Milović: SNP će biti u vladi, rečeno nam je da nećemo napredovati ka EU ako ZBCG bude u njoj

"Vlada je u globalu dogovorena, ostalo je da se unutar koalicije dogovorimo oko finesa", rekao je funkcioner PES-a

48152 pregleda 227 reakcija 224 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.09.2023. 14:36h

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES) Andrej Milović kazao je da će Socijalistička narodna partija (SNP) biti dio nove vlade i da privode kraju pregovore sa tom strankom.

"Vlada je u globalu dogovorena, ostalo je da se unutar koalicije dogovorimo oko finesa", kazao je on u gostovanju na RTHN.

Rekao je da su i doskorašnja članica Alternative Jelena Nedović, CIVIS i Novska lista "apsolutno" za formiranje vlade.

Milović je rekao da koalicija "Za budućnost Crne Gore" iz dana u dan dokazuje zašto, kako on smatra, ne treba da budu partner PES-u u budućoj vladi.

"Na osnivačkoj konferenciji smo rekli da želimo da se, prvi put u Crnoj Gori, formira vlada bez DPS-a i DF-a, upravo to i dajemo građanima, jer je to pravi put", naglasio je on.

Milović je rekao da međunarodna zajednica ne vidi ZBCG kao partnere zbog toga što "vode politiku suprotnu načelima EU, spoljnoj politici EU i po pitanju NATO-a".

"Takav je stav i oni su nam negdje i otvoreno rekli - ako ti ljudi budu u vladi, imaćete status kvo po pitanju napredovanja, poglavlja nećete moći zatvoriti, evropske fondove nećete moći da koristite, iz Iparda za poljoprivredu nećete moći da povučete nijedan euro, pogotovo ako bude ministar iz ZBCG, i doći ćete na nivo Turske koja je vječiti kandidat".

"Abazović nas prevario da je evropski, a ne balkanski političar"

Milović je, povodom izjave premijera i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, da međunarodni partneri "mole" tu stranku da budu dio vlade, rekao da ne zna ko ga to moli.

"On je dužan da pokaže makar jednom ozbiljnost i da ne daje hipotetičke izjave, već da kaže koja je to država, koji subjekti njega mole, da vidimo o čemu se radi", kazao je Milović.

Rekao je kako je više puta glasao Građanski pokret URA, dok nije bio u politici, vjerujući da se radi o avangardnoj stranci.

"To što je Abazović uspio da uradi sa par ljudi, mislim da ga je potpuno i trajno diskvalifikovalo sa političke scene, kad je u pitanju kreiranje vlada. Ipak su se evropske integracije za njega pokazale kao veliki zalogaj, on je ipak neko ko je sa Balkana i ko ne može da izađe iz balkanskih matrica politike i korišćenja funkcije u ličnu promociju, pokušavanja sticanja bogatstva na načine na koje je poznato da političari to rade. Ipak smo se prevarili misleći da je on evropski političar", naveo je funkcioner PES-a.

Bonus video: