Formiranje vlade zaljuljalo opštine

SNP prihvatio da bude dio Spajićevog kabineta, koji vjerovatno može da računa na podršku 43 poslanika. "Prilično sam siguran da je ovaj nezakoniti čin izraz revolta jedne političke grupacije koja nije zadovoljna ishodom pregovora u vezi sa sastavljanjem vlade", rekao je Luka Krstović nakon smjene

75710 pregleda 177 reakcija 86 komentar(a)
Poslanici PES-a krili se od novinara: Spajić sa Mandićem i Kneževićem, Foto: Luka Zeković
Poslanici PES-a krili se od novinara: Spajić sa Mandićem i Kneževićem, Foto: Luka Zeković

Izostanak koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) u vladi na državnom nivou, mogao bi rezultirati rušenjem lokalnih vlasti u opštinama gdje partije nekadašnjeg Demokratskog fronta dijele pozicije sa Demokratama.

“Prilično sam siguran da je ovaj nezakoniti čin izraz revolta jedne političke grupacije koja nije zadovoljna ishodom pregovora u vezi sa sastavljanjem 44. Vlade Crne Gore. Ovakvim epilogom, plašim se, samo su započeti neki novi procesi nestabilnosti na lokalnom i državnom nivou. Sa funkcije odlazim uzdignutog čela”, kazao je “Vijestima” smijenjeni predsjednik Skupštine opštine Zeta Luka Krstović (Demokrate).

Socijalistička narodna partija (SNP) juče je na sjednici Predsjedništva ocijenila da treba da budu konstituent nove vlade i da bi što prije trebalo održati sastanak, kako navode, na kome bi se razgovaralo o detaljima programa i prioriteta.

SNP je, prema neformalnim informacijama, imao dva mjesta u vladi, a tražili su i treće. Sinoć niko nije potvrdio “VIjestima” da li im je to Spajić obećao (vicepremijersko, ministarstva sporta i turizma).

Time je u stvari najvjerovatnije zaokružena priča oko buduće vlasti na državnom nivou, u kojoj neće biti ZBCG. Ona bi time u parlamentu imala podršku 42, odnosno 43 poslanika ako i Mehmet Zenka (Demokratska unija Albanaca), koji se do sinoć nije oglašavao, bude njen dio.

Naime, poslanici koji su izabrani na listi Pokreta Evropa sad, sinoć su razgovarali sa nosiocem liste i mandatarom Milojkom Spajićem.

Generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES) Boris Pejović nakon sastanka je kazao da je sa Spajićem postojala "apsolutna saglasnost oko svega".

Na sastanak nisu bila pozvana dva poslanika iz Ujedinjene Crne Gore i CIVIS-a jer oni, kako je rečeno”Vijestima”, pregovaraju preko svojih partija.

UCG je prije tri dana saopštila da se Predsjedništvo te stranke ne može izjasniti na usmenu ponudu mandatara da budu dio vlade prije nego bude sasvim jasno ko čini tu Vladu, koliko ona ima resora i kakav je njen kadrovski potencijal. Taj stav ni juče, kako su rekli, nije promijenjen.

Civis će se u vezi s učešćem u izvršnoj vlasti oglasiti početkom naredne sedmice, rečeno je “Vijestima”. Ono je navodno izvjesno.

To će značiti da nova vlada ima podršku 43 poslanika i to: 22 sa liste PES-a, jednog iz CIVIS-a, desetoro iz partija manjinskih stranaka, sedmoro iz Demokrata, dva iz SNP-a i jedan DUA.

Kosovo za političko potkusurivanje

Ovakav rasplet političke situacije, koji može rezultirati prijevremenim lokalnim izborima u nekim opštinama, počeo je prije tri dana nakon što je postalo izvjesno da će se kabinet mandatara Milojka Spajića (PES) najvjerovatnije formirati bez ZBCG. Odnosno, da će ga činiti partije manjinskog naroda i Demokrata, ...

Priča, koju je tadašnji Demokratski front u Zeti pokrenuo pred lokalne izbore u Podgorici o povlačenju priznanja Kosova na teritoriji te opštine, okončana je juče smjenom kadra Demokrata i najavama turbulencija u ostalim lokalnim samoupravama.

Na kraju, deklaracija juče nije ni izglasana, sjednica je prekinuta. Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno je, kako su objavile Demokrate, da pored predsjednika i potpredsjednika, sjednicu može voditi i odbornik iz najbrojnijeg Kluba odbornika, tj. bivšeg Fronta.

“... Ali očigledno da nijesu imali petlju da istu nastave, niti će je nastaviti, jer sva priča bivšeg Fronta o Kosovu je laž i magla”, tvrde Demokrate.

Predsjednik Opštine Mihailo Asanović (Demokratska narodna partija) je, međutim, juče poručio da su PES i Demokrate odlučile da naprave koaliciju sa partijama koje su bile privjesci DPS-a, te da će pozvati koaliciju ZBCG da napuste vlast u svim gradovima u kojima vrše vlast zajedno.

Rekao je da se to odnosi i na vlast u Podgorici, navodeći da je to jedino ispravno: “To je naša obaveza, jer PES i Demokrate ne vrše lokalnu vlast sa Bošnjačkom strankom i albanskim partijama već sa nama, normalno je da to treba preispitati. Ako oni odluče da prave vlast sa ljudima koji su 30 godina progonili pravoslavni narod, otimali svetinje, oni su to zajedno radili sa DPS-om, ako hoće koaliciju sa Mehmetom Zenkom koji je bio na listi DPS-a, jedino je ispravno da napustimo vlast u svim opštinama.”

ZBCG ponovo apeluje na Milatovića

Pokret Evropa sad i koalicija ZBCG, nakon što Spajić nije prihvatio njihovu naknadnu spremnost da budu dio vlade, i juče su nastavili prepucavanja i međusobne optužbe.

ZBCG je pozvao predsjednika države Jakova Milatovića da se javno izjasni da li će prisustvovati sjednici svojih stranačkih organa i da li će podržati formiranje vlade, kako tvrde, sa političkim subjektima sa izborne liste DPS-a.

“U razgovorima sa Milojkom Spajićem nismo mogli dobiti precizan odgovor da li će kostur vlade činiti stranke koje su bile protiv DPS-a ili stranke koje su sve vrijeme bile jurišni odredi Mila Đukanovića. Tako da je važno šta o prekrajanju izborne volje i vraćanju DPS-a na vlast misli Jakov Milatović, jedan od lidera PES-a... A što se tiče našeg odnosa i saradnje prema Bošnjačkoj stranci, svakako bi bila logičnija i smislenija nego saradnja Spajića sa Demokratama koje su bile na izbornoj listi sa Dritanom Abazovićem koga su Spajić i njegovi funkcioneri optužili za sve i svašta uključujući i kreiranje afere Do Kvon”, poručili su iz ZBCG.

Oni tvrde da su sve vrijeme bili spremni da budu dio vlade.

ZBCG se oglasila nakon podsjećanja PES-a da je DF, kako su naveli, nudio Bošnjačkoj stranci i cijelu Vladu 2016. godine.

“To znači da se etiketa 'satelita DPS-a', dijeli samo od slučaja do slučaja, odnosno učešća ZBCG-a u vlasti.... Milan Knežević i Andrija Mandić od samog početka nijesu imali namjeru da budu dio 44. Vlade Crne Gore. Njihova uloga je bila da se minira i odugovlači proces formiranja Vlade, te da se Crna Gora nastavi baviti starim temama zbog kojih smo pri dnu evropske ljestvice po svim parametrima. Priča o povratku DPS-a je jalova politička matrica koja je u funkciji starog prepucavanja koje je održavalo DPS i DF na političkoj površini pune tri decenije”, poručili su iz PES-a.

BS: Partnere biramo na osnovu političkog programa

Nakon prepucavanja PES-a i ZBCG Bošnjačka stranka je saopštila da odluke donosi samostalno. “Podsjećamo javnost da smo takve i slične odluke donosili ne vodeći se klijentelističkim niti uskostranačkim interesima, i onda kada nam je 2016. godine upravo od strane onih koji nas sada optužuju da smo nečiji sateliti, nuđena cijela Vlada. Isto tako i 2020. godine, kada nam je nuđen ulazak u 42. Vladu u čiju smo evroatlansku orijentaciju sumnjali, ali i danas kada ulazimo u 44. Vladu.”

Navode da su odlukom da budu dio kabineta Milojka Spajića vođeni evroatlanskom orijentacijom. “... Pokazujemo spremnost da kao politička partija sa snažnim legitimitetom koja predstavlja bošnjački narod, učestvujemo u novom razdoblju političkih procesa u Crnoj Gori, koji za cilj imaju bolji standard građana, ravnomjerni regionalni razvoj, unapređenje manjinskih prava i ubrzanje evropskih integracija... Naš izbor partnera ne zavisi od nacionalne ili vjerske pripadnosti njihovih birača, već isključivo od njihovog političkog programa i djelovanja”, navodi BS.

Danilović: Dobili smo opomene pred isključenje

Predsjednik Ujedinjene Goran Danilović ocijenio je da bi koalicija “Za budućnost Crne Gore” trebalo da bude dio nove vlade, a Bošnjačka stranka da bude “hrabra u korist Crne Gore i pomirenja” i prihvati da dijeli izvršnu vlast s tim političkim savezom.

“Bolje je usporiti i još jednom razmisliti nego u hitanju napraviti krupnu i skupu grešku. Ujedinjena Crna Gora nema nikakav parcijalni interes da otežava dogovor, naprotiv. Mogli bismo čak i ‘zaraditi’ na nesporazumima. Ipak, sve vrijeme strpljivo ukazujemo na potrebu što šireg saveza i jače većine u Vladi. Pohlepni misle da griješimo, ali mi smo ubijeđeni da je to pošten odnos prema politici i životu koji ne pripada samo političarima nego ponajviše i ponajprije onima koji, nažalost, uzaludno izlaze na izbore. Posljednji put smo imali najmanji odziv i to moramo imati u vidu. Najpopularniji političar u Crnoj Gori postao je građanin - apstinent. To je opomena pred isključenje za svakoga od nas”, poručio je on juče.

Borovinić Bojović: BS jeste važna, ali se ZBCG borila protiv autokratije

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović i nositeljka liste koalicije Za budućnost Podgorice pozvala je mandatara da ZBCG “ne isključuje” iz pregovora o formiranju vlade.

Ona je podsjetila, kako je navela, da se prije tri godine u Crnoj Gori tokom, kako je navela, odbrane svetinja i svenarodnih litija, formirala nova društvena većina. Nakon toga, dodala je, nikla je i nova politička većina čiji dio su bili ona i Spajić.

“Zato želim ovim putem u duhu dobrih namjera javnog dijaloga, mom saborcu iz 42. Vlade Milojku Spajiću, da poručim - da uključuje, da ne izostavlja, da sabira, da ne oduzima. Neki su godinama i decenijama bili isključeni, a neki su bili uključeni uvijek. Ne mogu neki biti u svakoj vladi, a neki nikad niti u jednoj. Niti je demokratski, niti je pošteno, niti je u karakteru Ustava i konvencija o ljudskim pravima. Na koncu, to nije ni u skladu s onim što su građani odlučili na izborima 2020, 2021, 2022. i 2023. godine.”

Borovinić Bojović je istakla da nema ništa protiv integracije nacionalnih stranaka manje brojnih naroda. “Neću kazati ‘uprkos njihovoj političkoj prošlosti’ jer rukovodstva ovih stranaka svoj odnos sa DPS režimom represije i korupcije, još uvijek nisu definisali kao prošli, već kao sadašnji a možda i budući. Ipak, njihovo prisustvo u procesima odlučivanja jeste važno za Crnu Goru, ali u političkom smislu - ni po jednom rezultatu, obećanju ili demokratskom pravilu, oni ne mogu ‘izbaciti’ ZBCG, koja je svoje političko djelovanje gradila na borbi protiv autokratije.”

Dodaje da je za tu borbu ZBCG “dobila podršku velikog broja građana”. “Ako govorimo i o nacionalnoj inkluziji, ova sintagma ne može biti ključ koji otključava vrata svih vlada za manjine, a istovremeno biti katanac za srpski narod. Jer mi smo ovdje autohtoni, građani smo ove države, ispunjavamo sve obaveze koje su propisane zakonom i ustavom. Blagost je jača od strogosti, a voda je jača od stijene, zapisao je proslavljeni Hese. Zato vjerujem da je zdravo vratiti se blagosti. I dozvoliti demokratskim procesima da teku. Bez poštovanja izborne volje, oni će presušiti”, zaključila je Borovinić Bojović.

Demokrate pozvale kolege da ne pokreću revanšizam

Luka Krstović je kazao da je njegova smjena sigurno rezultat političkih prilika koje nisu povezane s dešavanjima na lokalnom nivou. On je juče razriješen glasovima 16 odbornika koalicije “Za budućnost Zete”, kao i bivšeg odbornika Demokrata Nikole Rajovića. Protiv je bilo pet odbornika Demokrata, dok su uzdržana bila četiri odbornika Demokratske partije socijalista i Socijalističke narodne partije, kao i sam Krstović.

Njegov partijski kolega i potpredsjednik SO Zeta Novica Pejović je nakon toga podnio ostavku na funkciju.

Smjenu Krstovića ranije su zatražili odbornici koalicije okupljene oko bivšeg DF-a, navodeći da nije po propisima i na vrijeme zakazao sjednicu u vezi s donošenjem deklaracije o suspenziji odluke o priznanju Kosova.

On je rekao da, što se tiče Demokrata, koalicija sa nekadašnjim DF-om u Zeti je okončana i više neće tvoriti parlamentarnu većinu u najmlađoj crnogorskoj opštini. Razlog je, kako je rekao, nezakonita smjena zbog koje će Demokratska Crna Gora pokrenuti pravni postupak pred nadležnim sudom.

Demokrate su na sjednici saopštile da njihov klub ubuduće neće učestvovati u donošenju odluka u lokalnom parlamentu do donošenja presude u slučaju smjene Krstovića.

Iz te partije je ocijenjeno da odluka o smjeni Krstovića potvrđuje, kako navode, svu destruktivnost, nestabilnost i nedostatak bilo kakve vizije kojim, nažalost, zbog svega par pojedinaca u vrhu i njihovih kontinuirano pogrešnih odluka, taj politički subjekt ide u samoizolaciju i političku marginalizaciju.

Oni su pozvali svoje funkcionere, članove i odbornike na suzdržanost. Navode da su iskazali revolt zbog dešavanja u Zeti, ali da će “kao i mnogo puta do sada brzo doći dan za ispravljanje nepravdi i političku naplatu računa”.

PES dao novinarima netačne informacije o mjestu sastanka

Partija, koja ima predsjednika države a imaće i premijera, juče je pokušala da sakrije od medija mjesto sastanka mandatara sa poslanicima te liste. Novinarima su ponuđene oprečne informacije, od toga da se održava u Skupštini, pa u partiji.

Reporteri više redakcija nijesu uspjeli da isprate početak razgovora, šetajući od jednog do drugog mjesta - koja nijesu inače u istom dijelu Podgorice.

PES danas ima sjednicu Glavnog odbora.

Bonus video: