"Nestranački kandidat za predsjedničke i jedinstvena lista za parlamentarne izbore"

DF, kako je rekao Mandić, misli da je najbolje da kandidat bude nestranačka ličnost, podjednako blizak svim opozicionim strankama.
52 pregleda 0 komentar(a)
DF, Demokratski front, Foto: Zoran Đurić
DF, Demokratski front, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.08.2017. 17:11h

Demokratski front saopštio je danas da će krenuti sa protestima ukoliko pravosudni organi do prvog septembra ne oslobode Mihaila Čađenovića, Dejana Vujisića, Željka Šćepanovića i Momira Nikolića.

Pored najave protesta, DF je uputio javni poziv opoziciji, civilnom sektoru i kako su kazali "slobodnim pojedincima" na dogovor oko oblika, načina i dinamike zajedničkog djelovanja u cilju stvaranja uslova za sveopšte slobodne i fer izbore

"Demokratski front javno poziva opozicione političke subjekte, civilni sektor i slobodne pojedince na hitan dogovor oko oblika, načina i dinamike zajedničkog djelovanja u cilju stvaranja uslova za sveopšte slobodne i fer izbore. Posebno očekujemo da se svi opozicioni politički subjekti javno odrede prema ovoj našoj inicijativi. Činioce civilnog drušva, medije, NVO sektor, akademsku zajednicu da djeluju angažovano, profesionalno i automno, kako bi na taj način dali puni doprinos izgradnji slobodne i prosperitetne Crne Gore. Pravosudne organe da do 01. septembra 2017. godine oslobode iz zatvora protivpravno utamničene političke zatvorenike Mihaila Čadjenovića, Dejana Vujisića, Željka Šćepanovića i Momira Nikolića. Ukoliko to ne učinite Demokratski front će otpočeti sa protestima za njihovo oslobađanje iz tamnice", saopšteno je iz DF-a.

Kako je rekao funkcioner DF-a Andrija Mandić, ukoliko su saglasni sa ovim modelom djelovanja, neophodno je što prije organizovati sastanak na nivou predsjednika opozicionih partija kako bi do kraja septembra usvojili platformu budućeg zajedničkog djelovanja.

Mandić smatra da se pokazalo se da samo bojkot parlamenta nije bio dovoljno sredstvo da, kako je naveo, prisili aktuelnu vlast da raspiše vanredne izbore.

On je ocijenio da je razlog za to bio što se pravila lažna slika u javnosti da navodno neko u opoziciji ima podršku međunarodne zajednice, a neko drugi nema.

„Proteklo je dovoljno vremena, sve se vidjelo, bio je ovdje američki potpredsjednik Pens i predstavnici briselske administracije i konačan zaključak Predsjedništva DF-a je da opozicija nema podršku međunarodne zapadne zajednice za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora i razvlašćivanja Vlade Duška Markovića“, naveo je Mandić.

Kako je rekao, sve što su dobili oni koji su se sastajali sa Pensom ili predstavnicima briselske administracije je poziv da sjednu za sto sa Vladom Markovića i rade za nju.

„Mi se zalažemo za drugačiji put, udružena opozicija koja stoji iza jedne ideje, jednog nestranačkog predsjedničkog kandidata, koja treba snažno i protestima da se izbori za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora istovremeno sa održavanjem predsjedničkih, i koja treba na svim lokalnim izborima da nastupi sa jednom opozicionom listom sa kojom bi se trebala pojaviti i na vanrednim parlamentarnim izborima“, poručio je Mandić.

On je ocijenio da je to neophodno danas u Crnoj Gori, uzimajući u obzir da to jedinstvo opozicije garantuju protesti.

„Mislimo da je to mnogo bolje, nezavisno od teških riječi koje smo imali u opoziciji i među pojedincima iz opozicije, mislimo da je to ispravan put“.

Na pitanje da li očekuju učinkovitost ovog poziva, Mandić je odgovorio da je bilo teških riječi u opoziciji, ali je, dodao je, svakako bilo manje teških nego što je bilo između svake relevantne antirežimske opozicione stranke i režima.

Mandić, kako je rekao, vjeruje da u opoziciji ima mnogo ljudi koji misle slično DF-u.

„Ali vidjećemo kako će se opredijeliti opozicione stranke. Da ne vjerujemo, ne bi slali ovaj poziv. Čekamo odgovore do kraja septembra“.

Na pitanje koja je ovo inicijativa DF-a u posljednjih godinu, Nebojša Medojević je rekao da je DF bio „veoma učinkovit“. „Bilo je jedno sedam, osam“.

Upitan šta će biti ako opozicija ne prihvati poziv, Mandić je odgovorio da o tome nisu htjeli da razmišljaju. „Idemo sa vjerom da će opozicija prihvatiti ovu ideju“.

Na pitanje da li imaju spremnog predsjedničkog kandidata, on je odgovorio da trenutno nemaju.

DF, kako je rekao Mandić, misli da je najbolje da kandidat bude nestranačka ličnost, podjednako blizak svim opozicionim strankama.

„Ako neko od kolega iz opozicije ima ideju, a da ne bude sebičan, da predloži kandidata koji je podjednako blizak i DF-u i tim strukturama, mi bi svakako razmislili o tome", kazao je Mandić.

Bonus video: