Koprivica: Skupština odlukom političkih elita u blokadi pola godine

"Smišljen je model po kome građani/ke treba da povjeruju da su uspostavljanje funkcionalnosti Skupštine i podjela resora u Vladi neraskidivo vezani što, kako kaže, nema uporište ni u Ustavu, niti u demokratskim praksama", kazao je Izvršni direktor CDT-a

5408 pregleda 3 komentar(a)
Koprivica, Foto: CDT
Koprivica, Foto: CDT

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica saopštio je da je, uzimajući u obzir raspuštanje Skupštine Crne Gore 17. marta, vitalna institucija odlukom političkih elita u blokadi gotovo pola godine.

Iz te nevladine organizacije pozvali su poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore da hitno odblokiraju rad ove institucije, te da omoguće njeno nesmetano funkcionisanje, "kako to predviđa Ustav Crne Gore".

"Nažalost, izabrani predstavnici/e građana/ki su, u moru političkih kalkulacija, izgleda zaboravili da je našoj državi potrebna funkcionalna institucija, koja ima svoje važne obaveze definisane Ustavom i dobrim demokratskim praksama razvijenih demokratija. Umjesto ovoga, odlučili su se da najvažniju instituciju podrede svojim partijskim interesima, pa ni tri mjeseca nakon izbora mi nemamo funkcionalan parlament", kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, smišljen je model po kome građani/ke treba da povjeruju da su uspostavljanje funkcionalnosti Skupštine i podjela resora u Vladi neraskidivo vezani što, kako kaže, nema uporište ni u Ustavu, niti u demokratskim praksama.

"Takođe, tu su floskule o poštovanju “volje naroda” koje treba da nas ubijede kako su skupština i vlada jedna te ista institucija. Ranije uspostavljena praksa da se vlada tretira kao parlament, da se na njenim sjednicama dešava svakodnevno preglasavanje, da je tropetinska ili dvotrećinska većina na strani vlasti uslov da se kod nas dese dugo čekane i mnoštvo puta opstruirane reforme, nema nikakvo uporište u duhu Ustava i demokratskim praksama", naveo je Koprivica.

Ustavne promjene iz 2013. godine, kako kaže, nisu imale za cilj političku trgovinu na malo i veliko ili stvaranje jednoumlja.

"Naprotiv, smisao ovih promjena bio je da se, u doba neprikosnovene vladavine Demokratske partije socijalista (DPS), poboljša pozicija opozicije i tako dođe do najboljih kandidata čije su reference nesporne. Ista politička logika važi i izborni zakon koji opoziciji treba da omogući realnu moć prilikom utvrđivanja uslova za fer izbore", objašnava Koprivica.

Dodaje i kako se politička scena u Crnoj Gori godinama unazad ne bazira na demokratskim principima već, kako smatra, na njihovom poništavanju.

"Nedemokratski obrasci ponašanja koji imaju višedecenijsko utemeljenje su ključni “principi” vođenja politike i imaju za cilj ostvarivanje profita za većinu političkih ali i razne inostrane centre moći. Ovi obrasci su po ko zna koji put upotrijebljeni sa više strana i nakon parlamentarnih izbora. Većina političkih subjekta, te formalni i neformalni centri moći, ne žele da poštuju demokratska pravila već žele da vode politiku pritiscima, netransparentnim pregovorima, evidentnim političkim trgovinama i ucjenama", zaključio je Koprivica.

U demokratskim društvima onaj ko je dobio mandat treba da nesmetano, na bazi principa i vrijednosti, donese odluku ko će je činiti i da za to snosi političku odgovornost. Crnoj Gori treba demokratska i reformska vlada koja je spremna da ruši ove političke obrasce i suprotstavi se provincijskom načinu vođenja politike. Ukoliko nije moguće formirati takvu vladu smatramo da će manja šteta za naše društvo i proces priduživanja EU nastati raspisivanjem vanrednih izbora nego stvaranjem još jedne klijentelističko-populističke izvršne vlasti.

Zato pozivamo na što hitnije uspostavljanje vitalnih institucija kako bismo se pokušali baviti politikama, a makar malo po strani ostaviti političarenje i trgovinu koji su postali obrazac koji će, ako se nastavi, biti fatalan za ovo društvo i državu.

Dragan Koprivica,

izvršni direktor CDT-a

Bonus video: