregleda 10 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Lideri sa Balkana i najviši zvaničnici Evropske unije okupiće se večeras u Atini povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije, a u fokusu sastanka biće evropska budućnost regiona.

Na neformalnoj večeri, čiji je domaćin grčki premijer Kirijakos Micotakis, biće predsjednici Crne Gore Jakov Milatović, Srbije Aleksandar Vučić, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačeski i predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Poziv premijera Grčke, jedne od pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, dobio je i kosovski premijer Aljbin Kurti, dok Albanija, koja je pozvana na nivou predsjednika, neće imati predstavnika.

Najavljeno je da će na skupu biti i premijeri Hrvatske, Bugarske i Rumunije, Andrej Plenković, Nikolaj Denkov i Marsel Čolaku, tri članice EU koje u vrijeme samita u Solunu nisu bile dio Unije, dok je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar spriječena da dođe.

Micotakisov poziv su prihvatili i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Grčki mediji navode da Micotakisova inicijativa ističe ulogu Grčke kao stuba stabilnosti, mira i energetske bezbjednosti na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi.

Solunskom deklaracijom, usvojenom na samitu Zapadnog Balkana i EU u Solunu 2003. godine, izražena je podrška ulasku zemalja tog regiona u Uniju. Samit je imao ključnu ulogu u otvaranju vrata za ulazak više zemalja regiona u EU.

Uz proširenje EU i evropsku budućnost regiona, na sastanku bi trebalo da bude riječi i o energetskoj bezbjednosti na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi i drugim temama.

Bonus video: