Spajić ne računa na ZBCG?

Za sada je izvjesno da će novu vlast sem PES-a činiti Demokrate i partije Bošnjaka i Albanaca. SNP se premišlja, Ujedinjena tražila 48 sati da razmisli. Počelo prikupljanje potpisa za izbor Alekse Bečića i nastavak sjednice Skupštine

84733 pregleda 1235 reakcija 513 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) do sinoć nije dobila zvaničnu ponudu mandatara Milojka Spajića da bude dio izvršne vlasti, a više izvora uključenih u pregovore potvrdilo je da je mala mogućnost da će oni biti dio tog paketa.

Glavni odbor Bošnjačke stranke (BS) podržao je sinoć učešće te partije u vladi, a njeni funkcioneri bi pokrivali resore saobraćaja, energetike, dijaspore, poljoprivrede i potpredsjedničko mjesto, saznaju “Vijesti”. Izvor je rekao da je predsjednik partije Ervin Ibrahimović prenio kolegama da ZBCG neće biti dio vlade, i rekao da je to informacija sa sastanka sa mandatarom.

Više sagovornika potvrdilo je sinoć da nema dogovora oko ulaska ZBCG u vladu. Iz tog saveza se nijesu oglašavali, a jedan od izvora rekao je da bi Spajić mogao da im zvanično ponudi danas tri resora (prosvjetu, sport i turizam). Više izvora je navelo i da je malo vjerovatno da bi partije koje su nekada činile Demokratski front to prihvatile, a to su nagovijestili i mediji bliski toj političkoj grupaciji.

Neformalni razgovori o novoj vlasti traju gotovo dva mjeseca, za sada je izvjesno da će uz PES u njoj biti Demokrate, a vrlo je vjerovatno i partije albanske, hrvatske bošnjačke manjine. Učešće Socijalističke narodne partije (SNP) je, kako je rekao jedan izvor, neizvjesno.

Njoj su ponuđeni resori ministra sporta i potpredsjedničko mjesto u vladi. Ali iz SNP-a, prema neformalnim informacijama, očekuju objašnjenje mandatara zbog čega ne mogu da zadrže mjesta koja sada pokrivaju u Vladi - poljoprovredu i zdravstvo.

Ukoliko SNP ne bude dio vlade, svoj stav će navodno preispitati i Ujedinjena Crna Gora, čiji je poslanik Vladimir Dobričanin izabran na listi PES-a. Oni traže 48 sati da se izjasne, kako bi konsultovali partijske organe.

Kao 41. poslanik, koji bi naročito bio potreban ako bi odričan odgovor Spajić dobio od SNP i Ujedinjene, figurira Mehmed Zenka, lider Demokratske unije Albanaca koji je na izborima nastupao u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista i koji je bio ministar u Vladi Duška Markovića. Izvor “Vijesti” iz nove većine je kazao da bi ta okolnost dovela do potrebe za novim krugom konsultacija nekih partija sa svojim stranačkim organima, naročito ako bi od Zenke zavisila podrška Vladi.

BS je, kako je rekao jedan od izvora, ponuđeno potpredsjedničko mjesto u vladi, i ministarstva kapitalnih investicija, poljoprivrede i dijaspore. MKI sada rukovodi Ibrahimović, ali će iz njega vjerovatno biti odvojen saobraćaj i energetika.

Lider Albanske alternative Nik Đeljošaj sinoć je poručio da će Albanski forum, čiji su oni dio, biti dio vlade.

“Albanski forum je uspio da tokom pregovora ispuni svoj program po kome ćemo imati decentralizaciju, kladionice i kazina će do potpunog zatvaranja biti stavljeni u potpuno drugačiji sistem od onoga što jesu i obezbijedićemo staračke penzije za sve građane”, rekao je Đeljošaj.

On je kazao i da će Albanski forum u vladi preuzeti odgovornost potpredsjednika vlade za kapitalne investicije i ministra javne uprave.

Milojku Spajiću narednih dana predstoji susret sa diplomatama ključnih zemalja Kvinte i sjednica Glavnog odbora partije, na kojoj će se raspravljati o novoj vlasti. “Vijestima” je rečeno da će sjednica biti narednih dana, kao i da se očekuje povratak Jakova Milatovića iz Atine.

Niko od zvaničnika te partije juče nije želio da daje izjavu, a nije odgovarao ni mandatar.

Vanredni parlamentarni izbori održani su 11. juna, Spajićeva lista osvojila je najviše poslaničkih mjesta, a on je 10. avgusta dobio mandat od predsjednika države da sastavi vladu. Konstitutivna sjednica Skupštine 27. jula je prekinuta i njen nastavak zavisi od političkih dogovora, odnosno kome će pripasti mjesto šefa parlamenta.

Prema nezvaničnim informacijama, nastavak bi mogao biti u ponedjeljak, a navodno je već počelo prikupljanje potpisa da lider Demokrata Aleksa Bečić bude predložen za šefa parlamenta.

To će ići malo teže i sporije jer ZBCG neće podržati inicijativu.

Lider Demokratske narodne partije i nosilac izborne liste ZBCG Milan Knežević saopštio je juče da oni dosad nisu dobili, kako je naveo, zvaničnu i konačnu ponudu.

Knežević je u saopštenju za javnost naveo i da “sve što se ovih dana pojavljivalo u medijima, a odnosilo se na navodne ponude upućene ZBCG obične su spekulacije i neutemeljene medijske konstrukcije”.

Politička analitičarka Ana Nenezić je u Bojama jutra TV Vijesti kazala da je od mandatara javnost očekivala jasan plan i uvjeravanje da pregovori teku na adekvatan način. “Moramo znati kako mandatar vidi i kako će spojiti gotovo nepomirljive razlike u pristupu politikama političkih subjektata sa kojima pregovara, te šta je ono što Crna Gora može očekivati u naredne četiri godine”, rekla je Nenezić.

Nema dileme u kom pravcu treba država da ide

Na pitanje da li Zapad prijeti blokadom ukoliko ZBCG uđe u Vladu, Nenezić je rekla da je vrlo delikatno pitanje između onoga što su diplomatski razgovori i ono što je miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje.

“Vjerujem da Crna Gora ima potpunu autonomiju, a mandatar Spajić da donese odluke za koje vjeruje da su prave, da stane uz njih i snosi odgovornost. Ja ne vidim da međunarodni partneri traže bilo šta od Crne Gore sem da zadrži zapadni kurs i da to čini sa onim subjektima koji nemaju dilemu u svom nastupu i djelovanju u kom pravcu Crna Gora treba da ide”, kazala je.

Član Predsjedništva PES-a Filip Ivanović rekao je u ponedjeljak u intervjuu Vijestima da je pravo Crne Gore da samostalno odluči kakvu će vladu dobiti i da će to zaista tako i biti.

“Na to bih dodao, pojašnjenja radi, da je i pravo svake druge države da odluči koji će stepen saradnje imati s Crnom Gorom, u zavisnosti od toga kakvu će crnogorska vlada politiku voditi. Evropa sad! je garant da će ta vlada biti u potpunosti posvećena i, između ostalog, evropskoj agendi”, dodao je.

Bonus video: