Strahuju da bi DPS mogao dirigovati

Mandatar suočen sa izazovima i u svojim redovima, izbor šefa parlamenta na čekanju. Spajić će plan predstaviti poslanicima u petak veče, a članovima Glavnog odbora PES-a u subotu, nakon čega će biti jasno da li ima potrebnu podršku

40461 pregleda 210 reakcija 67 komentar(a)
Spajić sa predstavnicima manjinskih partija, Foto: Boris Pejovic
Spajić sa predstavnicima manjinskih partija, Foto: Boris Pejovic

Pored toga što još nema konačnog dogovora sa potencijalnim partnerima, mandatar Milojko Spajić mogao bi imati problem i sa podrškom poslanika sa liste koju je on predvodio na parlamentarnim izborima.

Koalicioni partneri Pokreta Evropa sad (PES), čiji je on lider, čekaju zvanične informacije o sastavu nove vlade od Spajića, kako bi se mogli odrediti prema njegovom predlogu, rekli su “Vijestima”.

Predsjedništvo Ujedinjene sinoć je zatražilo da on, kako su naveli, na primjeren, demokratski i javan način završi, ranije konsultacije oko izbora Vlade, navodeći da su od ključnog značaja za njih obećane reforme a da im je manje bitno da dobiju ponuđen resor prosvjete.

Prema posljednjim informacijama, Spajić je usaglasio formiranje vlade sa Demokratama (sedam poslanika), partijama manjina (10) i Mehmedom Zenkom (DUA) sa liste Demokratske partije socijalista (DPS). Pošto lista PES-a ima 24 poslanika to bi bilo 42 glasa u Skupštini koja ima ukupno 81 poslanika.

Funkcioner koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Slaven Radunović rekao je sinoć “Vijestima” da oni nijesu odbili zvaničnu ponudu i da im se čini, kako je rekao, da od toga nema ništa. ZBCG ima 13 poslanika.

I učešće Socijalističke narodne partije (SNP) je, kako je rekao izvor, neizvjesno, a iz te partije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”. SNP-u su ponuđeni potpredsjedničko mjesto i resor sporta, ali oni očekuju da zadrže ministarstva poljoprivrede i zdravlja - kojima sada rukovode u kabinetu Dritana Abazovića.

Prema nezvaničnim informacijama, za vladu bez ZBCG-a i SNP-a upitna je podrška koalicionih partnera PES-a - Alternative, Ujedinjene Crne Gore, Civisa i Novske liste i Seida Hadžića, bivšeg lidera Stranke pravde i pomirenja. PES ima 19 mandata u Skupštini, a sa partnerima 24 poslanička mjesta.

Zbog ovakve situacije, u kojoj bi glas Zenke bio odlučujući u parlamentu, još se nije krenulo u proceduru pripreme izbora predsjednika Skupštine. Za tu poziciju usaglašen je lider Demokrata Aleksa Bečić, ali ta partija sada sa rezervom gleda na čitavu situaciju jer im je neprihvatljivo da dugogodišnji lojalni saradnik DPS-a bude ključni glas za odluke nove vlasti, saznaju “Vijesti”.

“Vijestima” je juče rečeno da bi predsjednik parlamenta mogao biti biran u ponedjeljak, ali zasad od toga nema ništa.

Zenka je i nakon lokalnih izbora u Ulcinju ostao privržen DPS-u i nije dio lokalne vlasti, koju predvodi predsjednik pštine iz GP URA.

Zenka
Zenkafoto: Boris Pejović

Sve će biti jasnije nakon što Spajić plan vlade predstavi poslanicima sa svoje liste, na sastanku u petak veče, a potom i Glavnom odboru PES-a u subotu.

Iz Civisa su više puta ponovili da neće podržati vladu sa minimalnom podrškom, ali su sada voljni da uđu u vladu i trebalo bi da dobiju potpredsjedničko mjesto koje će pokrivati Srđan Pavićević.

I iz Novske liste “Vijestima” su rekli da će se odrediti kad od Spajića zvanično dobiju informaciju.

“U petak očekujem od Spajića zvaničnu informaciju, nakon čega će naš Glavni odbor donijeti odluku”, rekao je “Vijestima” Jovan Subotić iz Novske liste. Rekao je da žele da mu daju šansu jer vjeruju u program Evropa sad 2.

Glavni odbor BS-a podržao je u utorak veče učešće te partije u vladi, a njeni funkcioneri bi pokrivali resore saobraćaja, energetike, dijaspore, poljoprivrede i potpredsjedničko mjesto.

Albanska alijanske, kako je juče potvrđeno “Vijestima”, rekao je da će i oni biti dio vlade i da će vjerovatno zadržati Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, resor na čijem čelu je trenutno predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka.

Lider Albanske alternative Nik Đeljošaj u utorak veče je saopštio da će Albanski forum, čiji su oni dio, biti dio vlade i da će preuzeti mjesto potpredsjednika vlade za kapitalne investicije i ministra javne uprave.

Spajić za formiranje vlade ima rok od 90 dana od dobijanja mandata od predsjednika države, što znači da novi kabinet mora da oformi najkasnije početkom novembra.

Izvor “Vijesti” je kazao da bi ta okolnost dovela do potrebe za novim krugom konsultacija nekih partija sa svojim stranačkim organima, a i Demokrate su zastale sa inicijativom da se uskoro nastavi sjednica Skupštine i njihov lider Aleksa Bečić bude izabran za šefa parlamenta. Demokrate, prema nezvaničnim informacijama, žele da sačekaju konačnu odluku o tome ko će biti nova većina.

Bečić
Bečićfoto: Boris Pejović

Konstitutivna sjednica Skupštine 27. jula je prekinuta jer nije predložen šef parlamenta.

Radunović: Tražili smo javnu ponudu zbog sumnje u Spajićevu iskrenost

Funkcioner Nove Slaven Radunović rekao je da su zvaničnici ZBCG u subotu razgovarali sa Spajićem i da su dan kasnije očekivali njegovu formalnu ponudu, koje nije bilo: “S obzirom na rezerve vezane za Spajićevu iskrenost, insistirali smo na konačnoj javnoj ponudi i našem javnom odgovoru”, rekao je on za “Vijesti”.

Kada je koalicija ZBCG posljednji put razgovarala sa predstavnicima PES-a u vezi sa formiranjem vlade?

Mandatar Spajić je imao više formalnih i neformalnih sastanaka sa predstavnicima koalicije. Posljednji sastanak, na kojem se razgovaralo o potencijalnoj ponudi za ulazak u Vladu bio je u subotu veče. Tada je dogovoreno da Spajić učini posljednji napor kako bi donekle popravio ponudu za ZBCG i da sjutradan, u nedjelju, u izjavi za javnost iznese konačnu, zvaničnu varijantu, na koju bi mi odgovorili u ponedjeljak.

Slaven Radunović
Slaven Radunovićfoto: Luka Zeković

Da li je mandatar ili neko drugi iz PES-a koaliciji ZBCG dao ponudu za ulazak u vladu i ako jeste, u kojoj formi?

Ne. Tokom pregovora su se, naravno, pominjale određene varijante, ali smo mi, kao i svi drugi pregovarači na svijetu, pokušavali da poboljšamo te predloge. Posebno, što su oni bili više nego skromni u odnosu na naš izborni rezultat.

Da li je ZBCG tražio da Spajić ili PES ponudu učine javnom?

S obzirom na rezerve u vezi sa Spajićevom iskrenošću, koje smo imali od početka pregovora, insistirali smo na konačnoj javnoj ponudi i našem javnom odgovoru, koji bi uslijedio narednog dana, nakon sastanka stranačkih organa. Zbog informacija koje stižu do mene, a po kojima Spajić obmanjuje svoje kolege da je naša koalicija odbila njegovu ponudu, ponavljam - iako smo se svojski trudili da od mandatara dobijemo konačnu ponudu, na osnovu koje bi se mogli izjasniti, nismo je dobili.

Da li je ZBCG-u ponuđeno ono što je navođeno u medijima - ministarstva turizma, prosvjete i sporta, ili se radi o nekoj drugoj ponudi?

U raznim medijima pominjane su i razne navodne ponude, među kojima je bila i ta koju navodite u pitanju. Ali, nije neko, valjda, očekivao da se na dnevnom nivou određujemo prema ponudama koje su plod nezvaničnih saznanja ili manipulacija?

Ako ta ponuda nije stigla, da li bi bila prihvatljiva ukoliko stigne? Ukoliko ne bi, koja bi to ponuda bila prihvatljiva?

Kao što smo obećali, odgovorićemo na eventualnu ponudu u roku od 24 sata, ali čini mi se da od toga nema ništa i da je Milojko Spajić krenuo u “borbu” protiv organizovaniog kriminala i korupcije oslanjajući se dominantno na najistrajnije saveznike i pomagače Mila Đukanovića. Takva vlada bi bila u potpunosti kontrolisana od strane Đukanovića i DPS-a, što bi dovelo do brutalne promjene narodne volje, iskazane 30.avgusta 2020. godine, nakon veličanstvenih litija.

UCG: Ne mogu saradnici DPS-a da postavljaju uslove

“ ... Porazno je da neka od stranka, koja je deceniju, ili duže, učestvovala u DPS vlasti, postavlja uslove ostalima... Ne možemo se izjasniti na usmenu ponudu mandatara da budemo dio vlade prije nego bude sasvim jasno ko čini tu Vladu, koliko ona ima resora i kakav je njen kadrovski potencijal. Važno je kako će ona biti prihvaćena od međunarodne zajednice, ali je važnije kako će je prihvatiti naši građani;” saopštila je sinoć UCG.

Bonus video: