PES: Nedović napustila Alternativu; Alternativa: Tri dana nemamo komunikaciju sa poslanicom

"Iz informacija koje imamo, iz pisane komunikacije sa njom koja će sigurno biti dostupna javnosti blagovremeno, sumnjamo da postoje elementi korupcije u ovom procesu, tj. da se pritiscima pokušava izdejstvovati podrška ovoj Vladi"

36561 pregleda 117 reakcija 96 komentar(a)
Nedović, Foto: Screenshot/Youtube/RTCG
Nedović, Foto: Screenshot/Youtube/RTCG
Ažurirano: 30.08.2023. 11:43h

Poslanica sa liste Pokreta Evropa sad (PES) Jelena Nedović podnijela je ostavku u Alternativi Crna Gora, rečeno je "Vijestima" iz PES-a.

Alternativa Crna Gora indirektno je potvrdila ovu informaciju saopštivši da već tri dana nemaju komunikaciju sa Nedović, od momenta kada su objavili da ne podržavaju formiranje ove Vlade.

Iz Alternative navode da su rekli da ta Vlada nije odraz izborne volje građana.

"Iz informacija koje imamo, iz pisane komunikacije sa njom koja će sigurno biti dostupna javnosti blagovremeno, sumnjamo da postoje elementi korupcije u ovom procesu, tj. da se pritiscima pokušava izdejstvovati podrška ovoj Vladi. Vjerujemo da će poslanica Jelena Nedović donijeti mudru odluku, te da neće posegnuti za nekim ličnim interesima da bi podržala ono protiv čega je do momenta glasanja imala jasan stav! Nadamo se da neće podržati ono što se protivi interesu naše organizacije", navodi se u saopštenju Alternative.

Dodaju da će sve informacije koje posjeduju u vezi cjelokupnog procesa formiranja Vlade proslijediti nadležnom Tužilaštvu, da ono ocijeni da li tu ima elemenata korupcije.

Ponavljaju da im je potpuno neprihvatljiva opcija formiranja Vlade sa Bošnjačkog strankom i sa još nekim partijama koje su činile izvršnu vlast sa DPS-om.

"Nadamo se da će političke elite koje čine novu većinu shvatiti da je svaki takav projekat u startu osuđen na propast. DPS je partija prošlosti i svaka saradnja sa njima pogubna je za političke partije koje tim projektima pristupe", zaključili su.

Iz Alternative su prošle sedmice, nakon što je mandatar i lider PES-a Milojko Spajić najavio da neće praviti vladu s koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG), saopštili da im je ZBCG prihvatljiv partner i da ne podržavaju formiranje vlasti u kojoj bi, kako su rekli, ključni konstituent bila Bošnjačka stranka (BS).

Spajić je rekao da će vladu praviti s Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP) i strankama manje brojnih naroda, i da za to očekuje glasove 44 poslanika. U međuvremenu, podršku mu je, osim Alternative, bila uskratila i Ujedinjena Crna Gora, koja je takođe bila na izbornoj listi PES-a.

Nedović je prije dva mjeseca optužila lidera BS-a Ervina Ibrahimovića da na pregovore o formiranju vlade dolazi "sa spiskom želja", nazvavši ga "uhljebom" i poručivši da je sve što je u karijeri radio bilo "ubacivanje partijskih uhljeba 'po dubini'".

Ona je to učinila nakon što je Ibrahimović kazao da dio nove vlasti ne može biti neko ko ne dijeli NATO vrijednosti.

"Prije svega, molim da ne vrijeđamo inteligenciju narodu koji se i te kako osvijestio u posljednje tri godine i dobro vidi ono što je godinama bilo skriveno. Molim da naročito to ne činite Vi koji ste dobili stan za 40 eura mjesečne rate od prethodnih pogubnih DPS saziva, dok naš narod u Crnoj Gori kao posljedicu tog ekonomskog uništavanja nema uslova još uvijek da digne kredit, i velika većina žive kao podstanari, bez mogućnosti za siguran stan. Vi koji ste do juče podržavali politiku DPS partije u dijelu koji odnosio na progon svih onih koji se ne izjašnjavaju kao Crnogorci, s velikim naglaskom na Srbe i neistomišljenike", poručila je Nedović Ibrahimoviću.

Bonus video: