I Milatoviću poručili da zaboravi na ZBCG

"Situacija u regionu nije jednostavna i aktivnosti SAD i EU ne idu po planu. U takvim okolnostima za Brisel i Vašington bi crnogorska pro-EU vlada donijela dosta olakšanja i ostavila im prostor da se fokusiraju na Kosovo i BiH", kaže Vesko Garčević

78935 pregleda 476 reakcija 224 komentar(a)
Eskobar ispred lidera ZBCG na Milatovićevoj inauguraciji, Foto: Luka Zeković
Eskobar ispred lidera ZBCG na Milatovićevoj inauguraciji, Foto: Luka Zeković

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu i bivši ambasador Vesko Garčević ne vidi kao upozorenje poruku zvaničnika SAD Gabrijela Eskobara predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatović kako se u Stejt dipartmentu nadaju da je razumio stavove koji su mu saopštili.

Visoki američki zvaničnici Derek Šole i Gabrijel Eskobar tokom razgovora sa Milatovićem u Njujorku iskazali su očekivanja da će nova crnogorska vlada biti formirana na osnovu, kako su naveli, transatlantskih vrijednosti, a Eskobar je nakon tih susreta otvoreno poručio kako su “uvjereni da je (Milatović) razumio ono što smo mu prenijeli”.

“Predsjednik Milatović je imao važne i produktivne sastanke sa savjetnikom Šoleom, državnim sekretarom i predstavnicima Bijele kuće. Sjedinjene Države su bile vrlo jasne da želimo da vladu čine isključivo partije usredređene na evropske integracije i posvećene NATO-u, koje dijele naš stav u vezi sa Rusijom. Mislim da smo bili vrlo jasni u vezi sa tim i on je signalizirao da se saglasio sa tim. Želimo da se formira vlada i okupe stranke. On, kao šef države, ima veoma važnu ulogu da ljudima prenese pravu poruku. Tako da smo uvjereni da je razumio ono što smo mu prenijeli”, rekao je Eskobar juče za Glas Amerike.

Milatović učestvuje na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku i tom prilikom je imao više zvaničnih susreta. Juče je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, prisustvovao i prijemu na poziv predsjednika SAD Džozefa Bajdena kome se zahvalio na podršci te zemlje Crnoj Gori.

Upitan da li se dio Eskobarove izjave da su u Stejt dipartmentu “uvjereni da je razumio ono što su mu prenijeli”, može protumačiti kao upozorenje za Milatovića, s obzirom na raniju ocjenu da koalicija Za budućnost Cre Gore treba da bude dio nove vlade, Garčević je kazao:

“Znam za ove izjave i ne vidim ih kao upozorenje, već kao sugestiju koju bi predsjednik Milatović trebalo da ima u vidu i prenese je mandataru. Da ponovim ono što smo često uzimali kao argument: ako je naš prioritet ubrzanje EU integracija, onda nam treba vlada koju je sugerirao Eskobar. A u takvoj vladi teško da ima mjesta za koaliciju Za budućnost Crne Gore koja promoviše drugačiji pogled u odnosu na EU, region i saradnju sa Rusijom”.

Eskobar je samo podsjetio, dodaje bivši ambasador, da ako smo iskreni u namjeri oko EU članstva, tu ćemo iskrenost potvrditi sastavom nove vlade.

“Ukoliko druge kalkulacije odnesu prevagu, to će sigurno dodatno usporiti naš put ka EU i odraziti se na odnose sa Briselom”, kaže sagovornik.

Garčević
Garčevićfoto: Boris Pejović

Eskobar je 13. septembra, takođe, preko Glasa Amerike otvoreno poručio da posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije ne ispunjava svaka stranka u političkom spektru u Crnoj Gori, koja želi da bude dio nove vlade.

“Ovdje, takođe, treba imati u vidu da situacija u regionu nije jednostavna i da aktivnosti SAD i EU ne idu po planu. Njihov pristup rješavanju kosovskog problema očigledno ne donosi željenu dinamiku i problemi su na obje strane, s tim što se, po meni, popušta Beogradu više nego što bi trebalo. U takvi okolnostima za Brisel i Vašington bi crnogorska pro-EU vlada donijela dosta olakšanja i ostavila im prostor da se fokusiraju na Kosovo i BiH”, dodaje Vesko Garčević.

Visoki zvaničnik u Stejt Departmentu Derek Šole objavio je juče na društvenoj mreži X (bivši Tviter) da je imao sastanak sa Milatovićem.

On je pozdravio privrženost crnogorskog predsjednika tome da se, kako se navodi, nova vlada u Crnoj Gori formira na osnovu transatlantskih vrijednosti, boreći se protiv korupcije i predvodeći ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, podržavajući NATO i regionalni napredak.

Šole je istakao da će SAD podržati sve te ciljeve, saopšteno je iz Milatovićevog kabineta.

Glas Amerike prenio je Eskobarovu ocjenu da je predsjednik Crne Gore signalizirao kako je saglasan sa američkim stavom o vladi Crne Gore. Napomenuo je, dodaje taj medij, i da su američke diplomate kod crnogorske delegacije, konkretno predsjednika Milatovića, uvidjele razumijevanje u vezi sa potrebom da proevropske stranke formiraju vladu.

Prema posljednjim informacijama, mandatar Milojko Spajić za to ima minimalnu podršku od 41 poslanika, ali i problem Demokrata koji su i juče ponovili da ne žele da budu dio vlasti koja bi se birala odlučujućim glasom poslanika biranih sa liste DPs-a, aludirajući na Mehmeda Zenku (DUA).

Milatović je prije dva dana u Njujorku ponovio kako je sada na mandataru najveća odgovornost da napravi vladu kakvu građani očekuju, a to je snažna reformska proevropska vlada.

“Svoj dolazak sam iskoristio da dodatno učvrstim odnose Crne Gore i SAD, imao sam sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, i dobio uvjerenje da SAD čvrsto vjeruje u demokrtske promjene Crne Gore, a sa druge strane, prenio sam američkoj administraciji našu želju da Crna Gora u narednom periodu postane najbliži partner EU”, kazao je Milatović za RTCG iz Njujorka.

Predsjednik Crne Gore se nakon dolaska u SAD sastao i sa Blinkenom.

Poručio je, kako je prenijeto u saopštenju, da je Blinkenu kazao kako čvrsto vjeruje i promoviše tri ključna spoljnopolitička prioriteta Crne Gore, kredibilno članstvo u NATO savezu, ubrzanje evropskog puta i dobrosusjedne odnose koje Crna Gora dodatno treba da unapređuje.

Iz Ambasade SAD u Podgorici sunoć su na nalogu na platformi X objavili da “Sjedinjene Države cijene partnerstvo sa Crnom Gorom i raduju se produbljivanju saradnje s novom vladom, koja je predana euroatlantskim vrijednostima i podržava NATO i Ukrajinu”.

Spajić do 8. novembra treba da sastavi vladu ili da vrati mandat Milatoviću koji zagovara da ZBCG bude njen dio.

Bečić: Rješenje je da Spajić i Milatović nađu zajednički jezik

Rješenje za formiranje nove vlade leži u pronalasku zajedničkog jezika između Spajića i Milatovića, kazao je juče lider Demokrata Aleksa Bečić na sastanku sa ambasadorkom Velike Britanije u Crnoj Gori Donom Meken.

“Bečić je ocijenio da ga raduje što je i PES jasno saopštio da izbor nove vlasti ne može zavisti od glasa poslanika sa liste koju je vodio DPS, dok sa druge strane zabrinjava i usporava sam proces činjenica da imamo očito različite vizije unutar PES-a u odnosu na način formiranja vlasti, te da smatra da rješenje za formiranje vlade leži u pronalasku zajedničkog jezika između mandatara i predsjednika države, odnosno predsjednika i zamjenika predsjednika PES-a. Stoga, od svih činilaca koji zagovaraju snažnu, građansku, evropsku i evroatlantsku Crnu Goru, kao i od onih koji teže funkcionalnosti institucija i socijalno-ekonomskom osnaženju građana, on očekuje da budu stubovi konstruktivnih rješenja, a ne generatori problema”, ističe u saopštenju Demokrata.

Bonus video: