Milatović u Hrvatsku letio avionom kompanije u vlasništvu Pinka

Iz kabineta predsjednika kazali da je Vladin avion bio nedostupan

15333 pregleda 49 reakcija 48 komentar(a)
Milatović sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u zvaničnu posjetu Hrvatskoj ove sedmice odletio je avionom beogradske kompanije “Air Emeralds”, a ne Vladinim avionom koji je, kako sa saopštili iz Milatovićevog kabineta, bio nedostupan.

“Prilikom planiranja zvanične posjete predsjednika Hrvatskoj 4. i 5. septembra, a na zahtjev Službe predsjednika, iz Generalnog sekretarijata Vlade od 8. avgusta odgovoreno je da, zbog redovne godišnje obuke pilota Avio servisa, avion Vlade će biti operativan u periodu od 3. do 9. septembra. Avio servis Vlade prikupio je stoga više ponuda privatnih kompanija od kojih je, u odnosu na cijenu, 'Air Emeralds' izabrana kao najoptimalnija potrebama i agendi puta predsjednika u Hrvatsku”, naveli su iz Milatovićevog kabineta.

Na sajtu Agencije za privredne registre Srbije piše da je vlasnik “Air Emeralds-a” kompanija “Air Pink”, i da su obje registrovane na istoj adresi - Japanska 4, Beograd (Novi Beograd).

Air Pink je dio poslovne imperije Željka Mitrovića. Ta kompanija je osnovana 1998. godine, a Mitrović je prije dva mjeseca objavio da su kupili dvadeseti avion, i da su, kako tvrdi, sada druga po veličini džet komapanija u Evropi.

Iz Milatovićevog kabineta su objasnili da je komercijalne letove za potrebe šefa države moguće koristiti kad program posjete i agenda događaja to dozvoljava, što je, dodaju, Milatović već radio kada je išao u posjetu Briselu, a da to u slučaju zvanične posjete Hrvatskoj nije bilo moguće.

Podsjećaju i da je avion u vlasništvu Generalnog sekretarijata Vlade na raspolaganju predsjedniku, šefu Skupštine i premijeru, i da njegovo korišćenje odobrava generalni sekretar Vlade po pravu prvenstva u odnosu na datum podnošenja zahtjeva.

“Praksa korišćenja privatnih letova u situacijama kad državni nije u funkciji bila je uobičajena i tokom mandata ranijih predsjednika, pa je tako tokom 2022. i 2023. bivši predsjednik za tu namjenu utrošio više od pola miliona eura. Ne želeći da nastavlja ranije prakse, Služba predsjednika nastaviće da se zakonito i odgovorno odnosi prema novcu građana, a u najboljem interesu države”, poručili su iz Milatovićevog kabineta.

Bonus video: