Pribilović odlučuje kome ide Demos

Nezadovoljna strana Demosa će se, kako se očekuje, žaliti Upravnom sudu na odluku Ministarstva javne uprave
134 pregleda 27 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.08.2017. 06:12h

Ministarstvo javne uprave, na čijem je čelu Suzana Pribilović, u narednih 15 dana trebalo bi da odluči da li će se Demos i dalje voditi na Miodraga Lekića ili na Gorana Danilovića.

Dio članova juče je zvanično zatražio da se Danilović upiše kao predsjednik Demosa u Registru političkih partija, dan nakon što je izabran na izbornoj skupštini.

"Skupština u Mojkovcu pokazala je sve i svima ko je Demos. Očekujemo da se volja većine poštuje, a od nadležnog organa očekujemo da to i upiše,” kazao je juče za "Vijesti" šef njegovog kabineta Dušan Slijepčević.

U dijelu stranke bliskom Lekiću su izbornu skupštinu i njene odluke okarakterisali nezakonitim i poručili da “spokojno” čekaju odluku nadležnih.

Ministarstvo javne uprave vodi Registar političkih partija.

Kakvu god odluku da donese, jedna strana će biti nezadovoljna. Zbog toga se očekuje da se nezadovoljna strana žali na odluku Ministarstva Upravnom sudu.

Iz Ministarstva su juče potvrdili su da su dobili molbu za upis promjena u Registru.

"Podsjećamo da se odluke statutarno nadležnih organa političkih partija donose saglasno Statutu partije i na Statutu zasnovanim aktima političkih partija. To je, pored Zakona o političkim partijama, relevantan pravni okvir u kome će se cijeniti valjanost dostavljenih dokaza uz prijavu za upis u Registar. Ministarstvo javne uprave će, nakon bližeg upoznavanja sa sadržinom dostavljene dokumentacije, postupiti saglasno obavezujućim normama relevantih propisa za rješavanje odnosne pravne stvari", saopšteno je iz Ministarstva, na pitanje "Vijesti" kako će biti donijeta odluka o predsjedniku.

Prema Zakonu o političkim partijama, da bi se unijele promjene u Registar političkih partija neophodno je da ovlašćeno lice to zatraži, a rok za donošenje rješenja je 15 dana od dana dostave potpune dokumentacije. Međutim, ovlašćeno lice u Demosu je Lekić.

Zbog toga oni očekuju da će rješenje Ministarstva biti u njihovu korist.

"Nama će biti zanimljivo da vidimo koji su to potezi zavjereničke grupe koji se najavljuju, a za koje unaprijed znamo da ne mogu da ugroze već definisani pravno-politički status jedinog legitimnog Demosa, koji kao takav suštinski i formalno postoji u registru političkih partija. Dakle, mi sasvim spokojno pratimo razvoj događaja", poručila je članica Glavnog odbora Demosa Tina Raičević.

Bonus video: