Spajić: Ima još vremena za formiranje vlade, nema pritisaka stranih ambasadora

"Intenzivno razgovaramo sa partijama čijih 44 poslanika je podržalo mene za mandatara", kazao je Spajić

56152 pregleda 322 reakcija 296 komentar(a)
Spajić, Foto: Boris Pejović
Spajić, Foto: Boris Pejović

Mandatar za sastav vlade Crne Gore i predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić saopštio je da ima još vremena za formiranje vlade, te da rade na većini.

"Ima još 50 dana. Intenzivno razgovaramo sa svim partnerima. Kao što znate, 44 poslanika je podržalo mene za mandatara i Glavni odbor (PES) je sa 95 odsto glasova za usvojio odluku da se ide dalje. Radimo na toj većini, intenzivno razgovaramo sa političkim grupacijama kojima pripadaju ta 44 poslanika. Nadamo se da ćemo zatvoriti stvari što prije tako da građani mogu da osjete konkretne stvari i što se tiče učlanjenja u EU i što se tiče inflacije. Ogromni su problemi, inflacija je veliki problem za sve građane, mislim da političare to nije briga. Nadamo se da će se zbog toga vlada što prije formirati", kazao je Spajić novinarima nakon razgovora sa ambasadorima država članica Evropske unije (EU) u prostorijama Delegacije EU u Podgorici.

Na pitanje da li ima pritisaka stranih ambasadora za formiranje vlade odgovorio je da nema.

"Ne postoji nikakav pritisak, to su partnerske zemlje, koje žele da pomognu, koje su otvorene prema nama. Imamo intenzivan razgovor i komunikaciju. Jako su zainteresovani za Crnu Goru jer je Crna Gora predvodnik u integracijama, može da bude primjer svima, ali mi se neozbiljno ponašamo na političkoj sceni da su i oni zabrinuti", rekao je Spajić.

Milojko Spajić
foto: Boris Pejović

On je kazao i da je primarni spoljnopolitički cilj Crne Gore članstvo u EU i da ne treba da bude iznenađenje što su tu (u Delegaciji EU).

"Razmijenili smo mišljenje o trenutnoj političkoj situaciji i dobili jednu snažnu poruku nove energije optimizma u proširenju i da Crna Gora ima veliku šansu, ukoliko formira vladu, ukoliko se institucije postave na noge, da bude naredna članica EU", rekao je Spajić nakon sastanka sa ambasadorima.

Milojko Spajić
foto: Boris Pejović

Na pitanje da li su upitna dva glasa poslanica PES-a odgovorio je "vidjećemo".

"Za sada ne bih to komentarisao...Vidjećemo. GO je bio izričit. Ogromna većina je podržala ovaj koncept vlade od 44 poslanika koja su podržala i moju kandidaturu za mandatara. Nikome nije jasno da ako 44 poslanika podrže direktno kandidaturu, prije toga potpišu kandidaturu, zašto je sada problem ta većina i zašto se izmišljaju razlozi kojekakve vrste. Mislim da smo kao partija vrlo jasno i ne postoje nesporazumi unutar partije", rekao je odgovarajući na pitanje da li će se ići ka isključenju poslanica Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović iz PES-a.

Milojko Spajić
foto: Boris Pejović

Na pitanje sa kojom podrskom sada raspolaže, Spajić je odgovorio: "Nije to kao 'lajv-skor' u kladionici, to je proces razgovora, cilj je podrška 44 poslanika, imamo još dosta vremena".

Nije htio da odgovori na pitanje da li je počelo prikupljanje poptisa za predsjednika parlamenta.

Bonus video: